Victor Chirilă : Relația cu SUA Este Amenințată de Evoluțiile Negative din R.Moldova. Imedia. 30.06.2009.

120

Victor Chirilă de la Asociația pentru Politică Externă a declarat IMEDIA că „mesajul lui Vladimir Voronin din interviul acordat postului de radio Vocea Americii trebuie analizat in context electoral”.

„Din punct de vedere politic, el are o retorică corectă pe care, sigur, Occidentul o așteaptă. Dar mă intreb cat de credibilă este această retorică? Mă tem că credibilitatea Președintelui in exercițiu este aproape de zero, dacă e să ne amintim chiar și de ultima ședință a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană care au condiționat clar semnarea unui viitor acord dintre UE și Republica Moldova, inclusiv cu investigarea transparentă a evenimentelor din aprilie cand s-au inregistrat încălcări flagrante ale drepturilor omului. Probabil, avem de afacere, mai degrabă, cu un joc subtil al Partidului Comuniștilor, dar realitățile il trădează, subminand acest mesaj.

Este adevărat că s-au adoptat mai multe legi reformatoare, dar ele au adus doar schimbări de fațadă. Aceste schimbări de fațadă au drept scop menajarea UE in incercarea de a o convinge că Republica Moldova merge pe calea reformelor”, a menționat Victor Chirilă.

In ceea ce privește relațiile cu SUA, el a spus că „Washingtonul intr-adevăr este un partener de nădejde, dar acest parteneriat nu este necondiționat, ci se bazează pe respectarea principiilor democratice”. „Domnul Voronin face referire la o perspectivă benefică a dezvoltării relațiilor noastre cu Statele Unite, însă lucrurile nu stau tocmai așa. Această relație este acum amenințată de evoluțiile negative din Republica Moldova. Anumite îngrijorări ale Washingtonului transpar in recenta scrisoare transmisă de către doamna Hillary Clinton lui Vladimir Voronin”, a precizat Victor Chirilă.

El a mai spus că „Vladimir Voronin contează acum pe sprjinul care ar putea veni prin intermediul programului „Provocările Mileniului”, însă acest sprijin nu va veni dacă Republica Moldova nu va avea semnat un acord cu FMI și cu Banca Mondială”.

„Asemenea acorduri însă ar putea să nu fie semnate in cazul in care Chișinăul se va grăbi să accepte creditul de jumătate de miliard de dolari oferit de Rusia. Și cred că domnul ambasador al SUA, Asif Chaudhry, in cadrul intrevederii sale cu Vladimir Voronin, a trimis mesaje in acest sens. Cei care cred că creditul oferit de Rusia ne va soluționa problemele se înșeală. El ne va complica doar relația cu Occidentul”, a subliniat analistul. (Imedia)

*Interviul dlui Vladimir Voronin poate fi accesat la adresa – http://www.voanews.com/russian/2009-06-25-voa30.cfm