Interviu cu Victor Chirilă, Director Executiv Interimar al Asociației pentru Politică Externă: Moldova a scăpat trenul balcanic din 2001-2003. Valeriu Cațer, Elene Cioina. 17.07.2009.

160

Moldova nu are o perspectivă clară de aderare la UE – Interviu cu Victor Chirilă (APE)
Comisia Europeană a propus miercuri ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii din trei țări balcanice: Macedonia, Muntenegru și Serbia. Comisia a spus că Albania și Bosnia nu se califică deocamdată pentru că nu au început să emită pașapoarte moderne, cu date biometrice. Decizia de renunțare la vize însă trebuie ratificată de cele 27 de țări din Uniunea Europeană și de Parlamentul European.

Moldova nici nu a fost examinată în acest context, deși autoritățile de la Chișinău au adresat Uniunii Europene nu un singur demers privind ridicarea regimului de vize pentru cetățenii săi. Totodată, președintele român, Traian Băsescu a spus ieri, fiind ieri într-o vizită oficială la Praga, în Cehia, că România sprijină fără rezerve apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Traian Băsescu l-a rugat pe președintele ceh, Vaclav Klaus să sprijine demersul României ca Moldova să fie inclusă în pachetul țărilor din Balcanii de Vest, în ce privește integrarea în Uniunea Europeană, indiferent de relațiile dintre Chișinău și București.

De ce nu este Moldova acceptată printre țările balcanice, pentru a-i fi anulat regimul de vize măcar, vom discuta astăzi cu Victor Chirilă, director de programe la Asociația de Politică Externă.

Elena Cioina: Domnule Chirila care sunt principalele cauze pentru care Moldova nu a reusit sa se califice printre tarile ce ar putea pretinde la abolirea regimului de vize cu Uniunea europeana?

Victor Chirilă: În primul rînd trebuie de spus că aceste țări și mă refer la țările din Balcanii de Vest, au ajuns la acest moment după ce Uniunea Europeană le-a acordat așa numita foaie de parcurs care include mai multe acțiuni, măsuri, reforme care odată îndeplinite urmau să obțină liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Iată că trei din aceste state și Serbia, Muntenegru și Macedonia au realizat acest parcurs și Comisia Europeană a propus statelor Uniunii Europene liberalizarea regimului de vize, nu fără a consulta întîi de toate Parlamentul european.

Pentru a obține această foaie de parcurs e nevoie de îndpelinit 4 condiții și anume și să ai perspectivă europeană, adică țara să aibă o perspectivă de aderare, într-un viitor previzibil, la Uniunea Europeană, de asemeni, să ai angajamentul ferm din partea Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize cu propria ta țară, să ai semnate acorduri de readmisie și să anulezi regimul de vize pentru cetățenii europeni.

Or, în cazul R. Moldova, vedem doar două condiții îndeplinite. Avem angajamentul Uniunii Europene de a liberaliza, într-o perspectivă, regimul de vize cu țara noastră. Acest angajament a fost declarat clar anul trecut la consiliul Uniunii Europene din 13 octombrie, consiliul care a fost organizat la inițiativa României, trebuie de menționat acest lucru. Și, de asemeni, găsim acest angajament în Parteneriatul Estic pe care UE l-a lansat pe 7 mai anul acesta. De asemeni, Moldova mai îndeplinește și un alt criteriu și anume are semnat cu Uniune Europeană un acord de readmisie. Acest acord a fost semnat de fapt în aceeași perioadă în care statele din Balcanii de Vest au semnat un acord cu UE, adică în 2007. Moldova însă nu are o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană și începînd din aprilie Moldova nu mai îndeplinește un alt criteriu și anume anularea regimului de vize pentru toți cetățenii UE. Știm că Moldova a anulat acest regim de vize în 2007, iar după evenimentele din aprilie, autoritățile au decis să introducă regimul de vize pentru cetățenii României, fapt ce a înrăutățit relațiile cu UE, nu doar cu România și, de asemeni, a făcut ca noi în loc să progresăm pe drumul liberalizării regimului de vize, să avem de-a face cu o regresiune.

Valeriu Cațer: Domnule Chirilă, în aceste condiții ar mai putea R. Moldova ajunge din urmă trenul Balcanilor de Vest așa cum încearcă să atașeze vagonul” Moldova la locomotiva” Balcanii de vest, președintele României, acum la Praga?

Victor Chirilă: Eu nu cred că includerea Moldovei în acest pachet mai poate avea loc, mă refer la includerea ei în acest aranjament, dar Republica Moldova poate ajunge vagonul balcanic”, dacă îndeplinește reformele necesare acasă. Nu este nevoie să te atașezi unui vagon balcanic” pentru ați accelera procesul de integrare la UE. UE, trebuie să înțelegem, are abordări și viziuni regionale. Moldova a scăpat acest tren balcanic încă în 2001 și apoi poate a mai avut șansa pînă în 2003. După aceea, avînd în vedere evoluțiile din țara noastră, mă refer la venirea Partidului Comuniștilor în 2001 cînd unul din obiectivele sale era aderarea la uniunea Rusia-Bielarus, mă refer la acele deficiențe democratice care începuseră să apară în țara noastră, odată cu venire lor la putere.

Sigur că șansele noastre de a fi incluși în pachetul balcanic s-au diminuat treptat, iar după 2003 aceste șanse nu mai erau reale și R. Moldova, care a dorit foarte mult să se detașeze de CSI, de locomotiva ucraineană” în drumul său spre UE nu a reușit acest lucru. Nu a reușit nu pentru că UE nu a vrut sau nu a fost deschisă, ci pentru că nu a îndeplinit temele de acasă, să îndeplinească reformele care în ochii UE ar fi însemnat o detașare calitativă a Moldovei de standardele deficiente, democratice care sunt în regiunea noastră; dar acum Moldova are o șansă, fiind în Parteneriatul estic; Moldova are noi oportunități pentru a depăși aceste restanțe și a se apropia de UE. UE ne-a oferit perspectiva semnării unui acord de asociere. Desigur, acest acord nu va conține o perspectivă clară de integrare europeană, dar substanța acestui acord este practic similară cu acordurile semnate de statele balcanice în perioada începînd cu 2003 și pînă în 2008.

Valeriu Cațer: Domnule Chirilă, și atunci fiind foarte optimiști, presupunînd că după alegerile din 29 iulie totul va merge strună la capitolul democratizare și apropiere de UE, cît pot moldoveii spera că vor putea călători în UE fără vize, peste cîți ani?

Victor Chirilă: Am spus că e nevoie de îndeplinit patru condiții. R. Moldova, în fond, îndeplinește două și parțial a treia. Ceea ce ține de perspectiva de aderare la UE în cazul Moldovei această condiție ar putea să nu joace un rol atît de mare pentru a obține liberalizarea regimului de vize și cred foarte mult că există o presiune asupra Bruxelles-ului pentru a grăbi procesul de liberalizare a regimului de vize cu Moldova, dar sunt anumite obstacole și aceste obstacole țin de situația internă de la noi din țară care s-a înrăutățit în ultimul timp. Mă refer la stabilitate, pentru că pentru a liberaliza regimul de vize e nevoie în primul rînd ca țara să dea dovadă de stabilitate politică și socială.

Valeriu Cațer: Domnule Chirilă, de asta vă întrebam, dacă totul va merge strună, de cîți ani are nevoie R. Moldova pentru ca cetățenii ei să meargă în Europa fără viză?

Victor Chirilă: Eu cred că în următorii 4 ani R. Moldova poate obține acest liber acces pentru cetățenii săi în spațiul Uniunii Europene.