Înghesuită între UE și Rusia. Fragmente din „Moldova: Europes poorest pawn, Andrew Wilson. Dilema Veche. 29.08.2009.

91

Problemele economice curente ale Moldovei nu vin din minusculul său sistem bancar, și nici dinspre industrie, mare parte din ea fiind concentrată oricum în regiunea separatistă Transnistria. În ultimii ani, Moldova a supraviețuit cu banii trimiși acasă de sutele de mii de moldoveni care lucrează afară, dar aceste sume scad acum dramatic, 318 milioane dolari în ianuarie-aprilie 2009 față de 477 milioane dolari în aceeași perioadă din 2008, ceea ce a dus la scăderea consumului intern cu 10% și la o scădere cu 25% a importurilor. Bugetul Moldovei se află aproape de colaps și se bazează prea mult pe taxe vamale și impozite indirecte. Guvernul, compus în mare parte din tehnocrați, a paralizat după evenimentele din aprilie și nu a fost capabil să vină cu vreo soluție anti-criză.

UE a reacționat încet după criza din aprilie, mai ales în comparație cu Rusia, care a susținut masiv guvernul și represiunea împotriva manifestanților, ceea ce a făcut ca orientarea Moldovei să se deplaseze încă o dată spre Est. Dar nici un politician moldovean, nici măcar Voronin, nu vrea o deplasare prea accentuată spre Est. UE dispune de niște ași în mînecă, dar depinde de ea să îi joace bine. Mai mulți muncitori moldoveni se află în UE (estimările sînt între 350.000 și 500.000) decît în Rusia (344.000). Deci promisiunea ridicării vizelor pentru UE este un stimulent important. Mai mult de jumătate din comerțul extern al Moldovei este cu UE, și mai puțin de 20% cu Rusia.

Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o nouă perioadă de confruntări sociale și politice sau de blocaj constituțional, ca urmare a alegerilor din 29 iulie. UE ar trebui să cheme toate forțele politice să se înțeleagă asupra unui guvern funcțional, să acorde sprijin reformelor, mai ales reformei sistemului judiciar și a aparatului de securitate, și să investigheze în mod credibil evenimentele din 7 aprilie. Parteneriatul Estic lansat de UE în mai a debutat timid. Rusia își arată mușchii de cînd cu războiul din Georgia și a adăugat ajutoare financiare pentru țările vecine unde are interese. Moldova este doar unul dintre statele oscilante din regiune, dar ceea ce se întîmplă în această țară minusculă, înghesuită între UE și Rusia, poate prezice viitoarele tendințe pentru întreaga vecinătate estică a UE.