Interviu cu Dorin Chirtoacă: Dorin Chirtoacă are încredere în unitatea celor patru partide necomuniste de la Chișinău. NewsIN. 04.07.2009.

87

Primarul liberal al Chișinăului, vicepreședintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, crede că Republica Moldova se află în pragul unei noi epoci politice și este convins sută la sută de unitatea celor patru partide necomuniste care au pus bazele unei coaliții, excluzând o alianță cu PCRM.

"Orice pas al oricăreia dintre cele patru formațiuni într-o altă direcție decât direcția coaliției democratice va fi taxat de alegători și încă foarte dur", avertizează Chirtoacă într-un interviu pentru NewsIn.

Chirtoacă exclude orice alianță cu Partidul Comuniștilor, chiar dacă partidele democratice nu au suficiente voturi pentru a vota un nou șef de stat, argumentând că "votul dat pentru cele patru formațiuni de opoziție este un vot împotriva comuniștilor și în favoarea democrației".

"Evident că ar fi bine dacă, pe modelul trecerii unor primari ai Partidului Comuniștilor la Partidul Democrat al lui Marian Lupu, să aibă loc și trecerea mai multor deputați comuniști la PD. În ceea ce privește idea unei coaliții largi în Parlament, poziția PL este foarte clară, de foarte mulți ani și nu poate fi niciun fel de coaliție dintre PL și PCRM", spune Chirtoacă. Potrivit lui, ar fi corect din partea comuniștilor să ia act de faptul că au pierdut alegerile parlamentare, să delege voturi pentru alegerea președintelui, să treacă în opoziție și să critice viitoarea guvernare, așa cum o face oricare opoziție, în vederea pregătirii alegerilor locale din 2011 sau a celor parlamentare din 2013.

Vicepreședintele PL mai crede că, în măsura în care va exista libertatea presei, comunismul va dispărea pentru totdeauna în Republica Moldova. Acesta se va transforma într-un comunism marginal, de genul celui al lui Ziuganov din Federația Rusă.

NewsIn: Unul dintre experții electorali de la Chișinău a declarat că rezultatele alegerilor anticipate au demonstrat că Partidul Comuniștilor a pierdut lupta cu opoziția pe tema 7 aprilie. Care credeți că a fost impactul acelor evenimente asupra electoratului moldovean? Puterea comunistă a pus în funcțiune toate pârghiile pe care le-a avut pentru a convinge oamenii că opoziția ar purta responsabilitatea pentru violențe.

Dorin Chirtoacă: Da, sigur, dar totuși este adevărat și faptul că oamenii nu sunt complet dependenți de un punct de vedere emis de comuniști. Din start, oamenii și-au pus un semn de întrebare și au dorit să vadă și alt punct de vedere. Motiv pentru care proiecțiile de film ale opoziției care au fost făcute în sectoarele orașului Chișinău și în satele Moldovei au avut succes și oamenii au venit și au urmărit cu interes și au dorit să facă o comparație între Atac asupra Moldovei, produs de staff-ul comuniștilor, și Adevărul despre 7 aprilie.

Campania pentru alegerile anticipate din 29 iulie a fost una cu mult mai intensă, cu o implicare a cetățenilor mult mai mare față de campania precedentă. E adevărat că această campanie nu a fost axată pe programele de guvernare, ci pe explicarea situației create în urma evenimentelor din 7 aprilie și pe dezmințirea sau dezavuarea tuturor minciunilor pe care comuniștii le-au fabricat la adresa opoziției și a denigrărilor, ceea ce a determinat formarea unei opinii în ceea ce privește opoziția poate mai puțin în baza programelor sau a echipelor și mai mult pe baza clarificării unor aspecte vitale pentru fiecare dintre noi și ce se va întâmpla cu viața noastră și cu libertatea noastră după alegerile parlamentare.

Rezultatele scrutinului au demonstrat că opoziția a câștigat acest război mediatic, chiar dacă nu am avut aceleași forțe la dispoziție. Comuniștii au avut televiziunea publică, televiziunile private afiliate – NIT și N4 -, medii electronice precum Omega, presa scrisă și Nezavisimaia Moldova, Moldova Suverană, Comunistul, Puls, care au tiraj și audiență. Iar partidele de opoziție au avut la dispoziție două boxe, un laptop și un proiector și alergarea dintr-un sat în altul și posibilitatea de a-și aduce mesajul la alegător o dată sau de două ori pe parcursul campaniei, spre deosebire de minciuna comuniștilor care intra în casa oamenilor în fiecare zi prin intermediul televizorului și al presei aservite.

Din acest punct de vedere, oamenii, văzând cum Țurcan (unul dintre liderii importanți ai Partidului Comuniștilor – n.r.) dă indicații celor doi tineri să pună drapele pe clădirile distruse, văzând cum polițistul stă pe acoperiș alături de cei care arborau drapelele UE și României, văzând cum locotenentul de la SIS bea șampanie în geamul Parlamentului distrus, văzând cum au fost maltratați tinerii nevinovați, acumulând informații și de la studenții care au fost în Piață și au văzut provocările care au avut loc, au înțeles că la 7 aprilie nu a fost niciun fel de lovitură de stat, nu a fost niciun fel de organizare de către opoziție a manifestațiilor, a fost un protest pașnic deturnat și o să aflăm de către cine și în proteste violente și în devastarea Parlamentului și a Președinției. Iar comuniștii au încercat să folosească această provocare, făcută de ei sau de altcineva, ca o ultimă armă în lupta cu opoziția.

NewsIn: Pentru prima dată după anul 2001 partidele necomuniste au o majoritate de 53 de mandate din 101, care însă nu este suficientă pentru a asigura guvernarea partidelor democratice pentru urmatorii patru ani, dat fiind faptul că pentru a alege un nou șef de stat este nevoie de 61 de voturi. Cum poate fi gestionată această majoritate pentru a menține victoria partidelor democratice?

Dorin Chirtoacă: Majoritatea poate fi gestionată pornind de la o listă de principii și angajamente clar asumate de toți patru liderii, fixate într-un document, semnate și prezentate opiniei publice, iar fiecare din cele patru partide să-și asume în mod egal responsabilitatea pentru îndeplinirea angajamentelor menționate în document. Și acest lucru sunt convins că se va face în cadrul negocierilor purtate de cele patru partide.

NewsIn: Care sunt șansele de a menține unitatea de care opoziția liberală a dat dovadă în mai-iunie – când a refuzat, în pofida presiunilor, să voteze un șef de stat propus de comuniști – acum, când și Partidul Democrat al lui Marian Lupu s-a alăturat formațiunilor necomuniste?

Dorin Chirtoacă: Șansele sunt de sută la sută, pentru că orice pas al oricăreia dintre cele patru formațiuni într-o altă direcție decât direcția coaliției democratice va fi taxat de alegători și încă foarte dur.

Votul dat pentru cele patru formațiuni de opoziție este un vot împotriva comuniștilor și în favoarea democrației. Indiferent că este pentru PD, PL, PLDM sau AMN, este vot clar pentru democrație și integrare europeană și un vot anticomunist. Nesocotirea acestui vot însemnă trădarea alegătorului și respectiv motivarea acestuia pentru ca data viitoare să fie și mai atent și să aleagă și mai cu grijă pentru a preveni o nouă trădare.

De fapt, un asemenea vot anticomunist a avut loc și în anul 2005 și aproximativ 55 la sută din alegători au votat și atunci pentru democrație. Doar că am avut mai mulți democrați neinspirați care au trecut cu comuniștii, după ce și redistribuirea, de asemenea, i-a favorizat pe comuniști.

De data aceasta însă redistribuirea i-a favorizat mai puțin, datorită faptului că în cursă s-au înscris mai puține formațiuni, iar cinci din cei opt concurenți au intrat în Parlament. Din acest punct de vedere, participarea unui număr mai mic de formațiuni politice în scrutin a favorizat opoziția.

NewsIn: În ce măsură partidele liberale vor accepta o colaborare cu comuniștii pentru a obține cele minim opt voturi necesare alegerii șefului statului?

Dorin Chirtoacă: Evident că ar fi bine dacă, pe modelul trecerii unor primari ai Partidului Comuniștilor la Partidul Democrat al lui Marian Lupu, să aibă loc și trecerea mai multor deputați comuniști la PD.

În ceea ce privește idea unei coaliții largi în Parlament, poziția PL este foarte clară, de foarte mulți ani și nu poate fi niciun fel de coaliție între PL și PCRM.

Dincolo de această poziție a PL, trebuie constatat că orice alianță sau coaliție cu comuniștii înseamnă a nu schimba nimic. Înseamnă a păstra starea de lucruri actuală. Or, noi vorbim de o schimbare nu doar la nivel de majoritate în Parlament și principalele poziții în stat, vorbim despre o schimbare a sistemului. Iar în prezent sistemul este în totalitate pe mâna comuniștilor.

NewsIn: Cum vedeți evoluțile imediat următoare constituirii unei coaliții democratice în Parlament?

Dorin Chirtoacă: Cred că primul obiectiv este formarea acestei coaliții, pentru a ști clar care sunt oponenții politici în Republica Moldova. Apoi vor urma negocierile cu Partidul Comuniștilor în vederea obținerii celor minim opt voturi necesare alegerii președintelui și să vedem la acea etapă cum poate fi depășit acest aparent impas.

NewsIn: Se vorbește deja cu insistență depre faptul că noi alegeri ar putea avea loc anul viitor, în situația în care Parlamentul nu va reuși să aleagă un șef de stat.

Dorin Chirtoacă: Nu ar fi de dorit o asemenea evoluție. Ar fi corect din partea comuniștilor să ia act de faptul că au pierdut alegerile parlamentare, să delege voturi pentru alegerea președintelui, să treacă în opoziție și să critice viitoarea guvernare așa cum o face oricare opoziție, în vederea pregătirii alegerilor locale din 2011 sau a celor parlamentare din 2013. Așa ar fi corect din partea lor.

Chiar modificarea Constituției ar putea fi acceptată în vederea micșorării acestui număr minim necesar pentru alegerea președintelui, până la majoritatea simplă de 52 de voturi, exact ca la președintele Parlamentului sau la învestirea guvernului, urmând să se mențină necesitatea acumulării a două treimi doar în cazul demiterii șefului statului, ceea ce i-ar asigura în principiu stabilitatea în funcție. Pe viitor, pentru 2013, ar fi de luat în considerare și modificarea procedurii de alegere a președintelui, în așa fel încât acesta să fie ales prin vot direct de către popor. Acum nu cred că ar fi oportun să modificăm procedura și să mai organizăm alegeri pentru Președinție și oamenii au obosit de alegeri.

NewsIn: Cum credeți că vor putea fi depășite disputele și eventualele conflicte pe funcții dintre membrii coaliției democratice, în așa fel încât să nu se repete eșecul guvernării democrate din anul 2000, după care la putere au venit comuniștii?

Dorin Chirtoacă: Am toată încrederea că există suficientă experiență și maturitate politică pentru a nu eșua într-un asemenea mod, pentru că asta ar însemna să le oferim pe tavă Republica Moldova comuniștilor. Or asta ar fi o crimă a opoziției în fața celor care au luptat, cu prețul vieții chiar, pentru ca Republica Moldova să devină un stat liber. Și avem din păcate victime ale regimului comunist.

NewsIn: Care ar trebui să fie prioritățile viitoarei coaliții liberal-democrate?

Dorin Chirtoacă: Prioritatea numărul unu este asigurarea stabilității sociale, economice, financiare. Este vorba despre o reechilibrare a vistieriei statului care a fost forțat umflată pe hârtie și care a fost forțat golită în prima jumătate a anului, inclusiv rezerva de valută, și care este relativ descoperită pentru a doua jumătate a anului datorită unei gestionări defectuoase din partea puterii comuniste. Lucru pe care, de exemplu, nu l-am admis la Primaria Chișinău, care este într-o situație stabilă din punct de vedere financiar și nu ne-am permis să cheltuim mai mult decât vom fi în stare să încasăm. Ceea ce din pacate nu a făcut Guvernul, care în acest moment ne datorează 15 milioane de lei. Se impune, deci, micșorarea oricăror cheluieli ale statului care nu sunt prioritare și completarea rezervei bugetare pentru asigurarea achitării pensiilor, salariilor și plăților sociale.

Cea de a doua prioritate ar fi relansarea circuitului economic intern, protejarea producătorilor interni și a pieței interne, pentru ca aceștia să se dezvolte și să deschidă noi locuri de muncă. Trebuie să se renunțe la acumularea de bani de peste hotare și apoi scoaterea acestora din țară prin importuri excesive, fără niciun avantaj intern pentru Republica Moldova

În al treilea rând, legea trebuie să fie pentru toți lege și de la vlădică la opincă. Libertatea media este prioritară și asta se poate face peste noapte fără discuții. Trebuie acordată acoperire republicană pentru toate canalele media care doresc acest lucru și au capacitatea să întrețină o rețea media națională. Este nevoie de asemenea de independența justiției, de activitatea corectă și conformă normelor a Procuraturii, tot ceea ce înseamnă edificarea unui stat de drept cu instituții funcționale, respectarea drepturilor omului și a democrației.

Având aceste trei lucruri îndeplinite și economie la buget și protecția socială, refacerea circuitului economic intern și protejarea producătorilor autohtoni și statul de drept și a patra prioritate ar fi atragerea de investiții străine și transformarea Republicii Moldova într-un stat care absoarbe investiții, care vor duce la conectarea țării la un circuit economic internațional obiectiv pentru ca să nu existe riscul izolării și destabilizării situației economice.

Pe plan extern ar fi prioritară normalizarea relațiilor cu vecinii – România și Ucraina, dar și cu Rusia -, după ce acestea au fost deteriorate de puterea comunistă, relansarea și aducerea relațiilor cu UE pe un făgaș al seriozității și al unor angajamente asumate și îndeplinite, nu doar declarații și mai mult nimic. Apoi, pas cu pas, atingerea obiectivului de asociere a Republicii Moldova la UE, iar pentru o perspectivă mai lungă și chiar integrarea în UE.

Se impune eliminarea vizelor pentru România, refacerea relațiilor diplomatice, un efort pentru a obține libera circulație măcar în România a cetățenilor moldoveni.

NewsIn: Se poate spune că Republica Moldova se află în acest moment în pragul unei noi epoci politice?

Dorin Chirtoacă: Cu siguranță da, fie că vor dori sau nu actualii lideri politici să o facă, realitatea îi obligă, realitatea ne obligă și dacă vor fi abateri de la aceste lucruri, vom fi taxați imediat și foarte dur.

Dacă acum opt ani de zile aceste lucruri nu erau suficient de bine cunoscute și coapte în societate, acum lucrurile s-au "copt", oamenii știu și se uită foarte atent cine și cum se comportă în punerea în aplicare a valorilor democratice. Orice abatere va fi taxată de electorat până la zero procente încredere și fiecare lider politic trebuie să fie conștient de acest lucru.

Reușita PL în aceste alegeri este de a fi promovat pe scena politică cu succes în ultimii patru ani, de când sutem mai vizibili, dar de fapt și în toți cei 20 de ani de independență, prin activitatea liderilor noștri, consecvența și îndeplinirea angajamentelor asumate. Faptul că un partid ajuns într-o poziție de conducere la Chișinău nu s-a abătut nicio clipă de la angajamentele asumate și nu a trădat, nu a făcut jocuri duble, i-a obligat pe toți ceilalți parteneri din tabăra democratică să stabilească și ei niște standarde de la care să nu poată coborî. Și acum aceste standarde sunt valabile pentru patru partide și PL, PLDM, PD și AMN. Orice abatere a altor partide de la aceste standarde automat va da un plus Partidului Liberal și un minus pentru cel care a deraiat.

Să ne amintim și de perioada aprilie 2009, când PL a spus din capul locului că nici nu se discută vreo posibilă alianță sau cooperare cu comuniștii și votarea unui președinte comunist. Automat acest lucru a devenit valabil și pentru celelalte două partide necomuniste intrate atunci în Parlament și PLDM și AMN. Pentru că orice pas greșit ar fi făcut ei, ar fi însemnat să meargă în jos și noi să mergem în sus.

Noi am reușit să impunem acest standard în politica moldovenească și sunt convins că și de acum încolo vom căuta ca această ștachetă să fie ridicată din ce în ce mai sus.

În politica moldovenească au fost tot timpul afaceri și interese. Noi nu suntem legați de afaceri, nu suntem legați de interese și deci ne este cu mult mai ușor să promovăm aceste lucruri.

De fapt, schimbarea a început în 2007, când PL a demonstrat că se poate schimba ceva în "monolitul" construit de comuniști, preluând prin alegeri Primăria Chișinău. Până atunci nici măcar nu se credea că se poate.

NewsIn: Cum vedeți viitorul comunismului în Republica Moldova?

Dorin Chirtoacă: În măsura în care va fi libertatea presei, comunismul va dispărea pentru totdeauna. Chiar dacă va mai fi, va fi un comunism marginal, de genul celui al lui Ziuganov din Federația Rusă. Comuniștii moldoveni au avut șansa să meargă spre un comunism reformat, dar au eșuat într-un mesaj comunist de tip stalinist. Chiar glumea cineva și parcă ar fi fost în perioada lui Stalin în ultimile luni în Republica Moldova, cu denigrarea și demonizarea opoziției și calificarea ei ca fascism. Comuniștii au pierdut în asemenea condiții și acest lucru arată că revenirea la ideologia comunist-stalinistă a lui Voronin și a PCRM nu i-a adus decât prejudicii. Și din acest punct de vedere, comunismul nu poate rămâne decât la nivelul unor grupuri îndoctrinate, la care mintea nu judecă.