Interviu cu Ferenc Banfi: Patru ani de cînd EUBAM monitorizează granița moldo-ucraineană. Radio Europa Liberă. 06.09.2009.

68

Europa Liberă: Dle Banfi, după 4 ani de monitorizare a hotarului moldo-ucranian, ce progrese au fost înregistrate în combaterea crimei organizate?

Ferenc Banfi: Monitorizarea hotarului este îndreptată spre prevenirea și descoperirea ilegalităților ce implică indivizi, încărcături și vehicule. Contracarearea reală a crimei organizate nu poate fi asigurată de instituțiile abilitate să monitorizeze frontiera, însă acestea au un rol important în prevenirea ei. Ultimii ani sunt caracterizați printr-o securitate stabilă a hotarului moldo-ucranian, însă vreau să adaug că acest lucru a fost posibil ca urmare a eforturilor extraordinare făcute de partea ucraineană, care a urmat întru totul recomandările EUBAM.

Europa Liberă: Să înțelegem că Moldova nu a urmat întru totul aceste recomandări?

Ferenc Banfi: Ne-ar plăcea să atragem atenția Republicii Moldova asupra noilor metode de luptă împotriva crimei organizate, folosite de statele membre ale UE. Moldova folosește metode convenționale pentru contracarearea crimei organizate. Ultimele inovații utilizate în Uniunea Europeană sunt axate nemijlocit pe contracararea rețelelor criminale și depistarea criminalilor, ultilizînd toate resursele, însă Moldova, în acest moment, nu urmează această cale.

Europa Liberă: Care sunt tipurile de infracțiuni depistate de EUBAM cel mai des?

Ferenc Banfi: Contrabanda este cea mai răspândită infracțiune la frontieră. Contrabanda cu țigări, alcool, produse alimentare și tot ce poate fi transportat. O altă categorie sunt drogurile. Evident, Moldova este des afectată de traficul cu cocaină și heroină, ca o rută de tranzit spre Uniunea Europeană. Contabanda cu vehicule furate are loc în ambele sensuri: din Moldova spre Ucraina și invers. De regulă, mașinile furate sunt trecute prin regiunea transnistreană a R. Moldova, sînt înregistrate acolo și depistate mai târziu în Ucraina. Au fost observate și cazuri de migrare ilegală și asociate traficului de ființe umane. Țările de destinație sînt desigur cele din Uniunea Europeană, dar sînt și alte diecții.

Europa Liberă: Se mai poate spune că regiunea transnistreană rămâne a fi o placă turnată pentru traficanți?

Ferenc Banfi: Nu aș sugera acest lucru. În ultimii 4 ani s-au schimbat foarte multe. Traficanții în permanență utilizează noi metode de operare. De fapt, observăm un fel de socializare a contrabandiștilor, care au înțeles că a face contrabandă cu arme, rachete sau muniții este mult mai riscant, decât a face contrabandă cu pulpe de găină, spre exemplu, care atunci când e descoperită, se pedepsește administrativ, în schimb îți aduce un profit similar.

Europa Liberă: Dar președintele Voronin a acuzat în repetate rînduri Transnistria de trafic ilegal de armament, în timp ce EUBAM nu a depistat astfel de cazuri.

Ferenc Banfi: De fapt, recent președintele Voronin a declarat că de când EUBAM monitorizează frontiera, acest business a fost distrus și 17 companii care au avut de a face cu acest tip de business și-au oprit orice operațiuni. Deci, nu există nici o contradicție între constatările EUBAM și declarațiile domnului Voronin.

Europa Liberă: Cât de cooperante sunt autoritățile transnistrene în prevenirea contrabandei?

Ferenc Banfi: Așa numitele autorități transnistrene și-au exprimat intența de cooperare cu EUBAM. Noi suntem gata să operăm în regiunea transnistreană a Moldovei, dacă părțile implicate sunt gata să beneficieze de serviciile EUBAM. Desigur, aceasta presupune o cooperare între Chișinău și Tiraspol. Noi respectăm statutul internațional al R. Moldova și în același timp, credem că putem contribui la reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, oferind ambelor părți beneficii în egală măsură.

Europa Liberă: Este legislația R. Moldova destul de permisivă în îndeplinirea misiunii EUBAM sau sunt necesare anumite ajustări?

Ferenc Banfi: Aș vrea să notez că un domeniu mai sensibil este protejarea adecvată a datelor. Ucraina se confruntă cu aceleași provocări. Încrederea dintre părți este foarte importantă în combaterea crimei organizate, dar nu e suficient să crezi în ceea ce face celălalt. Este nevoie de crearea unor garanții legale ca informațiile sensibile și schimburile de date între serviciile speciale să fie protejate și utilizate la modul adecvat.