Mariana Tabuncic: BSTDB – la înălțimea celor 10 ani de activitate. Profit.md. Iulie-August 2009.

126

În luna iunie 2009, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a marcat 10 ani de activitate pe piața bancară din regiune. Cu această ocazie, pe 14 iunie, la Tessaloniki, Grecia, a fost organizat Forumul Economic Regional The Black Sea Region: Today and Tomorrow”, cu scopul de a analiza situația economică din regiune și de a trasa noi perspective de viitor. La eveniment au participat și jurnaliști din țările acționare ale băncii.

BSTDB și-a început activitatea financiară în anul 1999. Banca a fost înființată de 11 țări din regiunea Mării Negre (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R.Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina) cu scopul de a asigura dezvoltarea economică a țărilor-membre și a promova cooperarea regională. După 10 ani de activitate, BSTDB și-a demonstrat credibilitatea în fața clienților, devenind un important finanțator în regiune. Numai în ultimii 2-3 ani, banca a înregistrat o creștere rapidă a portofoliului de creditare, în 2007 aceasta fiind de pînă la 60%, iar în 2008 – de peste 30%. Începînd cu anul 1999, BSTDB a finanțat 160 de operațiuni în toate țările-membre în valoare de $2 bilioane. La finele anului 2008, portofoliul băncii includea 94 de operațiuni cu un cont de finanțare de $950 mil.

Rezultatele financiare pentru anul 2008

Potrivit raportului financiar al instituției pentru anul 2008, aprobat de adunarea anuală a acționarilor, anul trecut a fost unul foarte productiv, profitul net al băncii majorîndu-se cu 44%, atingînd, astfel, suma de 13,1 mil. DST (Drepturi Speciale de Tragere), ceea ce reprezintă circa 14,4 mil. euro. Conducerea băncii a decis ca, în condițiile crizei economice mondiale, profitul să fie alocat în scopul majorării volumului rezervelor băncii pentru a menține lichiditatea și a păstra stabilitatea băncii.

Luînd în calcul faptul că țările din regiunea Mării Negre au fost afectate destul de mult de criza financiară globală, BSTDB planifică pentru anul 2009 o creștere a portofoliului de credite doar cu 10%, spre deosebire de anul 2008, cînd acesta a crescut cu 30%.

Hayrettin KAPLAN, președintele BSTDB: Am luat decizia ca în anii 2009-2010 să nu punem accentul pe creșterea portofoliului de credite, ci pe menținerea calității acestuia și pe dezvoltarea relațiilor de colaborare a țărilor-membre. De asemenea, vom acorda o atenție deosebită operațiunilor de finanțare din țările-membre mici, precum Albania, R.Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan.

Strategie revizuită

În cadrul adunării anuale a acționarilor s-a decis, de asemenea, schimbarea strategiei de finanțare a băncii. Astfel, dacă anterior banca era axată prioritar pe acordarea creditelor întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM), precum și instituțiilor financiare, pentru a dezvolta sectorul financiar din regiunea Mării Negre, atunci pentru următorii ani banca intenționează să-și diversifice portofoliul de creditare. BSTDB va continua să finanțeze ÎMM-urile, însă va acorda prioritate deja proiectelor din domeniul energiei, infrastructurii, transportului, utilităților publice și, probabil, din domeniul telecomunicațiilor. În opinia conducerii băncii, toate aceste sectoare au un viitor bun, iar investițiile vor putea fi recuperate în timp util. Totodată, pentru a echilibra portofoliul de credite, acționarii au decis să crediteze în viitor mai multe proiecte din Grecia, România și Bulgaria, dar în același timp să reducă numărul proiectelor creditate din Rusia.

Chiar dacă R.Moldova deține doar 1% din acțiunile băncii, aceasta, de asemenea, este încurajată de conducerea băncii să elaboreze și să depună cît mai multe proiecte de finanțare, ținînd seama de noua strategie adoptată.

Andrei KONDAKOV, vicepreședintele BSTDB: Pînă în prezent am creditat în Moldova doar proiecte ce țin de sectorul bancar. Avînd în vedere însă schimbarea strategiei de dezvoltare și finanțare a băncii, recomandăm și R.Moldova, de rînd cu celelalte state acționare, să elaboreze mai multe proiecte din sectorul real al economiei. Credem că finanțarea sectorului bancar, într-adevăr, ajută R.Moldova să lupte cu criza economică, însă este important ca și sectorul real să nu fie neglijat. Potrivit noii strategii de finanțare a băncii, proiectele din domeniul infrastructurii, energeticii, telecomunicațiilor vor avea prioritate.

Potrivit vicepreședintelui BSTDB, pentru bancă este important ca solicitantul de credit să descrie foarte detaliat și motivat planul de afaceri și să aibă un audit financiar în conformitate cu standardele internaționale. În cazul în care aceste două condiții sînt respectate, companiile, inclusiv cele din Moldova, au foarte mari șanse de a colabora cu banca.

Condiții de creditare

BSTDB este o instituție bancară care participă la cofinanțarea proiectelor din țările fondatoare. De regulă, creditul acordat de bancă nu depășete 35% din suma totală a proiectului. În același timp, volumul minim de finanțare din partea BSTDB nu trebuie să fie mai mic de $3 mil., în timp ce volumul maxim al finanțărilor nu poate depăși $38 mil. Termenul de stingere a creditelor este de la 3 la 10 ani, în funcție de proiect. În scopul finanțării proiectelor, în anul 2009 banca a emis obligații în valoare de $125 mil. și a atras credite în valoare de $50 mil.