Interviu cu Iurie Leancă: Chișinăul va propune UE să desfășoare o misiune de menținere a păcii în Transnistria. NewsIn. 28.09.2009.

109

Diplomația moldoveană va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei instituții pentru a desfășura o misiune civilă în Transnistria, care să înlocuiască actualul format de menținere a păcii, a declarat pentru NewsIn noul ministru de externe al R. Moldova, Iurie Leancă.

Una dintre noutățile programului de guvernare al Cabinetului condus de Vlad Filat este obiectivul schimbării formatului trupelor de pacificare de pe Nistru și înlocuirii actualului format – dominat de Rusia și alcătuit din militari ruși, transnistreni și moldoveni – cu o misiune civilă cu mandat internațional. "Acest lucru presupune că diplomația moldovenească va discuta cu țările participante la formatul 5+2 (format la care participă, pe lângă părțile implicate – Republica Moldova și Transnistria și și Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori, SUA și UE în calitate de observatori și n.r.), va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei instituții de a derula o astfel de misiune de pacificare", a declarat într-un interviu pentru NewsIn șeful diplomației de la Chișinău, Iurie Leancă.

Ministrul moldovean de externe va merge marți și miercuri, împreună cu premierul Vlad Filat, la Bruxelles, aceasta fiind destinația aleasă ca primă deplasare externă a noilor oficiali de la Chișinău. "În 29-30 septembrie, în chiar primele zile de activitate ale Guvernului, vom merge cu primul-ministru Vlad Filat la Bruxelles pentru a trece în revistă relațiile pe care avem pe moment cu UE și, ceea ce este și mai important, să trasăm niște obiective pe diverse segmente, să discutăm momentul demarării negocierilor privind Acordul de asociere, să evaluăm și alte subiecte la fel de importante, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, dar și negocierile privind Acordul de liber schimb aprofundat", a spus Iurie Leancă în interviul pentru NewsIn. Ministrul a explicat că obiectivul Chișinăului este ca în viitorul acord ce va fi încheiat cu UE să fie introdusă o clauză prin care Republicii Moldova să i se ofere perspective mai clare în privința unei viitoare aderări. "(…) p oate vom reuși să convingem partenerii noștri din UE și din țările membre că am putea să avansăm în cadrul aceluiași acord și să includem o clauză care ar prevedea asocierea în sensul eligibilității Republicii Moldova pentru aderarea la UE", a dezvăluit Iurie Leancă.

În ceea ce privește România, noul ministru de externe de la Chișinău este de părere că Bucureștiul "poate contribui la formarea unor politici mult mai consistente a UE" față de Republica Moldova.

În plan bilateral, diplomația moldoveană își propune să fie reactivate întâlnirile la nivel înalt și să fie relansată activitatea comitetelor interministeriale. Consideră, de asemenea, că este nevoie de reluarea negocierilor pentru a finaliza "cadrul bilateral juridic", o referire la tratatul de bază și la documentul privind administrarea frontierei. De asemenea, Chișinăul vrea să pună și problema banilor pe care ar trebui să-i aibă un cetățean moldovean în momentul în care solicită viză. "Sunt convins că vom găsi o reacție promptă și deschidere din partea Bucureștiului. Și în cazul în care Bucureștiul are o anumită flexibilitate, sper să reușim cel puțin să diminuăm această sumă", a spus șeful diplomației moldovene.

P rintre prioritățile agendei ar mai fi, potrivit lui Iurie Leancă, "proiectele transfrontaliere, repunerea pe agendă a euroregiunilor, chiar și cooperarea trilaterală care a existat în 1998 și care în continuare ar fi benefică pentru Republica Moldova, dar și pentru ambele țări vecine".

Ministrul de externe a subliniat că indiferent care ar fi partenerul de dialog al Chișinăului, importantă este constanța și transmiterea aceluiași mesaj. El a vorbit despre o "dedublare" de care a suferit diplomația moldovenească în timpul guvernării comuniste. "Trebuie să avem răbdare, trebuie să avem consistență, ceea ce este foarte important și să vorbim și la Moscova, și la Washington, și la Bruxelles cu același limbaj și în aceeași termeni. Pentru că, din păcate, în ultimii ani diplomația moldovenească era bolnavă de o anumită dedublare și un mesaj era purtat la Moscova și altul la Occident. Deci noi trebuie să ne uniformizăm mesajul și să fim coerenți și sunt convins că atunci vom fi cu mult mai bine înțeleși", a afirmat Iurie Leancă.

Pe această atitudine mizează șeful diplomației și în dialogul cu Moscova. "Partenerii ruși nu se vor feri de anumite discuții. Depinde cum discuți cu ei. Și relația noastră să va baza pe previzibilitate", a explicat ministrul.

În context, pentru a realiza toate aceste obiective, Iurie Leancă spune că este necesară o evaluare a Ministerului de Externe de la Chișinău, care va trebui profesionalizat. "Principiile competenței și transparenței vor fi puse în capul mesei", a promis Iurie Leancă.

NewsIn redă integral interviul cu ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă:

NewsIn: Programul de guvernare al noului executiv de la Chișinău, învestit vineri, prevede relații bune cu vecinii și România și Ucraina și și integrarea europeană drept vector de bază al politicii externe. Ce ar trebui făcut pentru a ajunge la o normalitate în relațiile cu vecinii?Iurie Leancă: Normalizarea relațiilor cu cei doi vecini este un obiectiv extrem de important, pornind de la faptul că Republica Moldova are un interes destul de mare să-și edifice pe perimetrul frontierelor sale un climat de încredere și de stabilitate. Este o poziție conținută și printre prioritățile programului de guvernare al Cabinetului Filat, dar și o poziție consolidată a Alianței pentru Integrare Europeană.

Avem o moștenire dificilă în acest sens, dar sunt convins că marea parte a problemelor care au existat pe agenda relațiilor moldo-române au avut un caracter arbitrar, subiectiv și artificial. Și sunt convins că atunci când există voință politică în ambele capitale și și am toată certitudinea că și la Chișinău noul guvern împărtășește această atitudine, și la București se va porni de la aceeași premiză și va exista deschidere, dorința de a negocia într-un context constructiv. Vom demonstra că atunci când există aceste elemente toate problemele se pot depăși relativ rapid, în interesul ambelor țări, și, ceea ce este și mai important, în interesul cetățenilor ambelor țări.

NewsIn: Ce priorități vedeți pe agenda relațiilor moldo-române?Iurie Leancă: Știți deja că prin decretul președintelui Republicii Moldova a fost inițiată procedura de abolire a regimului de vize cu România, iar prima decizie a Cabinetului Filat a fost cea de a anula hotărârea guvernului precedent de introducere a acestui regim pentru cetățenii români. Acest regim a fost cea mai negativă acțiune care a adus prejudicii pentru Republica Moldova, prejudicii de imagine în primul rând. Știți foarte bine că UE a condiționat demararea negocierilor pe marginea Acordului de asociere prin abolirea acestui regim. Vizele au generat și probleme interumane, au afectat interesele economice și comerciale ale Republicii Moldova.

Următorul pas este să instituționalizăm dialogul politic. Este suficient să ne uităm la experiența altor țări și Polonia și Ucraina, de exemplu și unde există acest dialog sistematic, care aduce coerență și consistență relațiilor bilaterale. Aceasta înseamnă în primul rând întâlniri la nivel înalt, înseamnă relansarea activităților comitetelor interministeriale și aducerea în prim-plan a problemelor care trebuie soluționate în mod prioritar în beneficiul real al cetățenilor. Printre aceste priorități ar fi, în opinia mea, proiectele transfrontaliere, repunerea pe agendă a euroregiunilor, chiar și cooperarea trilaterală care a existat în 1998 și care în continuare ar fi benefică pentru Republica Moldova, dar și pentru ambele țări vecine.

Și bineînțeles că este nevoie de reluarea negocierilor pentru a finaliza cadrul bilateral juridic. Bucureștiul a răspuns prompt și pozitiv la abordările reprezentanților coaliției democratice de la Chișinău privind utilitatea semnării acestor documente, care ar reflecta și evoluțiile de pe continent, faptul că prin România, țară membră a UE și NATO, suntem vecini cu aceste instituții.

Și cred că negocierea acestor documente – Tratatul de bază, care ar reflecta și spiritul unui parteneriat strategic european – poate fi reluată într-o perspectivă apropiată și sunt convins că vom putea avansa foarte rapid. La fel și cu documentul tehnic privind administrarea frontierei.

Una dintre priorități este și Convenția privind micul trafic la frontieră. Aproape un milion de oameni ar fi putut beneficia de avantaje importante de pe urma semnării Convenției. Acest document este destul de tehnic din punctul de vedere al negocierii, și unul cadru, pentru că nu ar fi un pionerat și astfel de convenții există între alte țări membre ale UE și țările vecine. Cred că astfel de documente ar putea fi negociate foarte repede, semnate și imediat puse în aplicare. Iar rodul și beneficiile le vom vedea într-o perspectivă foarte rapidă.

Ar trebui, de asemenea, să se revină și asupra problemei banilor pe care ar trebui să-i aibă un cetățean moldovean în momentul în care solicită viză. În acest moment cetățenii moldoveni trebuie să prezinte dovadă că dețin 500 de euro, ceea ce constituie un impediment important pentru foarte mulți cetățeni moldoveni, în condițiile în care un salariu mediu lunar este de aproximativ 250 dolari. Trebuie să examinăm și experiența și cerințele altor țări la acest capitol. Sunt convins că vom găsi o reacție promptă și deschidere din partea Bucureștiului. Și în cazul în care Bucureștiul are o anumită flexibilitate sper să reușim cel puțin să diminuăm această sumă. La fel cum ne-a reușit nouă, Republicii Moldova, după intervenția lui Vladimir Filat, în calitatea lui de atunci de lider al Partidului Liberal Democrat, să suspendăm decizia Kievului de a cere prezentarea la frontieră a unor sume imporntate de bani de către cetățenii moldoveni.

Sunt convins că noile autorități de la Chișinău vor depune eforturi pentru a angaja și partenerii din Ucraina într-un dialog activ, deschis, pentru a inventaria și pe această direcție toate problemele care s-au acumulat pe perioada guvernării comuniste și pentru a încerca să găsim soluții rapide, în mod special la problemele de ordin economic și pentru a lansa un dialog politic foarte activ. Avem suficiente domenii de interes comun unde sunt convins că vom reuși să găsim compromisul necesar pentru a ne mișca înainte.
În felul acesta sunt convins că noua guvernare va reuși să instituie pe perimetrul frontierelor Republicii Moldova ceea ce eu numesc un climat de stabilitate și de încredere de la care vor avea de beneficiat atât cetățenii Republicii Moldova, cât și situația din regiune.

NewsIn: În ce măsură poate avansa agenda europeană a Republicii Moldova odată cu îmbunătățirea relațiilor cu România?Iurie Leancă: Se spune foarte clar și în programul de guvernare că experiența pe care a acumulat-o România este una necesară pentru a ne ajuta să parcurgem acest traseu cât mai repede și cu mult mai puține costuri și eforturi.

Pe de altă parte, România, țară membră a UE, are acum un cu totul alt potențial decât îl avea în 1998-1999 când am început să vorbim despre integrarea europeană. Bucureștiul poate influența sau eventual grăbi unele decizii pe care le va lua Comisia Europeană, UE pe ansamblu, privind relația Republica Moldova.

Deci avem de preluat experiență, avem de beneficiat de pe urma aquis-ului comunitar tradus deja în română și putem beneficia de asemenea de pe urma expertizei pe care o au ministerele, expertiză de care vom avea nevoie pentru a demara negocierile privind acordul de asociere, pentru a evita greșelile comise deja de România sau de alte țări care au parcurs același traseu.

NewsIn: Ideea că România ar putea fi avocatul Republicii Moldova în UE va fi readusă în actualitate?Iurie Leancă: Pentru mine mai puțin contează definiția și avocat, locomotivă, susținător… Ideea este că, chiar dacă am face abstracție de anumite elemente de comunitate de limbă, de comunitate culturală, istorică și așa mai departe, România este unicul nostru vecin vestic, România este unica țară membră a UE și NATO cu care ne învecinăm. Și în acest sens bineînțeles că România este interesată să aibă un vecin la frontiera sa previzibil, stabil, care nu emană și generează fluxuri de migrație ilegală, fluxuri de contrabandă, ci care știe să se guverneze. Și atunci România este interesată să ne sprijine pentru a ne putea guverna bine. Și fiind țară membră a UE, România poate contribui la formarea unor politici mult mai consistente a UE față de noi.

Și în acest sens obiectivul nostru foarte important, care este clar reliefat și în programul de guvernare, va consta în crearea unui grup cât mai mare și mai larg de prieteni ai Republicii Moldova în cadrul UE.

NewsIn: Una dintre noutățile programului de guvernare al Cabinetului Filat este obiectivul schimbării formatului trupelor de pacificare de pe Nistru și înlocuirii actualului format dominat de Rusia, format din militari ruși, transnistreni și moldoveni, printr-o misiune civilă cu mandat internațional. În ce măsură credeți că este o idee realizabilă și în ce măsură ar putea avea susținere în formatul "5+2" pentru reglementarea transnistreană?
Iurie Leancă:
Cineva dintre deputații comuniști a și spus că această idee este una care ar putea să pericliteze pe ansamblu procesul de negocieri. Totuși, nu este o abordare nouă, ea se află pe agenda politicii externe moldovene de cel puțin 10 ani și chiar pe timpul guvernării comuniste diplomația moldovenească s-a pronunțat din timp în timp pentru înlocuirea trupelor de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru cu o forță intenațională sub egida unei organizații intenaționale și și bineînțeles că în cazul nostru preferința ar fi pentru UE. Din moment ce am zis că ne integrăm în UE, este firesc să-i acordăm un rol cât mai mare în găsirea solițiilor la problemele cu care ne confruntăm.
Pe de altă parte, acest obiectiv trebuie să-l percepem ca pe un proces. Un proces ce trebuie demarat acum și este evident că pentru a ajunge la o astfel de decizie va fi nevoie de un consens. Acest lucru presupune că diplomația moldovenească va discuta cu țările participante la formatul 5+2 (format la care participă, pe lângă părțile implicate – Republica Moldova și Transnistria și și Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori, SUA și UE în calitate de observatori și n.r.), va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei instituții de a derula o astfel de misiune de pacificare.
Eu sunt convins că vom putea găsi argumente care, dacă va fi mintea deschisă, îi va convinge și pe cei de la Tiraspol de anumite avantaje. Pentru că, vrem sau nu, mecanismul de menținere a păcii din 1992 este unul parțial învechit deja și este bine să ne gândim să-l ajustăm la rigorile zilei de astăzi.

NewsIn : Ca noutate față de situația actuală programul de guvernare prevede și inițierea unui parteneriat strategic cu SUA, dar și cu Ucraina. Iurie Leancă: În 1999 am avut deja cu SUA un plan bilateral de acțiuni care prevedea trei componente și dialog pe problemele de securitate, dialog politic și pe dimensiunea economică, comercială, de atragere a investițiilor. Nu este un element absolut nou. Pornind de la ideea că SUA sunt astăzi unica superputere în lume, de poziția lor depind evoluțiile nu doar în vecinătatea imediată, ci și în alte regiuni.

SUA au un interes prentru regiunea noastră și expresia acestui interes sunt și inițiativele și sprijinul destul de consistent arătat de SUA pe parcursul anilor. SUA a manifestat și disponibilitatea de a ne sprijini financiar prin programul Provocările Mileniului, program de care, din păcate, guvernarea precedentă nu a știut să beneficieze. Sunt convins că vom reuși, împreună cu partenerii de la Washington, să identificăm zonele de interes comun și să beneficiem de sprijinul lor în consolidarea independenței, în consolidarea aspirațiilor europene și sprijinirea acestora.

NewsIn: În ceea ce privește obiectivul de obținere pentru Republica Moldova a statului de țară asociată la UE, care este unul din punctele principale din programul de guvernare, pare să fie un obiectiv ambițios. În ce interval de timp îl vedeți realizabil?Iurie Leancă: Asocierea are în prezent un statut ceva mai diluat. Dacă asocierea în anii ‘90 însemna clar eligibilitatea țării pentru aderarea la UE, acum acordul de asociere, cel puțin cel pe care l-au inițiat ucrainenii, care, din păcate pentru noi, ne-au devansat la acest capitol, nu mai prevede automat acesta clauză și cea a finalității mișcării politice.
Din punctul meu de vedere este important, așa cum spunea și Napoleon, să ne angajăm și după aia vom vedea care va fi finalitatea. Acum, suntem în situația de a porni de la negocierea acestui Acord de asociere. Sunt convins că pe parcursul negocierii acestui acord vom da dovadă de consistență, de credibilitate atât pe plan intern, cât și pe plan extern, nu doar la capitolul declarații frumoase, dar și la capitolul acțiuni concrete. Și dacă ne vom mișca rapid și sigur pe această cale poate vom reuși să convingem partenerii noștri din UE și din țările membre că am putea să avansăm în cadrul aceluiași acord și să includem o clauză care ar prevedea asocierea în sensul eligibilității Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

NewsIn: S-a discutat mult în ultimul timp despre faptul că, în relația cu UE, Republica Moldova ar putea fi inclusă fie în pachetul cu Ucraina, fie în cel al Balcanilor de Vest. Unii analiști spun că Chișinăul „a pierdut trenul Balcanilor”. Iurie Leancă: Dacă mai poate fi sau nu fi prins acest „tren” urmează să evaluăm. Și cred că vizita de la Bruxelles pe care o vom efectua cu primul-ministru Vlad Filat în 29-30 septembrie ne va fi în sensul asta edificatoare. Dar cred că cel mai important pentru Republica Moldova este să obținem tratarea în funcție de performanțele pe care o țară le îndeplinește, ceea ce scrie și în Parteneriatul Estic.

NewsIn: În relațiile cu Rusia, programul noului guvern prevede dezvoltarea relațiilor strategice fixate în Tratatul de bază cu acest stat în baza principiului egalității suverane, a respectului mutual și a unei cooperări reciproc avantajoase. Cum va fi abordat subiectul retragerii trupelor ruse din Republica Moldova? În mod sigur Rusia nu dorește reluarea discuțiilor la acest subiect. Iurie Leancă: Noi ne-am propus să reluăm un dialog pe ansamblu, să discutăm toate problemele care există într-o manieră deschisă și civilizată și să încercăm să identificăm niște acorduri de compromis. Și sunt convins că vom reuși să avansăm.
Dar trebuie să avem răbdare, trebuie să avem consistență, ceea ce este foarte important și să vorbim și la Moscova, și la Washington, și la Bruxelles cu același limbaj și în aceeași termeni. Pentru că, din păcate, în ultimii ani diplomația moldovenească era bolnavă de o anumită dedublare și un mesaj era purtat la Moscova și altul la Occident. Deci noi trebuie să ne uniformizăm mesajul și să fim coerenți și sunt convins că atunci vom fi cu mult mai bine înțeleși.

Partenerii ruși nu se vor feri de anumite discuții. Depinde cum discuți cu ei. Și relația noastră să va baza pe previzibilitate. Dacă vă uitați cum au evoluat relațiile cu Moscova din 2001 până în 2009, acestea au fost extrem de sinusoidale și acest lucru nu este în interesul Republicii Moldova.

NewsIn: Care vor fi primele acțiuni pe direcția politicii externe pe care le veți întreprinde?Iurie Leancă: În 29-30 septembrie, în chiar primele zile de activitate ale Guvernului, vom merge cu primul-ministru Vlad Filat la Bruxelles pentru a trece în revistă relațiile pe care avem pe moment cu UE și, ceea ce este și mai important, să trasăm niște obiective pe diverse segmente, să discutăm momentul demarării negocierilor privind Acordul de asociere, să evaluăm și alte subiecte la fel de importante, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, dar și negocierile privind Acordul de liber schimb aprofundat.

În același timp, trebuie să facem în mod prioritar o evaluare a ceea ce este astăzi Ministerul de Externe. Din păcate, în ultimii opt ani maniera de activitate, începând cu angajarea viitorilor diplomați, a fost una bizantină, opacă, netransparentă. Ministerul s-a dezis, benevol am impresia, de anumite pârghii pe care le are orice minister la dispoziție, cum ar fi conferințele de presă și briefinguri sistemice săptămânale. Este nevoie în acest sens de reinstalarea poziției de purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. Aceste pârghii sunt o șansă nemaipomenită de a comunica și pe interior, dar de a transmite mesaje și în afară.

Primul-ministru Vlad Filat a vorbit și despre necesitatea profesionalizării Ministerului de Externe de la A la Z și acest lucru înseamnă de la cel mai tânăr angajat și terminând cu funcțiile de ambasadori. Principiile competenței și transparenței vor fi puse în capul mesei. Doar astfel Ministerul de Externe va reuși să-și recapete poziția sa de odinioară în procesul de luare a deciziilor, ceea ce ne va servi pentru a elabora și promova o politică externă profesionistă în interesul cetățenului Republicii Moldova.