Interviu cu Iurie Leancă: „Sper ca în 3 ani să semnăm un acord cu UE de liberalizare a regimului de vize”. Radio Europa Liberă. 25.09.2009.

82

Iurie Leancă: Pe exterior, bineînțeles că prima vizită va fi la Bruxelles, vizită a delegației R. Moldova în frunte cu prim-ministrul.

Valentina Ursu: Uniunea Europeană semnalează că este dispusă să sprijine financiar R. Moldova până a obține creditul din partea FMI.

Iurie Leancă: Nu știu dacă în istoria recentă după doar câteva zile după investirea Guvernului, primul-ministru face o astfeld e vizită. În ceea ce privește disponibilitatea UE – o agendă extrem de ambițioasă.

Valentina Ursu: Începand de la întrevederea între Vlad Filat și Javier Solana?

Iurie Leancă: Și cu dl Solana, care este Secretarul general pentru Politică Externă și cu președintele Comisiei Europene și cu 4-5 comisari pe diferite domenii. Nu este vorba doar despre sprijin financiar, este vorba în primul rând despre un sprijin de ansamblu, pe care acestă instituție extrem de prestigioasă și unde noi vrem să aderăm, ar putea să-l ofere R. Moldova. Este și sprijin politic, economic, financiar, comercial. Sunt convins că la aceste întâlniri vom reuși să trasăm cel puțin la nivel de obiective generale și după aceea ne vom aprofunda pe parcursul următoarelor luni, relația noastră și perspectivele cu UE și țările individuale, bineînțeles.

Valentina Ursu: Totuși vreau să ne spuneți tot ce știți despre acest ajutor financiar din partea Bruxelles-ului pentru R. Moldova?

Iurie Leancă: Asistența preconizată din partea Comsiei Europene acum câteva luni pentru R. Moldova din păcate, criza economică agravată de inacțiunea foștilor guvernanți a generat după cum știe toată lumea un deficit bugetar enorm și care se aprofundează zi de zi. Vom reuși arătând cifre concrete, niște realități pentru care noi nu avem nicio responsabilitate din păcate, să soliticăm un sprijin mult mai semnificativ. Îmi pare rău că după 18 ani de independență, tot suntem nevoiți să umblăm și să rugăm să primim acest ajutor.

Valentina Ursu: Premierul Filat spunea că merge la Bruxelles și cu demnitate nu numai cu umilință.

Iurie Leancă: Nu am vorbit de umilință. Mergem cu demnitate, dar spuneam că moștenirea pe care o primim e din păcate de așa natură că în loc să discutăm alte subiecte, trebuie să revenim la subiecte de acest gen.

Valentina Ursu: Dar pe ce sumă contează noua guvernare. La intrevederile pe care le va avea noul premier Vlad Filat cu demnitarii europeni se va vorbi despre aceasta asistenta?

Iurie Leancă: Cu cât va fi mai semnificativă această sumă, cu atât ne va fi mai de ajutor.

Valentina Ursu: Aproximativ?

Iurie Leancă: Nu pot să intru în acest moment în detalii, fiindcă de abia am început să explorăm oficial disponibilitatea Bruxellesului, disponibilitatea țărilor membre și a altor donatori. Eventual peste 2-3 săptămâni vom putea reveni la acest subiect.

Valentina Ursu: Veți discuta și despe ridicarea vizelor pentru cetățenii R. Moldova?

Iurie Leancă: Trebuie să vedem care sunt cerințele Uniunii Europene, trebuie să vedem ce au făcut și ce nu au făcut fostele autorități. Pentru aceasta e nevoie de ceva timp ca să inventariem situația reală și sper foarte mult că vom reuși să convingem UE, Comisia Europeană să demarăm negocieri privind liberalizarea regimului de vize între UE și R. Moldova cât mai curând posibil. Sper ca în cel mult trei ani am putea semna un astfel de acord.