Interviu cu Vlad Filat: Relațiile moldo-americane sunt foarte importante, ba chiar determinante. Radio Europa Liberă. 25.06.2009.

118

Premierul Vlad Filat: "Suntem sinceri în porniri, ceea ce ne va ajuta să ne îndeplinim misiunea deloc ușoară pe care ne-am asumat-o

Valentina Ursu: De ce ati intitulat programul de guvernare Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”

Vlad Filat: Este ceea ce și-au dorit atât de mult cetățenii R. Moldova. Avem nevoie să fim liberi. Avem nevoie să avem instituții democratice. Și avem nevoie să trăim în bunăstare.

Valentina Ursu: Acum 10 ani făceați parte din guvernul ADR. Astazi v-ați asumat guvernarea Alianței pentru Integrare Europeană. Care sunt deosebirile si care sunt asemanarile? Riscurile sunt aceleași?

Vlad Filat: Situațiile sunt similare pe alocuri însă este și o diferență foarte mare. R. Moldova este cu totul și cu totul altă situație, vizavi și de relațiile internaționale, vizavi și de perspectivele pe care le are. Sunt și lucruri foarte asemănătoare, cum ar fi guvern de coaliție, în cadrul căruia nu poți să-ți expui exact sau până la urmă punctul de vedere. Și la candidaturi, dar și la anumite decizii. Reprezintă un compromis, din punctul meu de vedere rezonabil. Situația de criză și atunci am avut una regională, acum avem una mondială. Însă, ceea ce m-a făcut să fiu într-o atmosferă și într-un confort psihologic atunci, mă face și acum. Am încredere în propriile puteri și am încredere în colegii mei. Și vreau să vă spun că suntem sinceri în porniri, ceea ce ne va ajuta să ne îndeplinim misiunea pe care ne-am asumat-o. Una deloc ușoară.

Valentina Ursu: Cum va fi atunci când premierul Vlad Filat va cere unui ministru care este desemnat din partea unui alt partid care face parte din AIE și acel subaltern spune că e mai important sa procedeze asa cum insista liderul partidului sau și nu premierul. Cum procedați?

Vlad Filat: În acest caz, ministrul urmează să plece din guvern. Premierul Filat nu-i va cere unui ministru să nu respecte legislația, nu-i va cere să nu muncească. Voi cere și voi fi în acest sens foarte și foarte insistent. Cine nu va face față, vă spun cu toată certitudinea, urmează să plece.

Valentina Ursu: Sunteți conștient că dacă actuala guvernare va avea succese va fi meritul întregii coaliții AIE, dacă vor fi eșecuri atunci să va face vinovat premierul Vlad Filat?

Vlad Filat: Așa a fost întotdeauna în ceea ce am făcut în viață. Asta este regula și accept această regulă. Pe mine nu mă interesează ca meritele sau rezultatele să fie pe seama cuiva. Chiar dacă este vorba de persoana mea. Este important ca aceste succese să fie. Este important ca oamenii să aibă posibilitatea să se mândrească că sunt cetățeni in R. Moldova și să trăiască în propria țară.

Valentina Ursu: Avem aceste majorări în lanț la utilități. Vor fi majorări de salarii și pensii? Pentru că e panică totuși în societate.

Vlad Filat: Vorbiți de majorări la nivel de municipiul Chișinău. Nu văd premize și motive pentru majorarea altor servicii la nivel de țară. Sigur ceea ce ține de activitatea guvernului – eventualele majorări urmează să fie compensate cu majorări de salarii. În mare parte, dacă este să vedem ce se întâmplă și pe piața valutară din R. Moldova, sunt speculații, sunt zvâcniri ale fostei guvernări pentru a crea în continuare panică și emoții în acest domeniu.

Valentina Ursu: La începutul săptămânii viitoare urmează să plecați în vizită la Bruxelles. Sa ne spuneti cum trebuie să fie relațiile moldo-comunitare?

Vlad Filat: Firești și în realizarea scopului nostru și integrarea R. Moldova în spațiul valoric de securitate al Uniunii Europene. Urmărim în primul rând să relansăm dialogul, să ne expunem exact opiniile noastre vizavi de ceea ce urmează să facem noi în R. Moldova. Să punem punct pe pre-condițiile necesare pentru semnarea acordurilor între R. Moldova și Uniunea Europeană. Este vorba de documentul care ar reglementa raporturile juridice, dar foarte important, ține și de mesajul nostru care trebuie să spun sincer, nu ne este unul foarte plăcut, dar care presupune ajutorul pentru R. Moldova în această situația complicată.

Valentina Ursu: Vă duceți in Occident cu mâna întinsă?

Vlad Filat: Niciodată nu voi fi o persoană cu mâna întinsă sau care își exercită mandatul cu umilință. Cu demnitate însă, voi ruga comunitatea europeană să ajute cetățenii R. Moldova. Am rămas într-o situație foarte gravă. Urmează să asigurăm cu pensii și salarii cetățenii R. Moldova. Nu va fi cerșire dar va fi o rugăminte dar cu demnitate, iarăși, făcută către partenerii noștri făcută către partenerii noștri de a ajuta R. Moldova.

Valentina Ursu: Pe de altă parte, la începutul lui octombrie ar putea să vină la Summitul CSI de la Chisinau, omologul dvs rus Vladimir Putin. Care va fi prioritatea relației dintre Chișinău și Moscova?

Vlad Filat: Sincer să vă spun, aș vrea foarte mult să am ocazia să-l întâlnesc pe dl. Putin. Pentru mine este un bărbat puternic, care știe exact ce vrea. Pot să discut la nesfârșit deciziile politice sau anumite aspecte cu care nu sunt de acord. Dar ca personalitate, este un om puternic care își pune scopuri și le realizează. Eu sunt ferm convins că dacă voi avea această ocazie, o să reușesc că și în R. Moldova sunt oameni puternici care știu exact ce vor, și care au capacitatea să dialogheze, să-și propună scopuri pragmatice și care pot fi realizate. Or, interesele sunt de ambele părți, și care pe alocuri în consens și ele trebuie să fie realizate.

Valentina Ursu: Veți reuși să convingeți Kremlinul să-și retragă armata rusă de pe teritoriul R. Moldova?

Vlad Filat: Am să încerc și cred că voi reuși să conving Kremlinul să-și respecte angajamentele și să respecte cetățenii R. Moldova și statul R. Moldova.

Valentina Ursu: Bine, dar au trecut mai mult de 10 ani și Moscova nu a onorat acele promisiuni facute la summit-ul OSCE de la Istanbul.

Vlad Filat: Înseamnă că urmează să redemensionăm mesajul nostru, să-l amplificăm și să căutăm probabil anumite soluții pentru ca în sfârșit să avem și soluția finală. Pe mine acum mă interesează agenda proprie. Nu vom activa în baza agendelor străine. Sigur, în baza agendei proprii, noi urmează să negociem, să găsim pe alocuri compromise. Dar, vom fi insistenți să ne promovăm interesele noastre naționale. Vom cere foarte hotărât ca R. Moldova să fie respectată ca fiind stat independent, suveran, neutru, fără ca pe teritoriul țării noastre să fie armament și trupe militare străine rusești.

Valentina Ursu: Și relațiile moldo-române ce dimensiune vor avea. Ați vorbit atât de mult de semnarea Acordului privind micul trafic la frontieră. Dar nu este clar ce va fi cu soarta Tratatului politic de bază?

Vlad Filat: Urmează să discutăm. Urmează să avem o discuție sinceră, având la bază și elemente de modernitate diplomatică, pentru a ajunge să semnăm acest domument. El este foarte important și pentru R. Mopldova și pentru România. Noi avem nevoie să scăpăm de aceste stereotipuri care există în mentalitatea multora în R. Moldova și foarte important, să mai scăpăm de anumite obstacole în dialogul nostru cu Federația Rusă.

Valentina Ursu: Am auzit că nu este exclusă și o vizită a premierului moldovean peste ocean, în SUA. E adevarat ca veti merge la Washington?

Vlad Filat: Relațiile moldo-americane sunt foarte importante, ba chiar determinante. În discursul meu am enunțat poziția Guvernului. SUA sperăm că în continuare va fi alături de R. Moldova, de cetățenii R. Moldova și ne va oferi acel cadru instituțional pe de o parte având la baza relațiile pentru a asigura, așa cum spunem suveranitatea și independența R. Moldova. Noi avem nevoie de sprijinul Statelor Unite ale Americii și acest lucru urmează să fie realizat prin implicare și prin foarte, foarte multă muncă aici la Chișinău în a face față acelei dechideri care este din partea Americii.

Valentina Ursu: Printre cei care v-au felicitat primii, am auzit așa fără să vreau, au fost urarile mamei . V-am surprins foarte emoționat cand discutati cu ea.

Vlad Filat: Mama, tata, sora, fratele, sotia vreau să vă spun că și ei, ca și mine au câteva nopți nedormite. Mama cel puțin mă simte foarte bine la distanță. Știe când dorm și când nu dorm.