„Fără promovarea interesului național Politica devine sordidă”. Radio Europa Liberă. 11.10.2009.

135

Chiar daca mai este ceva timp pina la expirarea celor o suta de zile de «intangibilitate» de care profita, in mod normal, orice guvernare nou-nouta, realitatea ne obliga sa facem bilanturi intermediare, intru binele guvernantilor dar si a celor guvernati. Astazi vom incerca sa ne dumerim cum a demarat noua administratie avind in cimpul de vedere cele doua crize regionale și una la Rasarit si alta la Asfintit. Oaspetii de astazi ai Europei libere sint experta de la Berlin Anneli Ute GABANYI si analistul de la Chisinau Igor MUNTEANU, directorul executiv al Institutului pentru Initiative Sociale «Viitorul».

Anneli Ute GABANYI: Eu cred ca aceste crize se aseamana. Punctul cel mai important este lipsa de a urmari realmente un oarecare interes national. Nu vreau sa folosesc vorbe mari, dar in ambele parti am impresia ca interesele personale, de cistig, de a sta cit mai mult la putere, sunt evidente. Aceste exemple arata și si acesta este lucrul pe care il percepe omul de rind și ca politica este un lucru sordid, un lucru in care te bagi numai ca sa cistigi si ca sa iti plasezi eventual si familia in locuri importante. Iar acest lucru are un efect, se vede deja foarte clar in Romania dupa aproape cinci ani de presedintie – nu vreau sa numesc persoana respectiva și ca asa zisul climat politic s-a deteriorat foarte mult. Iar in Ucraina nici nu pot sa spun. Aici pericolul pentru, as spune, stabilitatea statului tot este o lectie pentru Moldova. Pentru pozitia in exterior a Ucrainei este foarte, foarte mare. Daca fortele politice nu se unesc si urmaresc ceea ce, dupa cum spuneam, ar fi interesul national.

Vasile BOTNARU: Domnule Munteanu, dumneavoastra ce credeti despre invatamintele acestor crize?

Igor MUNTEANU: In primul rind, as dori sa mentionez o anumita sincronizare neasteptata a acestor cicluri politice, electorale din Ucraina, Romania si Republica Moldova. Pentru ca vin alegeri prezidentiale in ianuarie in Ucraina, sint alegerile prezidentiale in noiembrie in Romania. Si iata trebuie sa trecem si proba de foc a alegerilor presedintelui Republicii Moldova in urmatoarele saptamini. Cred ca aceasta situatie reprezinta un test de maturitate pentru noua guvernare de la Chisnau, pentru ca trebuie sa defineasca cum va scapa de legalitatea toxica a regimului Voronin in relatiile cu vecinii. Si cum va trebui sa construiasca in urmatoarele luni de zile și pentru ca lunile urmatoare sint cele mai importante probabil odata cu inceperea mandatului guvernului Filat și zic, cum va trebui sa construiasca relatiile cu Ucraina si Romania in conditiile unei incertitudini obiective si in conditiile unor schimbari de elite probabile, mai ales in Ucraina.