Interviu cu Pavel Telicka: UE nu va spune nu țărilor pregătite pentru aderare. Infotag. 22.01.2010.

99

Infotag: Dle Telicka, este binecunoscut faptul că orice problemă care necesită rezolvare implică un anumit cost. În opinia Dvs., care este prețul integrării R.Moldova în UE și cine trebuie să achite aceste preț?

Pavel Telicka: Este o întrebare provocatoare, iar noi nu putem spune care este prețul negocierilor pentru UE. Convingerea mea este că însăși cetățenii R.Moldova vor să trăiască într-o altă țară. Chișinăul dorește să implementeze principiile democratice bazate pe supremația legii, să aibă instituții necorupte, justiție care să acționeze rapid, afaceri care să se dezvolte și investitori străini care să fie interesați să investească în această țară. Eu înțeleg că Moldova vrea ca toate acestea să se întîmple în orice caz, iar acest lucru nu are nimic de a face cu UE.

Desigur, toate aceste transformări ar putea fi costisitoare. Pentru unii acest cost ar putea fi pierderea serviciului, însă, aceste costuri vor fi urmate evident și de beneficii. Statul va beneficia de pe urma prezenței noilor companii care vor investi în Moldova și vor achita taxe la buget. Cetățenii vor beneficia de pe urma noilor posibilități de angajare și a oportunităților de afaceri. Întreaga țară va beneficia de pe urma noului statut, iar acest lucru va atrage noi investitori.

Infotag: Cînd credeți că R.Moldova ar putea adera la UE? Peste 5, 10 sau 20 de ani? Cum poate fi redusă această perioadă de pregătire?

Pavel Telicka: Ași vrea să vă răspund la această întrebare cu o altă întrebare: Dar Moldova dorește întradevăr să adere la UE?” Aceasta este principala întrebare. Eu voi crede că Moldova vrea să adere la UE doar atunci cînd Chișinăul va face nu doar declarații în acest sens, dar va întreprinde și acțiuni concrete, cînd va avea o strategie clară, susținută de reforme. Așadar, acest lucru depinde, în fond, de Moldova.

Noi nu putem spune acum moldovenilor că dacă ei vor progresa atunci vor deveni cu siguranță membri ai UE, pentru că nimeni nu poate promite acest lucru astăzi. UE are propriile sale obiective, iar extinderea nu reprezintă la moment scopul ei principal. Însă, atunci cînd UE va fi gata pentru o nouă extindere, ea nu va accepta noi țări membre care nu au depus și ele suficiente eforturi. Personal, nu știu dacă Moldova este pregătită să se schimbe suficient de mult și în direcția necesară în 5, 10 sau 15 ani. Dvs. trebuie să dați răspuns la această întrebare.

Oricum, în urma acestei vizite am un sentiment pozitiv. Am primit încurajări în cadrul tuturor întîlnirilor pe care le-am avut la Chișinău, dar mai este necesar să vedem și schimbări concrete.

Este impresionant ce a reușit să facă noul Guvern, deoarece Moldova este deja o țară diferită. Cred că Moldova merită șansa de a fi în UE peste 7-10 ani. Vreau să spun că acest lucru depinde de Moldova în proporție de 80% și 20% de UE, care trebuie să fie pregătită pentru o nouă extindere. Un lucru pot spune sigur – în viitor UE nu va a spune nu” țărilor care vor fi pregătite pentru aderare.

Infotag: Cînd Moldova va putea beneficia de regimul liber de vize cu UE?

Pavel Telicka: Cu riscul de a mă repeata, spun că acest lucru depinde doar de progresele înregistrate de țara Dvs. Sperăm că Moldova va deveni membră a UE într-o zi și cei care astăzi se plîng că nu pot obține vize vor spune: Eu nu doresc migrație ilegală în țara mea. Nu vreau paraziți în sistemul meu social. Sînt dispus să accept migranți, însă doar pe cei legali. Vreau să fiu în siguranță”. Acest lucru îl vrea și UE în prezent. Așadar, trebuie să luptați împotriva migrației ilegale, traficului de droguri, să fiți siguri că sistemul de drept funcționează bine, iar hotarele sînt securizate. Atunci veți putea circula fără vize.

Infotag: La ce aspecte economice și financiare ar trebui R.Moldova să acorde atenție prioritară în procesul de aderare la UE?

Pavel Telicka: Moldova trebuie să decidă dacă întradevăr dorește să aibă o economie deschisă și modernă, să atragă un număr cît mai mare de investiții și să aibă un mediu competitiv, chiar dacă acest lucru înseamnă că unele întreprinderi locale se vor confrunta inițial cu dificultăți. Dacă răspunsul va fi da”, atunci veți putea semna un acord de liber schimb cu UE destul de repede.

A doua variantă este ca Moldova să spună nu, noi vrem să ne protejăm industria și producătorii locali”. În același timp, însă, trebuie să conștientizați că unele companii poate nici nu merită să fie protejate, deoarece nu sînt competitive. Prin urmare, nu are nici un sens să le protejați în mod artificial.

Cel mai rău lucru pe care Chișinăul ar putea să-l facă este să declare toate ramurile economiei naționale și toate întreprinderile drept prioritare și să încerce să salveze orice. Or, acest lucru ar fi un nonsens. UE nu va crede Chișinăul, negocierile vor fi foarte dificile și nu veți reuți să realizați scopurile propuse.

Infotag: Ce greșeli comise de țările care deja au aderat la UE, ar trebui Moldova să încerce să le evite?

Pavel Telicka: Sînt o mulțime de greșeli. De exemplu, Cehia s-a mișcat destul de rapid la capitolul reforme internaționale la etapa inițială, dar ulterior ritmul acestor reforme a fost încetinit. De asemenea, am fost destul de lenți în ceea ce privește privatizarea băncilor. Vreau să spun că uneori este dureros să implementezi reforme, dar dacă acest lucru se întîmplă prea lent, atunci consecințele sînt mult mai severe, deoarece mai tîrziu este și mai dificil să faci acest lucru.

Infotag: Integrarea europeană a R.Moldova depinde de alte țări din regiune, de exemplu de Ucraina, sau doar de noi?

Pavel Telicka: Este dificil de a da un răspuns la această întrebare. Deocamdată nu vorbim de integrarea R.Moldova în UE. Dar la moment Bruxelles-ul așteaptă ca Chișinăul să se miște mai mult sau mai puțin cu aceeași viteză ca și vecinii săi. Dacă veți face acest lucru, atunci UE ar putea să vă de-a drept exemplu țărilor vecine. Deci, nu așteptați.

Vom ști dacă UE este pregătită să accepte un singur nou membru sau un grup din trei state, de exemplu, atunci cînd va sosi timpul integrării. Dar dacă Moldova va înregistra progrese foarte bune și va fi la o etapă mult mai avasată decît restul țărilor din regiune, cred că va fi acceptată în UE. Uitați-vă la statele din fosta Iugoslavie. Slovenia a fost un caz specific (este déjà membru al UE), dar restul părților Iugoslaviei au fost implicate, într-o măsură sau alta, în conflicte armate. Cu toate acestea, astăzi Croația avansează în procesul de negociere și nu o va aștepta pe Serbia.
(Citiți varianta integrală a interviului cu Pavel Telicka în numărul din ianuarie-februarie al revistei Profit).