Victor Chirilă: Nu trebuie să ne așteptăm că UE va fi indulgentă cu noi. Radio Europa Liberă. 15.01.2010.

128

Luni

Până la pauza de masă, reușesc să definitivez o propunere de proiect, care ar urma să fie realizat de Asociație pe parcursul anului curent. Personal sper mult că vom avea un răspuns pozitiv de la donatori, căci este un proiect practic ce are ca scop să ajute autoritățile noastre și comunitatea internațională să cunoască mai bine realitățile democratice, economice și sociale din regiunea transnistreană.

După amiază, am fost invitat la o ceașcă de cafea de către un bun prieten, diplomat de carieră. M-am bucurat sa-l revăd și să-i urez un An Nou plin de bucurii. Și desigur i-am mulțumit mult pentru țuica ardeleană, pe care o voi savura cu prietenii de Sfântul Vasile. Ziua a trecut foarte repede și randamentul muncii a fost departe de cel dorit, totuși sunt mulțumit. Mâine va fi mai bine.

Marți

Sunt rugat de o rudă apropiată să-l duc cu mașina la Șoldănești pentru a rezolva o problemă personală. Această rugăminte îmi răstoarnă toate planurile legate de lucru, dar rudele, ca și prietenii, se cunosc nu doar la bine, dar și la nevoie. Timpul afara nu este cel mai bun pentru a călători. Lapovița, ghețușul și ceața densă ne însoțește pe tot parcursul drumului, care este plin de gropi reapărute după recentele zăpezi.

Știrile radio ne anunță că la Chișinău, experții europeni și moldoveni s-au întrunit pentru a începe negocierile asupra Acordului de Asociere cu UE. Sunt sunat de câțiva reporteri pentru a comenta acest eveniment. Toți vor să afle ce vor obține Moldova de la acest acord și mai ales dacă acesta va permite moldovenilor să se deplaseze fără vize în statele membre ale UE. Adesea întrebările puse de ei, relevă că tinerii noștri reporteri cunosc puțin despre esența procesului de integrare europeană.

În timp ce crainicii ne relatează despre un nou început istoric în relația Moldovei cu UE, traversăm mai multe sate cu drumuri pline de noroi, gospodării delăsate, garduri răsturnate, case părăsite, foste centre de servicii fără uși și ferestre, oameni prost îmbrăcați. Unde și unde poți vedea case moderne recent construite, dar goale în așteptarea stăpânilor care se mai afla la lucru peste hotare, probabil în UE.

Am ajuns la Șoldănești la 12.30, în timp ce ruda își căuta de treabă, am rămas în mașină căutând în zădar posturile de radio pe care obișnuiesc să le ascult la Chișinău, fără succes însă. În afară de postul Radio Moldova, celelalte ai impresia că sunt în permanență bruiate. În schimb, poți asculta fără probleme canalele de radio ucrainene, ruse sau de la Tiraspol.

Am revenit la Chișinău, abia spre seară, am trecut pe la oficiu să-mi verific poșta electronică și să răspund la unele din mesaje. Am ajuns acasă la 19.30 epuizat de drum, întristat de realitățile revăzute. Sper, că mâine va fi mai bine.

Miercuri

Mai toată ziua am lucrat asupra elaborări un alt proiect de activitate pentru APE și de această dată legat de problematica transnistreană. În ultimii doi ani, datorită proiectului „Dialoguri Transnistrene”, APE a reușit să-și facă mai mulți prieteni și parteneri la nivelul fragilei societății civile de la Tiraspol și să acumuleze o bogată experiență de comunicare cu ei. În următoarele doua luni, proiectul „Dialoguri Transnistrene” implementat cu asistența Ambasadei Britanice de la Chișinău va lua sfârșit, totuși nu intenționăm să renunțăm la temelia pusă de acest proiect. Sperăm mult că și partenerii noștri din UE vor proceda la fel.

Am reușit, de asemenea, să schițez câteva idei pentru un comentariu despre apropiata vizita a Premierului Vlad Filat la Washington, o vizita care ar fi păcat să se limiteze doar la semnarea unor acorduri de asistență.

Seara, în ajunul lui Sf. Vasile, mi-am sunat părinții și rudele să le urez încă o dată La Mulți Ani. În satul meu de baștină, Lăpușna, ajunul lui Sf. Vasile este, fără exagerare, cea mai așteptată zi de către copii și flăcăi. Anume în această zi ei se pornesc vârtos la urat, arat și semănat prin tot satul așa ca Lăpușnenii să aibă parte de un an nou bogat. De altfel, Lăpușnenii, că și toți moldovenii, au tot temeiul să aștepte ca anii ce urmează să le aducă bunăstarea pe care și-o doresc demult, căci au votat bine în 2009. La Mulți Ani, scumpi Lăpușneni, ori unde nu ați fi! Mâine va fi, poate, mai bine!

Joi

În drum spre oficiu ascult știrile de dimineață. Mai toate posturile de radio ne anunță că în săptămânile următoare vom avea parte de un nou val de scumpiri. Vor crește prețurile la gazele naturale, energie, agentul termic și produsele alimentare etc. Un expert independent în probleme economice ne asigură că guvernul nu are de a face nimic cu aceste noi scumpiri, că de vină sunt factorii externi, și anume creșterea prețului la gazele naturale pe care le importăm din Rusia.

Ajungând la oficiu, telefonez la Editura Cartdidact pentru a afla cum decurge redactarea variantei engleze a Colecției noastre de studii întitulată „Evoluția politicii externe a Republicii Moldova în perioada 1998 – 2008” pe care am editat-o deja in limba romana la aceeași editura cu asistența Fundației germane Friedrich Ebert. Reprezentantul editurii mă asigură că totul decurge bine și că pe parcursul săptămânii viitoare lucrarea va fi gata pentru publicare.

La prânz am avut o întâlnire cu dl Pavel Telicka, fost negociator șef pentru aderarea Cehiei la UE și ex-comisar european. Am plecat de la întâlnire mulțumit de discuția avută cu el. Cred că ar fi bine ca astfel de persoane, cu experiență și contacte importante la Bruxelles, ar trebui să fie angajați de guvern pentru a asista diplomații noștri în negocierea acordului de asocierea cu UE. De altfel, Cehia a procedat anume așa când a negociat acordul său de asociere cu UE, acum 16 ani.

În opinia dlui Telicka, Moldova are acum o excelentă fereastră de oportunitate în relația sa cu UE și depinde, în primul rând, de noi să o valorificăm. Totodată, nu trebuie să ne așteptăm că UE va fi indulgentă cu noi. Dacă dorim să o cucerim, trebuie să muncim din greu pentru a satisface criteriile politice, economice și sociale cerute de ea, bineînțeles, dacă vrem, într-adevăr, ca mâine să fie mai bine.

Vineri

Afară e rece și ninge ca în basm, motiv de bucurie pentru copii, nu, însă, și pentru cei maturi care sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la gazele naturale, energia electrică și căldură.

Citesc în cotidianul Timpul un interviu cu Premierul Vlad Filat care ne asigură că efectele benefice ale politicilor promovate de guvern vor fi resimțite de fiecare cetățean. Personal, sper că ele nu se vor lăsa mult așteptate, în caz contrar vom mai rata un alt tren spre Europa. Totuși, sunt și știri bune. Ieri, Senatul de la București a ratificat Acordul privind micul trafic la frontiera moldo-roman. Cu această ocazie, sunt invitat de Jurnal TV să comentez acest eveniment în cadrul unei emisiuni speciale împreuna cu analistul politic Nicolae Negru și expertul Denis Cenușă.

După amiază particip la o alta întâlnirea a dlui Telicka, dar de această dată cu generația tânără căreia, de fapt, îi datoram schimbarea din 29 iulie. Sunt mulțumit ca a avut loc o discuție vie și sinceră despre ce ar trebui să facem cu toții pentru a aduce Moldova în familia UE. Mi-a plăcut mult observația pertinentă făcută de dl Telicka că noi, moldovenii, nu avem un răspuns clar și convingător la întrebarea și Ce avantaje oferă Moldova Uniunii Europene pentru a ne apropia de ea? Am încercat să-mi răspund la această întrebare, credeți-mă nu este ușor. Vă invit și pe voi dragi ascultători să faceți același lucru, poate astfel vom afla răspunsul la eterna întrebare – Când moldovenii vor trăi mai bine?

Sambata

Mai toate posturile de radio si de televiziune vorbesc despre alegerile prezedințiale din Ucraina, care vor avea loc duminica, și despre posibilul lor rezultat. Conform sondajelor de ultimă oră se pare că primul tur al alegerilor nu va aduce un învingător clar. Cel mai probabil va fi nevoie de un nou scrutin, ce ar urma să fie organizat în februarie. Personal cred ca indiferent cine va ieși învingător Ucraina va continua pe drumul integrării europene ar acest lucru va avantaja si Republica Moldova.

Victor Chirilă. Nascut la 12 august 1971 in satul Lapusna, raionul Hancest. Fost angajat al MAE, expert in politica externa, director executiv al Asociației pentru Politică Externă.