Comunicat de presă: Prioritățile cheie ale negocierilor UE și Moldova. Buxelles, 11 mai 2010.

104

"Suntem conștienți că este dificil să le dai oamenilor speranță fără a le oferi o perspectivă clară de aderare", a declarat dl. Graham Watson, Raportor asupra Acordului de Asociere UE – Moldova, în timpul conferinței de astăzi cu privire la prioritățile-cheie ale negocierilor UE – Moldova.

Conferința organizată astăzi la Bruxelles, de către Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Asociația pentru Politică Externă (APE) din Moldova și misiunea Republicii Moldova la UE s-a bucurat de participarea domnului Graham Watson, membri ai echipei de negociere din partea Guvernului Republicii Moldova, membri ai Parlamentul European, oficiali ai Comisiei și experți din partea think-tankurilor din Bruxelles. Domnul Watson a încurajat oficialii moldoveni și a considerat că "perspectiva de aderare a Republicii Moldova nu este un subiect tabu la Bruxelles". Dimpotrivă, a continuat domnul Watson, "vom discuta subiectul dacă Moldova va fi pregătită. Nu există nici un exemplu al unei țări europene care a dorit să adere la UE și a fost pregătită să o facă dar a fost refuzată".

Negociatorul-șef din partea guvernului Republicii Moldova, dna Natalia Gherman, ministru adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a prezentat detaliile regimului actual al negocierilor privind Acordul de Asociere UE-Moldova. Dna Gherman a anunțat de asemenea decizia recentă a Chișinăului ca Moldova să emită numai pașapoarte biometrice de la 1 ianuarie 2011, ca parte a încercărilor de a obține o foaie de parcurs pentru liberalizarea regimului vizelor. Guvernul Moldovei a început deja punerea în aplicare a măsurilor pe care UE le-a cerut țărilor din Balcanii de Vest în cadrul foilor acestora de parcurs.

Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene și Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru Politică Externă au prezentat recomandările raportului lansat în cadrul conferinței: "Negocierile UE – Republica Moldova – Ce este de discutat, ce s-ar putea obține?".

Raportul (al cărui rezumat în engleza este atașat la acest mesaj) recomandă UE să facă Moldova povestea de succes de care are nevoie Parteneriatul Estic pentru a fi viabil și credibil.

Recomandări pentru Guvernul Republicii Moldova:

Deși nu trebuie să abandoneze încercarea de a obține o perspectiva de aderare, Republica Moldova nu ar trebui să facă o obsesie din asta, ci mai degrabă să utilizeze pe deplin gamă largă de stimulente pe care UE este pregătită să le ofere în ceea ce privește ajutorul pentru dezvoltare și sprijin financiar.

Să mențină ritmul reformist, să responsabilizeze ministerele să continue reformele chiar și în perioada electorală astfel încât Moldova să fie într-o poziție mai puternică pentru a cere o perspectivă de aderare în 2, 3 ani.

Pentru Consiliului UE și Comisie:

– Înlocuirea formulei simpliste "nici o decizie politică privind perspectiva de aderare" cu o recunoaștere a ambițiilor Republicii Moldova

– Compensarea lipsei unei decizii politice pe tema extinderii cu stimulente reale, imediate și măsurabile. Primul pas ar trebui să fie pentru oferirea unei foi de parcurs pentru un regim fără vize

– Crearea „Doamnei/Domnului Europa” la Chișinău – Stoparea dublei reprezentări a UE (Reprezentant Special și șef al delegației UE). Utilizarea capitalului simbolic al UE pentru sprijinirea politicile reformiste

– Tragerea de concluzii corecte din precedentul Plan de Acțiune cu Moldova. Insistarea pe partea de implementare și crearea de indicatori de performanță clari.
Raportul recomandă de asemenea Parlamentului European să adopte o rezoluție pentru Republica Moldova similară cu cea care menționează o perspectivă de aderare pentru Ucraina (martie 2010).

Victor Chirilă a descris reformele pe care Republica Moldova le-a întreprins chiar și fără a avea o foaie de parcurs pentru liberalizarea vizelor, concluzionând că Chisinaul este pe o cale similară cu Macedonia, Muntenegru și Serbia. Acordarea unei Foi de parcurs privind vizele (Visa Road Map) pentru Moldova va fi un stimulent enorm pentru reformele democratice și UE trebuie să articuleze un mesaj clar că dialogul privind liberalizarea regimului vizelor ar deschide calea pentru Foaia de parcurs privind vizele dacă Moldova implementează măsurile necesare, a concluzionat Chirilă.

Al doilea panel al conferinței i-a avut ca invitați pe Michael Emerson, de la Centre for European Policy Studies (CEPS), Octavian Calmîc, ministrul adjunct al Economiei din Republica Moldova și Phillippe Cuisson, Șef adjunct de unitate la DG Comerț, Comisia Europeană care au discutat despre perspectivele privind negocierea unei Zone de liber schimb cuprinzătoare și aprofundată (Deep and Comprehensive Free Trade Area). Dl Emerson a adus exemplul Georgiei, care a deschis în mod unilateral piețele sale și a atras investitori. Dar oficialul Comisiei a menționat că exemplul Georgiei nu este potrivit pentru Republica Moldova, care ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea guvernării sale. A avut loc o dezbatere între cei doi participanți dacă o deschidere mai mare și mai rapidă a pieței ar beneficia sau ar afecta negativ economia Moldovei. Dl Calmîc a descris provocările cu care se confruntă guvernul moldovean în reformarea economiei și a subliniat unele priorități.

Conferința a fost parte a proiectului "Parteneriatul România și Moldova pentru integrare europeană. Contribuția societății civile", sponsorizat în comun de Fundația Soros România și Fundația Soros Moldova.

Raportul complet "Negocierile UE – Republica Moldova – Ce este de discutat, ce s-ar putea obține?" este disponibil (pe moment doar) în limba engleză la adresa www.crpe.ro/eng

11 mai, Bruxelles