Interviu Oazu Nantoi: Terminologie confuză într-o materie inundată de formule vagi. Radio Europa Liberă. 24.05.2010.

109

Oazu Nantoi: „Pronunțîndu-se pentru un ‘statut corespunzător al Transnistriei’, Kazahstanul sporește confuzia terminologică, demonstrînd ineficiența OSCE-ului în aplanarea conflictelor”

Activismul Kazahstanului în problema reglementării transnistrene, o țară cu un nivel de democrație diferit de cel al țărilor occidentale, se poate explica prin dorința de a demonstra că președinția sa în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa poate fi una de succes, este de părere expertul Oanu Nantoi.

Referitor la introducerea unor termeni noi în limbajul curent al procesului de reglementare, cum ar fi cel de „statut corespunzător” ce ar trebui acordat Transnistriei, un termen pe care l-a folosit astăzi la reuniunea de la Astana ministrul kazah de externe Kanat Saudabaev, expertul Oazu Nantoi are următoarea explicație:

„În primul rând, în ceea ce privește problema transnistreană, actorii implicați preferă să utilizeze niște formule vagi, care lasă mult spațiu pentru interpretări și tălmăciri. Să nu uităm că aceeași Federație Rusă utilizează sintagma „un statut juridic special garantat cu certitudine”, etc. Acest „statut juridic special garantat cu certitudine” a fost descris în Memorandumul Kozak și asta este viziunea Federației Ruse.

Iar în ceea ce privește poziția Kazahstanului, ea este, să spunem așa, și mai interpretabilă. Deoarece, să nu uităm că există legea cu privire la principiile de bază ale statutului juridic special al localităților din raioanelor de Est ale Republicii Moldova din 22 iulie 2005 și această lege nu a fost anulată de nimeni.

Altceva este că și Constituția și legislația Republicii Moldova este sfidată de regimul de la Tiraspol și de Federația Rusă. Și nu trebuie să acordăm prea multă importanță declarațiilor făcute în cadrul OSCE. Deoarece OSCE nu și-a demonstrat eficiența în nici o zonă de conflict. Și OSCE are probleme atunci când Federația Rusă declară că nu va plăti cotizațiile, etc. Și faptul că toate summit-ele ministeriale ale miniștrilor afacerilor externe ale OSCE au eșuat pe parcursul ultimilor 5 ani de zile, atunci când s-a încercat adoptarea unei rezoluții pentru Republica Moldova, deci, n-a schimbat nimic în desfășurarea evenimentelor”.

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră credeți că aceste consultări, în formatul 5+2, nu se pot solda cu rezultate palpabile?

Oazu Nantoi: „Eu sunt categoric convins că consultările nu duc la nimic. Pentru ca situația să fie schimbată, se cer acțiuni îndreptate asupra regiunii transnistrene, raioanelor de Est ale Republicii Moldova, în urma cărora trebuie să profite oamenii de rând din stânga Nistrului și să fie marginalizați oponenții agresivi ai statalității Republicii Moldova, indiferent de cum se prezintă ei: președinți, deputați, etc.”