Witold Rodkiewicz: „Factorul rusesc” și Transnistria: obstacole în calea liberalizării vizelor cu UE. Radio Europa Liberă. 15.06.2010.

108

Witold Rodkiewicz, analist la Centrul pentru Studii Estice de la Varșovia și specialist în Moldova și Rusia, este foarte sceptic cu privire la șansele ca vreuna din țările Parteneriatului Estic să obțină ridicarea obligativității vizelor pentru țările Uniunii Europene. Într-un interviu realizat de corespondenta Europei Libere, Anna Zamejc, Rodkiewicz explică de asemenea că în acest moment, Uniunea Europeană este foarte atentă la reacțiile Rusiei, când vine vorba de țările Parteneriatului estic.

Visele de integrarea ale Republicii Moldova nu sunt în acest moment „visate” și de Uniunea europeană, este opinia lui Witold Rodkiewicz: „Bruxelles-ul nu menționează perspectiva integrării în legătură cu nici o țară din Parteneriatul estic. Iar o țară mică, precum Moldova, nu are nici strategia, nici posibilitățile de a influența marea politică. Trebuie să se adapteze”

Dar atâtea lucruri s-au schimbat în ultimii 20 de ani, încât ce astăzi pare bătut în cuie, mâine se poate schimba cu 180 de grade. Această reticență cât și decizia recentă de eliminarea a funcțiilor de emisari special ai Uniunii Europene pentru Moldova și Georgia, ilustrează nu numai prioritățile Uniunii în acest moment.

„Conștient sau nu, este o decizie care demonstrează grija Bruxelles-ului de a nu face nimic ce ar putea deranja Rusia. Așa că aici am putea vorbi de o acceptare tacită a faptului că fostele republici sovietice aparțin sferei de influență rusă” și este opinia analistului politic de la Varșovia.

Factorul rusesc joacă un rol și în problema ridicării obligativității vizelor sau cel puțin în liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, un lucru pe care mizează actualul guvern pro-european de la Chișinău.

Rodkiewicz reamintește că la Bruxelles s-a format un grup de țări care susțin că nici o țară de Parteneriatul Estic nu poate obține un regim de vize mai liberal decât cel pe care Uniunea îl va oferi Rusiei.

„Actualul guvern pro-european din Moldova s-a bazat pe, și a promis liberalizarea regimului de vize, într-un an sau doi, total nerealist, orice ar face”, conchide Witold Rodkiewicz. Iar soluția cetățeniei române, nu este o soluție reală: în primul rând pentru că România nu are capacitatea administrativă să rezolve toate cererile de cetățenie; în al doilea rând pentru că nu există un sprijin larg între români pentru această politică; în al treilea rând, pentru că ar putea avea consecințe politice dramatice, pe termen lung, ținând cont de faptul că Moldova are o identitate națională slabă, explică analistul polonez.

La toate acestea se adaugă problema transnistriana: „Vă puteți imagina că Uniunea Europeană va elimina vizele pentru cetățenii unei țări care nu-și controlează granița ? Exclus ! Cât nu se rezolvă problema transnistreană, Moldova nu are nici o șansă de europenizare”, a mai declarat Europei Libere Witold Rodkiewicz, analist politic la Centru pentru Studii Estice de la Varșovia.