Interviu cu Eugen Caras: Noi fonduri europene pentru Moldova în cadrul politicilor regionale UE. Radio uropa Liberă. 16.07.2010.

122

Eugen Caras: „Există o bună înțelegere atît la Chișinău cît și la Bruxelles că regiunile se dezvoltă cu viteze diferite și că politicile regionale permit să fie distribuite conform necesităților unele fonduri pentru dezvoltare.”

Declarația cu privire la stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale între Republica Moldova și Comisia Europeană a fost semnată ieri la Chișinău de către premierul Vlad Filat și Comisarul European pentru Politică Regională, Johannes Hahn. Ce ar putea presupune acest dialog în termeni practici pentru cetățenii moldoveni și, în general, unde se află acum Republica Moldova în drumul spre ceea ce a devenit un fel de pământ al făgăduinței – Uniunea Europeană? În calitate de oaspete, Comisarul european Johannes Hahn, ca și alte oficialități europene mai înainte, a fost foarte generos în încurajări. Diplomația moldovenească pare să fie deocamdată sursa cea mai eficientă de optimism pentru cetățenii moldoveni. Sperăm că și ascultătorii noștri vor fi puțin mai optimiști în această dimineață, deoarece invitatul acestei emisiuni este domnul Ion Caras, șef adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene.

Europa Liberă: Domnule Caras, moldoveanul este considerat în general mai mult poet, cu toate că și în această privință există controverse, decât diplomat. Prin urmare, ce-ar trebui să înțeleagă omul simplu și și nu neapărat în limbaj poetic – că ar însemna începutul dialogului țării sale cu Uniunea Europeană în domeniul dezvoltării regionale?

Eugen Caras: „Bineînțeles că politica regională este unul din aspectele dialogului foarte larg dintre R. Moldova și UE și trebuie văzută ca atare, ca o parte integrantă a acestui dialog. S-a remarcat și în presă zilele acestea că comisarul Hahn este al treilea comisar care sosește la Chișinău în decurs de trei luni, în luna mai l-am avut pe comisarul Fülle, la început de mai a venit comisarul pentru agricultură dl Cioloș și acum l-am găzduit pe comisarul pentru politică regională Johannes Hahn și asta dă dovadă de un sprijin din partea partenerilor europeni pentru ceea ce se face la Chișinău de a ne apropia de UE.

Ieri a fost semnată o declarație privind stabilirea unui dialog în politica regională, această declarație fost semnată de premierul Filat și comisarul Hahn, după cum ați menționat. Acest document stabilește un cadru de cooperare în domeniul politicii regionale. Care va fi efectul asupra cetățeanului de rînd? Există politici regionale ale UE pe care Moldova le va putea prelua și le va putea implementa în țara noastră, există fonduri, proiecte și ele vin ca parte integrantă a acestei politici regionale. Există o bună înțelegere atît la Chișinău cît și la Bruxelles că regiunile se dezvoltă, dacă vreți, cu viteze diferite și tocmai politicile regionale permit ca să fie distribuite conform necesităților unele fonduri pentru dezvoltarea regiunilor.”

Premierul Vlad Filat, la o întîlnire în martie cu Johannes Hahn (Foto: European Commission)

Europa Liberă: În ce măsură este posibilă o dezvoltare echilibrată la nivel de comunitate în condițiile actuale ale Republicii Moldova și și mă refer în primul rând la demodata – cum consideră mulți – organizare administrativ-teritorială a țării?

Eugen Caras: „Tocmai ziceam că există o înțelegere a ceea că peste tot există o dezvoltare regională pe alocuri cu deficiențe sau pe alocuri foarte bună. Tocmai acesta este sensul politicilor regionale, de a distribui fondurile regiunilor care au nevoie de aceste proiecte. Ceea ce s-a discutat ieri la Chișinău cu comisarul a fost de a gestiona de o manieră eficientă politica de descentralizare, de acordare a proiectelor pentru regiuni. Comisarul Hahn, după ce a avut o întrevedere la Chișinău cu factorii de decizie din Republica Moldova, s-a deplasat și la Anenii Noi unde a văzut pe loc cum se implementează un proiect privind selectarea deșeurilor și acest proiect este finanțat de Comisia Europeană. Există proiecte în derulare și eficiența este pe față”.

Europa Liberă: O treime, dacă nu mă înșel, din fondurile UE sunt alocate politicii regionale, astfel încât să fie sprijinite cum se cuvine regiunile care se încadrează în anumite standarde statistice. Reorganizarea teritorială în regiuni constituie una dintre condițiile-cheie pentru țările candidate de acces la fondurile comunitare. Când și în ce condiții, domnule Caras, se va putea spune că Republica Moldova are regiuni adecvate care să poată pretinde la fonduri europene?

Eugen Caras: „Comisarul Hahn a avut ieri o întrevedere inclusiv la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării regionale unde i s-a prezentat o perspectivă clară la ceea ce se întâmplă pe domeniul dezvoltării regionale. O lege privind dezvoltarea regională aprobată în 2006 este în implementare acum, în februarie curent s-a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională, au fost create aceste centre de dezvoltare regională. Comisarul a fost informat despre ceea ce se face la noi în Republica Moldova sub aspect de dezvoltare regională. Opinia dânsului este foarte favoabilă față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova sub aspect de politică regională. Dânsul a remarcat că există necesitatea unor finanțări pentru a derula și a avea niște proiecte foarte clare, de exemplu, de infrastructură, construcția drumurilor, etc”.

Europa Liberă: Dle Caras, iertați-ne, dvs parcă, cel puțin așa ni se crează impresia, ați evita răspunsul la întrebarea dacă ar fi sau nu o nouă reformă administrativ teritorială. Totuși va fi sau nu? Sau păstrăm raioanele?

Eugen Caras: „Nu încerc să evit acest răspuns însă eu vă spun ceea ce ține de competențele mele. În același timp vreau să remarc că pe parcursul vizitei comisarului Hahn la Chișinău, nu s-a discutat despre o eventuală reorganizare regională, s-a discutat cadrul național existent, fondurile care ar putea veni în Republica Moldova prin proiecte, fondurile care deja există.”

Europa Liberă: Recent a fost inițiat dialogul cu UE privind liberalizarea regimului de vize, acum – iată – privind reformarea și dezvoltarea regională fără de care Republica Moldova poate eșua în aspirațiile sale europene. În general, unde se află acum Republica Moldova în negocierile și colaborarea cu UE? La început, la mijloc? Spre final? Și cum ne mișcăm? În galop, în treapăd? În buiestru?

Eugen Caras: „Eu cred că ne mișcăm cu un pas destul de rapid. Cunoașteți că la începutul anului au fost lansate negocierile pe marginea Acordului de asociere, pe 15 iunie am lansat dialogul pe vize, acum stabilim și acest cadru de dialog pe politici regionale. Cu siguranță nu suntem la început de cale și cu siguranță nu suntem la sfârșit. Cred că suntem undeva la mijloc de cale, important este că noi cunoaștem că am parcurs o cale relativ consistentă, la fel avem a înțelege ceea ce trebuie să facem, inclusiv pe politici regionale. În acest an va fi adoptată strategia dunăreană. Este o inițiativă a Uniunii Europene și încă un cadru de care Republica Moldova urmează să beneficieze. Este un parcurs pe care trebuie să-l facem cu UE și cu sprijinul lor. Important e că există voință politică la Chișinău, există factori de decizie la Bruxelles care favorizează acest parcurs și eu cred că noi suntem într-un ritm destul de accelerat.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare, domnule Caras. Diplomația este, firesc, în avangarda mișcării spre UE. În spate, dacă nu chiar în ariergardă, rămân cei care fac politicile interne și cei care participă la ele. În ce măsură credeți că populația este familiarizată cu regulile de joc, cu beneficiile și poate sacrificiile pe care le presupune admiterea în clubul european spre care tinde? Unii spun că foarte mulți moldoveni ar fi cu visul în UE, iar cu moravurile încă în URSS…

Eugen Caras: „Eu tind să cred că diplomația sau politica externă este o reflectare a ceea ce este pe interior și, ceea ce facem noi cred că coincide cu ceea ce vrea populația și sondajele arată că mai mult de 70% din populația noastră vrea integrare europeană și, respectiv, eu cred că și instituțiile sunt pregătite pentru acest exercițiu foarte ambițios și important. Populația vrea acest lucru, înțelege sau nu anumite detalii, cred că anume prin astfel de interviuri trebuie să comunicăm care este situația în dialogul nostru cu UE. Bineînțeles că trebuie să înțelegem că nu este foarte simplu acest parcurs european și calea pe care trebuie să o întreprindem pentru a ajunge la UE și că vor exista necesități poate chiar și de niște sacrificii, mă refer la crearea zonei de liber schimb, producătorii Republicii Moldova vor avea de suferit, nu vor avea de suferit. Trebuie să conștientizăm lucrul acesta. Este un angajament pe care și l-a asumat conducerea, dar impresia mea este că cetățenii înțeleg lucrul acesta și există o undă verde în acest sens.”

Europa Liberă: Dle Caras vă mulțumim pentru această discuție matinală. Doamnelor și Domnilor, șeful adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe Eugen Caras a fost împreună cu noi în această dimineață.