Interviu cu Dmitrii Danilov: „Rusia dorește consolidarea statalității moldovene”. Radio Europa Liberă. 16.08.2010.

106

Dragi ascultători, după cum anunțam în debutul acestei ediții, invitatul nostru este cunoscutul expert de la Moscova pe probleme de securitate, Dmitri Danilov, de la Institutul Europei al Academiei de Științe a Federației Ruse. Dl Danilov a vizitat săptămâna trecută Republica Moldova, la invitația Asociației pentru Politică Externă, și a avut mai multe întrevederi la Chișinău și Tiraspol. Am profitat de ocazie să-i adresăm mai multe întrebări la o întâlnire într-un cerc mai restrâns cu presa și, desigur, ceea ce au căutat întâi de toate să afle ziariștii a fost opinia expertului de la Moscova referitoare la motivele tensionării relațiilor dintre Rusia și Moldova din ultima perioadă?

Dmitri Danilov: „În Moldova se produc acum schimbări serioase. Va fi organizat un referendum. Și atunci, haideți să analizăm. Este sau nu este amenințat statutul de neutralitate al Moldovei? Există garanții de menținere a neutralității? Care sunt acestea? Haideți să ne gândim cum să organizăm un asemenea sistem statal ce ar putea să garanteze aici neutralitatea și atunci toată lumea va da crezare că Moldovei că nu va deveni cândva parte a României, și toți vor crede că Moldova nu-și va schimba Constituția și nu va deveni membră a NATO… Totate acestea sunt chestiuni foarte importante și ele nu țin de dorința sau nedorința Rusiei, ci de sfera intereselor rusești. Ce interese are Rusia în raport cu Moldova? Este interesată de menținerea neutralității? Sigur că da. Cum anume să realizăm acest lucru? Deci, toate converg spre faptul că Rusia este interesată, și cred că pe asta trebuie pus accentul, Rusia este realmente interesată ca Moldova să aibă o statalitate puternică. Este realmente interesată de o statalitate moldoveană puternică și să capete un partener serios. Însă Rusia nu poate fi sigură de asta. Și nu este vorba despre perioada actuală de tranziție. Este vorba că după formarea noilor structuri de stat în Moldova, nu poate să existe certitudinea că va fi atinsă, să spunem așa, unitatea socială, politică și cu atât mai mult o stabilitate statală. De aceea, e vorba că aici, în opinia mea, sunt multe lucruri de făcut. Sigur, pot să apară și situații când Rusia pur și simplu nu va avea un paretner de discuții. S-a mai întâmplat. Saakashvili a încetat să fie un partener pentru Rusia. La timpul său și Iușcenko a încetat să mai fie un partener politic pentru Rusia. Este interesată Rusia ca în Moldova să se întâmple același lucru? Sigur că nu! Pentru că asta complică extrem de mult situația. Acesta este și un alt răspuns la întrebarea de ce Rusia are un comportament schimbător. Nu este schimbător, pur și simplu realmente avem nevoie de parteneri, avem nevoie de interesele voastre în raport cu Rusia. Este nevoie de o strategie comună. E nevoie de bani? Nici o problemă! Să admitem că Rusia nu-i mai dă bani Transnistriei și o să-i dea Moldovei. Dar, pentru ce anume? Concret? Pentru ce politică și pentru care interese comune? Sigur, putem să construim un nou segment de cale ferată, dar asta nu este politică și nici măcar nu e un parteneriat strategic”.

Radu Benea: În această situație, spune Dmitri Danilov, Rusia nu ar avea altă soluție decât să folosească în continuare Transnistria ca pe un instrument de presiune asupra Republicii Moldova și a Occidentului. Totuși, crede expertul, Moscova înțelege că nu poate tergiversa la nesfârșit soluționarea conflictului. Soluția trebuie găsită cât mai urgent, cât acest lucru mai e posibil.

Dmitri Danilov: «Am vrea, realmente, să reglementăm conflictul. Dar, cum anume? Independența? și sigur, dacă Moldova, să admitem, va accepta așa ceva. Și, ce va fi mai departe? Cine va plăti, de unde vor veni banii, cum se vor dezvolta relațiile regionale? Va fi sau nu va fi posibilă în acest caz dezvoltarea relațiilor dintre Transnistria și Moldova pe acest nou nivel? Sau, spre exemplu, care va fi situația din interiorul Transnistriei, stabilă sau instabilă și cum se va dezvolta pe acest fundal statalitatea Moldovei? Deci, este un complex întreg de probleme. Statul unitar? Să vedem, poate sau nu poate Rusia să susțină această linie, dacă e limpede că ea e sortită eșecului? Pentru că Transnistria nu va accepta așa ceva nici acum, nici mai târziu și, cu cât mai târziu, cu atât e mai puțin probabil? Deci, toate scenariile sunt proaste. Nici o strategie nu e realistă. De aceea, Rusia este interesată de stabilitate, Rusia e interesată de reglementare ca parte a stabilității. Însă, nu există rețete. În primul rând, așa cum spuneam, Moldova trebuie să decidă ce viitor își dorește. Cândva, Saakashvili a zis: suntem euro-optimiști. Dar este puțin să spui: pledăm pentru integrarea europeană. Ce înseamnă acest lucru? La modul concret. Înseamnă asta o participare avansată în cadrul Parteneriatului Estic? Dacă da, atunci haideți să vedem ce relații ruso-moldovene stabilim în acest context? Dar, dacă asta înseamnă o înțelegere a faptului că în următorii 20 de ani Moldova nu va putea fi membru al Uniunii Europene, atunci există două opțiuni: fie se dezvoltă totuși o anumită cooperare regională, economică cu Rusia, Ucraina ș.a.m.d., fie se va încerca să se intre în UE, târâș, pe ușa din spate, prin România. Deci, Moldova trebuie să se decidă în privința strategiei. Atunci când această strategie va fi definită, atunci va apărea baza reală, masa de negocieri la care vom putea elabora documentul comun cu denumirea interesele comune. Deocamdată, nu avem așa ceva.

Și… desigur, trebuie să discutăm serios și în privința conflictului transnistrean. Vă dați foarte bine seama că în 20 de ani situația s-a schimbat radical. A crescut o nouă generație. Și aici și acolo lumea s-a deprins să trăiască de sinestătător. Și atunci, dacă cineva dintre tinerii din Moldova spune: „vrem să ne unim” – pe ce temei? Pe temeiul „întoarceți ce este al nostru”? Pe o asemenea bază conflictul nu poate fi rezolvat! De partea cealaltă, situația e aceeași. Lumea se întreabă: la ce bun să ne mai întoarcem acolo, cine ne așteaptă? Cum vom exista, de ce ne trebuie acest lucru? Dar, ne place nouă dl Ghimpu în calitate de conducător al statului moldovean? Nu ne place. De ce să mai revenim atunci în Moldova? Deci, structura puterii de stat în Moldova este și ea o problemă. Ea trebuie să fie atractivă pentru populație, să poată explica de ce Transnistria trebuie să se unească cu Moldova? E o chestiune foarte serioasă. Dar vor mai trece 5 ani și atunci situația va fi și mai gravă, explozivă sau imposibil de rezolvat. De aceea, vă dați seama că fără o strategie de integrare, – nu contează, regională, CSI-istă sau a UE, – problema statutului Transnistriei nu poate fi soluționată. Și este nevoie să se discute foarte serios despre asta. Deocamdată, eu cred că mai există posibilități. Sunt o sumedenie de bariere, dar posibilități există. Trebuie doar să se încerce găsirea unei formule”.

Radu Benea: întrebat dacă retragerea trupelor ruse ar putea fi un prim pas spre soluționarea conflictului, ținând cont și de faptul că Rusia și Uniunea Europeană poartă discuții referitoare la un nou cadru de cooperare în domeniul securității, Dmitri Danilov a răspuns:

Dmitri Danilov: „Retragerea trupelor este în funcție de situația din cadrul procesului reglementării moldo-trasnistrene. Dacă nu există progrese, înseamnă că nici trupele nu pot fi retrase. Și această condiționare există în documente, citiți-le. Din păcate, baza cu muniții este pusă în legătură cu problema misiunii ruse de pacificare. Sunt două lucruri total diferite. De aceea, noi nu înțelegem de ce Moldova și partenerii săi occidentali cer retragerea completă a trupelor ruse? Doar este vorba nu numai de baza cu muniții, ci și de pacificatori. Dar, să-mi fie iertat, formatul de pacificare există, e stabilit prin înțelegeri și un alt format nu există. Deci, nu este clar, ce legătură au înțelegerile de la Istanbul cu misiunea de pacificare? Noi nu acceptăm așa ceva și bine facem. Nici funcțional nu e posibilă retragerea completă, pentru că batalioanele de militari, prin rotație, astăzi păzesc depozitele cu muniții, iar mâine sunt pacificatori. Deci, și aici există complicații. O altă problemă sunt cetățenii ruși care practic trăiesc acolo, tinerii ofițieri care au deja familii și copii, prieteni, sunt legați de acel loc prin rădăcini sociale – cum să-i evacuezi? Cum să rezolvi această problemă socială? Ce să faci cu ei, dacă nu doresc să plece și nu vor pleca? E o problemă foarte importantă și desigur, cu un substrat emoțional. Cu siguranță, retragerea va fi calificată ca un act de trădare din partea Rusiei, ca o trădare a intereselor celor care trăiesc acolo, și nu doar a ofițerilor, dar și a căzăcimii… Și despre asta se va vorbi nu doar în Transnistria, ci pe un spațiu mult mai întins: că Rusia și-a trădat conaționalii. Vă spun foarte sincer, acest lucru se transformă într-un factor politic. Ei vor spune: Rusia ne-a forțat să ne lăsăm slijba, Medvedev ne-a abandonat, iar în 2012 vor fi alegeri. Credeți că acest factor nu va avea nici o importanță și nu va juca nici un rol politic”?

Radu Benea: Totodată, Dmitri Danilov crede că intențiile Rusiei de a încheia un așa-numit „parteneriat de modernizare” cu Uniunea Europeană sunt mai mult decât serioase. Rusia are nevoie ca de aer de modernizare, pentru a-și rezolva problemele interne. De partea cealaltă, Uniunea Europeană crede că ar putea să ajute astfel Rusia să devină un stat mai democratic. Atunci, cum se va schimba, din perspectiva unui asemenea parteneriat influența Rusiei asupra spațiului post-sovietic?

Dmitri Danilov: „Rusia a înțeles că are nevoie de modernizare în interiorul țării, dar a înțeles și faptul că este imposibil să consolidezi spațiul post-sovietic exclusiv prin utilizarea resurselor administrative și financiare sau a resursei regimurilor personale. Dacă la nivel de tactică mai poate funcționa, ca strategie – imposibil. Deci, este nevoie de o strategie. Pentru asta, Rusia trebuie să se manifeste ca un centru real de atracție, de care să fie interesați și partenerii săi. Numai co-interesarea partenerilor îi oferă Rusiei un rol potențial puternic în spațiul post-sovietic. Parteneriatul de modernizare îi oferă Rusiei posibilitatea să aibă un nou rol în acest spațiu. Acesta ar fi și un răspuns la întrebarea partenerilor noștri occidentali privitoare la imperialismul sau monopolul rus. Este limpede că o asemenea interacțiune este imposibilă fără extinderea cooperării în spațiul post-sovietic și fără o armonizare a proceselor. Vor reuși sau nu acest lucru? Eu cred că în ciuda diferenței de percepție, – rusă și europeană, care există în privința parteneriatului de modernizare – , este singura strategie reală și singura cale pentru Rusia și pentru Uniunea Europeană”.

Radu Benea: opinia lui Dmitri Danilov, expert în probleme de securitate la Institutul European al Academiei de Științe a Federației Ruse, invitatul ediției de astăzi.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție și vă dorește toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.