Alina Turcanu: În problema transnistreană, Ucraina susține politica pașilor mici. Timpul.md. 21.10.2010.

161

Autoritățile ucrainene speră că negocierile oficiale în problema transnistreană în formatul „5+2”, stopate în 2006, vor fi reluate după alegerea noului Parlament al RM. Până atunci, oficialii de la Kiev încurajează Chișinăul și Tiraspolul să continue „politica pașilor mici”. Totodată, oficialii ucraineni cred că dialogul bilateral moldo-ucrainean trenează din cauza Chișinăului.

Declarații în acest sens au făcut reprezentanți ai MAE din Ucraina, la o întrevedere cu reprezentanți de la instituții mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului, aflați în vizită la Kiev. Oficialii ucraineni și-au exprimat regretul pentru lipsa dialogului oficial, dar au apreciat faptul că întâlnirile neoficiale – la nivel de politicieni, funcționari, dar și societate civilă – sunt intense și dinamice. Drept exemple de realizări ale „politicii pașilor mici” s-au menționat relansarea circulației trenului Chișinău-Odesa prin regiunea transnistreană și declarația premierului Vlad Filat privind posibila restabilire în timpul apropiat a legăturii telefonice directe dintre cele două maluri ale Nistrului.

Și reprezentantul actualei opoziții de la Kiev, președintele Comisiei pentru Integrare Europeană din Rada Ucrainei, Boris Tarasiuk, speră că, după alegerea noului parlament de la Chișinău, părțile vor reveni la masa de negocieri. „Acum este dificil să prognozăm cum vor evolua lucrurile, deoarece Moldova se află în pragul unor noi alegeri parlamentare anticipate. În funcție de cine va învinge la acest scrutin, va depinde, cred, poziția RM referitor la reglementarea transnistreană. În calitate de reprezentant al forțelor democratice din Ucraina, îi doresc Moldovei să învingă forțele democratice…”, a spus Boris Tarasiuk. Potrivit lui, poziția Ucrainei rămâne cea exprimată în așa-numitul „plan Iușcenko” (al cărui inițiator este), care prevedea reglementarea prin democratizare, respectându-se câteva principii: păstrarea suveranității și integrității teritoriale a RM, oferirea unui statut special regiunii transnistrene, respectarea drepturilor omului etc. „Conform planului propus de noi, dacă ar fi existat voință politică la Chișinău și Tiraspol, conflictul ar fi fost soluționat în decurs de cinci ani. Din păcate, o astfel de voință n-a existat”, a spus Tarasiuk la întâlnirea cu jurnaliștii din RM.

Referitor la declarația comună Merkel-Medvedev în problema transnistreană, din iunie 2010, parlamentarul ucrainean a spus că aceasta trezește nedumeriri. „Nu e straniu faptul în sine că două puteri mari s-au înțeles să colaboreze în problema reglementării transnistrene. Problema e că aceste puteri pur și simplu diluează formatul existent „5+2”, în care participă și ele: Germania, prin intermediul UE, iar Rusia direct, ca mediator. Totuși, dacă eforturile acestor două țări vor contribui la realizarea înțelegerilor atinse în formatul „5+2”, n-am nimic împotrivă”, a spus Tarasiuk.

Întrebat referitor la dificultățile cu care se confruntă persoanele cu cetățenie ucraineană din Transnistria, în lipsa unui consulat al Ucrainei în regiune, Tarasiuk a menționat: „Respectăm aspirațiile ucrainenilor din Transnistria de a-și păstra limba, cultura, legăturile cu Ucraina și încercăm să-i susținem. Dar Ucraina nu recunoaște independența Transnistriei și respectă integritatea teritorială a RM pe tot teritoriul ei constituțional. De aceea, autoritățile de la Kiev nu vor face nimic ce ar veni în contradicție cu normele legislației internaționale. Fără acordul Chișinăului, nu vom deschide consulate în regiune”. Potrivit lui Tarasiuk, cetățenii ucraineni care vor să voteze la alegerile din Ucraina o pot face în secțiile deschise legal în RM, iar pentru probleme ce țin de acte pot apela inclusiv la misiunea consulară care face vizite regulate în stânga Nistrului.

Boris Tarasiuk, fost ministru ucrainean de Externe și unul dintre politicienii implicați în procesul de reglementare transnistreană chiar de la începuturi, crede că problema transnistreană nu poate influența negativ perspectivele de integrare europeană ale Ucrainei. Oficialul este convins că Ucraina continuă să fie lider printre statele din Parteneriatul Estic în procesul de apropiere de UE. Astfel, țara vecină speră să semneze, în a doua jumătate a anului viitor, Acordul de asociere cu UE.

Referitor la relațiile dintre Moldova și Ucraina, Tarasiuk consideră că acestea nu sunt suficient de bune din cauza Chișinăului: „Îmi pare rău că Moldova nu-și îndeplinește obligațiunile asumate, inclusiv transmiterea în proprietatea Ucrainei a pământului de sub șoseaua de la Palanca. Atâta timp cât Moldova nu-și va îndeplini promisiunile, aceasta va umbri dialogul bilateral”.
Vizita ziariștilor din RM la Kiev a avut loc în cadrul proiectului „Dialoguri transnistrene”, desfășurat de Asociația de Politică Externă, cu susținerea ambasadelor Suediei, Finlandei și Marii Britanii.