Interviu cu Nicu Popescu: Numai 6 luni de la dialogul despre vize până la planul de acțiuni. Radio Europa Liberă. 25.10.2010.

99

Nicu Popescu: În cazul Balcanilor de Vest, problemele teritoriale nesoluționate nu au fost un impediment în dialogul cu UE pe tema vizelor.

Miniștrii europeni de externe au spus astăzi la Luxemburg că abolirea vizelor europene pentru Republica Moldova este un obiectiv pe termen lung. În acest scop, miniștrii au cerut Comisiei Europene să elaboreze un set de condiții pe care trebuie să le îndeplinească Moldova înainte de a se califica pentru regimul de vize liberalizat.

La Chișinău, premierul Vlad Filat a salutat decizia miniștrilor europeni, dar a spus că Moldova va fi pregătită în doar un an și jumătate.

Europa Liberă l-a întrebat pe consilierul premierului moldovean pentru integrarea Europeană, Nicu Popescu dacă Moldova va reuși în acest răstimp și condiția unor granițe sigure odată ce nu-și controlează granița de la est.

Nicu Popescu: Moldova controlează întregul segment ucrainean care nu se află sub controlul autorităților transnistrene. Dacă vorbim de segmentul transnistrean propriu-zis, intrarea în Republica Moldova pe acest segment se face în urma controlului exercitat de autoritățile ucrainene, care este un control riguros. Și Ucraina se află într-un dialog destul de intens cu Uniunea Europeană (pe tema liberalizării vizelor n.r). Deci nu putem spune că această porțiune a frontierei este necontrolată.

În al doilea rând, există și alte state cu probleme teritoriale nesoluționate. Mă refer în special la cazul Balcanilor, unde aceste probleme nu au constituit un impediment în dialogul pe tema vizelor cu Uniunea Europeană.

În al treilea rând, vreau să reamintesc că, în februarie, Republica Moldova împreună cu Ucraina au început procesul de delimitare a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Deci, inclusiv în această direcție se fac anumite lucruri.

Europa Liberă: Într-adevăr, acest proces a început, dar așa cum a început s-a și oprit. Nu a urmat nimic după instalarea primului stâlp de frontieră. Pe de altă parte, miniștrii europeni de externe au cerut Comisiei Europene să elaboreze planul de acțiuni cu Ucraina pe tema vizelor încă în această vară. Speră autoritățile de la Chișinău să ajungă Ucraina din urmă?

Nicu Popescu: Eu nu comentez cea ce se întâmplă în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina. Însă vreau să vă atrag atenția asupra faptului că Ucraina a început dialogul pe tema vizelor acum trei ani și a intrat în faza în care va primi un plan de acțiuni în 2010. Pe când Moldova a parcurs această etapă de la dialogul despre vize până la planul de acțiuni în jumătate de an.

Europa Liberă: Când credeți că acest plan de acțiuni va fi transmis Moldovei? În cât timp va fi elaborat?

Nicu Popescu: Depinde de viteza cu care va lucra Comisia Europeană. Nu Republica Moldova decide calendarul Comisiei. Cred că este vorba de la câteva săptămâni la o lună și jumătate sau două. Îl vom primi probabil la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor. Deși, cum spuneam, este o decizie care aparține Uniunii Europene.