Interviu cu Dirk Schuebel: Cu europenii despre moldoveni. Info-Prim Neo. 31.12.2010.

206

Anul 2010 este primul an calendaristic deplin pe care l-ați trăit în Republica Moldova. Considerați că soarta a fost mărinimoasă sau vitregă cu Dvs ca diplomat când v-a „aruncat” într-o țară mică și puțin dezvoltată ca aceasta? La sigur că CV-ul Dvs ar fi avut mai mult de câștigat, dacă țara în care ați fi fost trimis în misiune diplomatică, era, de exemplu, Franța, Rusia, SUA, care sunt foarte importante pentru procesele europene și mondiale.

Dirk Schuebel: Eu cred că soarta s-a purtat foarte frumos cu mine, în primul rând, pentru că am primit pentru prima dată un post de ambasador, sau mai exact, de șef de misiune. După cum vă puteți da bine seama, este un post pentru care există multă competiție. În al doilea rând, am primit acest post într-o țară în care nu trece nicio zi fără ca să se întâmple ceva interesant și sunt fericit că m-am aflat aici pe parcursul acestor 14 luni, încercând împreună, cu contribuția mea modestă, să conturăm o Moldovă modernă, o Moldovă cu un context european, cu o formă europeană, dacă vreți.

IPN: Este ceea ce vă doriți Dvs să faceți din Moldova. Ce ați înțeles în acest an despre Moldova reală, actuală și despre moldoveni? Ce fel de soi de oameni sunt, în viziunea Dvs?

Dirk Schuebel: Am aflat despre moldoveni că sunt niște oameni foarte de treabă, foarte generoși și foarte ospitalieri. Am aflat acest lucru și în afara contactelor oficiale pe care le-am avut. De aceea pot să spun că am plăcerea să mă aflu în această perioadă în această țară. Dar am mai aflat că moldovenii sunt oameni cu o voință puternică de a produce o schimbare spre bine, de a îmbunătăți starea de lucruri din această țară. Moldovenii își doresc stabilitate politică și economică și sper că, pe parcursul acestui an, am reușit să contribui la aceste realizări. Sper să pot contribui și mai mult pe viitor la stabilizarea acestor procese.

IPN: Sunt foarte măgulit de aprecierea pe care o dați moldovenilor, în calitate de reprezentant al moldovenilor. Dar eu ca „moldovean mai vechi” am și niște rezerve față de felul de a fi al neamului meu, de aceea încerc să-l văd ca și cum cu ochii Dvs. De ce credeți că moldovenii serbează și sărbătorile laice și pe cele religioase, și pe cele pe stil calendaristic nou, și pe cele pe stil vechi, și pe cele „sovietice”, și pe cele „democratice”?

Dirk Schuebel: În primul rând, haideți să nu creăm noi situații artificiale. Dacă oamenii s-au obișnuit să serbeze anumite sărbători în trecut și dacă aceste sărbători le provoacă bucurie, chiar dacă aceste sărbători se trag din Uniunea Sovietică, de ce nu? Mai mult, eu nu cred că majoritatea moldovenilor fac legătură dintre aceste sărbători pe stil vechi și perioada sovietică, mai degrabă se bucură doar de niște zile libere pe care pot să le petreacă împreună cu familia. Pe de altă parte, este bine că moldovenii privesc spre viitor și au început să marcheze și sărbătorile pe care le avem noi. Și apoi, dacă avem șansa să serbăm de două ori aceleași sărbători, eu numai salut acest lucru.

IPN: În același context – ce credeți Dvs despre moldoveni. Marele cărturar de talie universală, Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei medievale, spunea că moldovenii „nu se prea trag la carte”. Credeți că s-a schimbat ceva de atunci sau se poate schimba esențial de acum înainte?

Dirk Schuebel: Mă tem că nu pot să fiu de acord cu ceea ce a constatat domnul Cantemir mai mulți ani în urmă. Impresia mea este inversă: că moldovenii se trag foarte mult la carte, sunt foarte doritori să învețe lucruri noi. Ba chiar sunt prea dornici uneori, încercând să facă cel de-al doilea pas, fără a-l face pe primul. Acest lucru se referă și la guvernul care a guvernat în perioada aflării mele aici. Am colaborat îndeaproape și am căpătat impresia că Guvernul, dar și oamenii care trăiesc aici, sunt foarte capabili de a însuși lucruri noi. Unele lucruri poate au fost chiar prea noi, iar impactul lor nu a fost de fiecare dată pozitiv în condițiile curente, dar ele categoric urmează să aducă rezultate pe viitor, pe termen mediu și lung.

IPN: Încă o dată mulțumesc. Despre moldoveni se spune că sunt buni lucrători și oameni de nădejde în Europa, unde au emigrat masiv în ultimii ani în căutarea unei vieți mai bune. În acest sens ei ca și cum au votat hotărât pentru modelul de viață pentru care optează, unul european. În același timp, se pare că ei, în ansamblul lor, încă nu sunt foarte hotărâți să facă din țara lor o țară de model european. O astfel de indecizie poate fi conchisă după cum votează moldovenii în toți anii de independență: cam 50 la 50. De ce credeți că se întâmplă așa?

Dirk Schuebel: Cred că în acest sens pot să vă aduc propriul meu exemplu. Probabil cunoașteți că eu sunt originar din fosta RDG și pot să vă spun că mulți oameni care locuiau în Germania de est, inclusiv părinții mei, țin minte, se temeau foarte mult de un viitor alături de partea de vest, în Germania unificată. Fiindcă acolo unde se aflau ei, poate nu aveau foarte multe, dar știau exact ce au. Și în timp ce noua Germanie ar fi putut însemna noi oportunități, ei nu erau siguri că vor putea beneficia de ele. Ceva timp în urmă am citit un interviu cu liderul Partidului Stângii (Die Linke) din Germania, care fusese întotdeauna categoric împotriva acestei unificări. Și iată că acum acesta recunoaște că, probabil, unificarea este cel mai bun lucru care s-a putut întâmpla, cu toate că nici acum nu este de acord cu modul în care s-a produs această unificare. Exact același lucru este aplicabil și pentru moldoveni. Mulți dintre ei, probabil, se tem că nu vor putea face față concurenței, care poate să apară în cazul deplasării spre Occident. Dar noi sperăm să reușim să demonstrăm, în procesul dezvoltării care a avut loc, că în Europa putem să aducem și beneficii pentru fiecare cetățean în parte care locuiește aici.

IPN: Enumerați, vă rog, trei calități sau lucruri ale moldovenilor care vă plac și trei calități sau lucruri care vă plac mai puțin.

Dirk Schuebel: Am menționat deja calitățile care îmi plac la moldoveni și cred că o să la mai spun o dată: moldovenii sunt prietenoși, sunt foarte ospitalieri și sunt pregătiți și doritori să miște lucrurile înainte, să producă schimbarea. Și acest lucru este bun, fiindcă doar astfel putem să mișcăm Moldova înainte, doar atunci când vom avea oameni, persoane pregătite și doritoare să producă o schimbare, o îmbunătățire și nu doar în situația lor personală, dar pentru țară în general. Cred că înțelegeți că nu vreau să mă aprofundez foarte tare în a doua parte a întrebării dumneavoastră, dar o să menționez două chestiuni despre Republica Moldova, în ansamblu, unde cred că e loc de mai bine. Primul este starea drumurilor, a infrastructurii, și al doilea este felul de a conduce a șoferilor de microbuze din Chișinău; cred că acestor șoferi nu le-ar fi de prisos câteva lecții de conducere corectă.

IPN: Se spune că fiecare națiune își are conducerea pe care o merită. Cât de mult este aceasta adevărat și referitor la moldoveni?

Dirk Schuebel: Cunosc această zicală, dar nu sunt de acord cu ceea ce spune ea în toate circumstanțele, inclusiv în situația de față, când există această incertitudine cu alegerea guvernului. Pot să spun, deci, că nu sunt de acord că este atât de strict acest adevăr că moldovenii au conducerea pe care o merită. Eu cred că moldovenii oricum au făcut o decizie înțeleaptă, fiindcă în majoritate au votat pentru partidele cunoscute, partidele mari din Republica Moldova, lăsând în mâna acestor partide care au acces în Parlament decizia de a crea un guvern funcțional, care să aducă stabilitatea politică și economică despre care am vorbit anterior. Din acest punct de vedere consider că moldovenii au făcut o alegere înțeleaptă și vreau să-i felicit pentru aceasta.

IPN: La ora la care înregistrăm acest interviu, eu, în calitate de jurnalist, dețin informația că alianța de guvernare de centru-dreapta, pe care clasa politică din Moldova „o chinuie” de foarte mult timp, este ca și constituită. Mai mult, se zice că și Consiliul Național al Partidului Democrat ar fi votat această opțiune: ca formațiunea să intre în coaliția de centru-dreapta și nu în cea de centru-stânga. Cum ați aprecia aceste evenimente, dacă ele ar fi adevărate?

Dirk Schuebel: Eu pot să mă pronunț doar privitor la perioada în care m-am aflat în Republica Moldova și am menționat că m-am aflat aici timp de 14 luni. În această perioadă am avut o colaborare foarte bună cu Alianța pentru Integrare Europeană pe plan bilateral, mă refer la relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. În același timp, cunosc că au avut loc anumite fricțiuni în cadrul Alianței, însă relațiile noastre au fost, per ansamblu, excelente, iar Moldova și-a făcut loc pe agenda Uniunii Europene de o manieră fără precedent. Chiar faptul că pe 30 septembrie a avut loc aici întrunirea așa numitului Grup de prieteni ai Republicii Moldova, zece miniștri de externe din Uniunea Europeană împreună adunați în Moldova, este ceva ce nu a mai avut loc până acum. În cazul în care informația preliminară pe care ați auzit-o dumneavoastră se va dovedi a fi una adevărată, eu personal și Uniunea Europeană, statele membre, vom aștepta cu mare nerăbdare să continuăm conlucrarea pe care am avut-o până acum. Avem multe planuri și abia așteptăm să le abordăm. În același timp sperăm că vor fi stabilite relații constructive și cu opoziția, în cazul în care Partidul Comuniștilor se va dovedi în opoziție. Și chiar sperăm că le vor fi oferite câteva posturi importante, deoarece de ce are nevoie această țară cu adevărat este unitate și reunificare, astfel ca să fie acoperită toată populația, toți cetățenii, și nu doar o parte.

IPN: Cum apreciați procesul de negociere în crearea acestei alianțe de guvernare care, l-a părerea multor moldoveni, a durat prea mult și a „gâdilat” mulți nervi? A meritat sau nu a meritat, s-a putut mai repede?

Dirk Schuebel: Eu cred că viitorul o să ne arate: s-a meritat sau nu s-a meritat efortul și sper doar mult ca rezultatul acestor negocieri să fie pe măsura duratei lor. Pe de altă parte, este firesc ca la momentul când un partid are anumite opțiuni, să caute care ar fi cea mai bună soluție pentru el, dar probabil și pentru cetățeni. În același timp, dacă pot să-mi permit și o remarcă critică pe marginea acestor negocieri, pe parcursul acestor patru sau cinci săptămâni, m-am așteptat să fie purtate mai multe discuții despre conținutul politicii externe, politicii interne, politicii economice și ofertelor pe care le pot face diferite partide. Aceasta ar fi fost mai oportun decât doar discuții de genul 7,5,4 sau 50 la 50, adică o distribuire a posturilor în ministere, în alte instituții. Cred că mai mult trebuia să fie discutat ce poate oferi fiecare partid pentru țară și mai puțin distribuirea locurilor și posturilor.

IPN: Ținând cont de cele expuse până acum, ce îi așteaptă pe moldoveni în 2011 și în următorii 10 ani, de exemplu?

Dirk Schuebel: Nu mă îndeletnicesc cu prezicerea viitorului și mi-ar fi greu desigur să ghicesc ce ar putea să se întâmple peste zece ani, dar în anul 2011 sper ca noul guvern să poată să asigure acea stabilitate politică și economică de care are nevoie țara. Și sperăm că în primăvara anului viitor, pe lângă alegerile locale generale care se așteaptă, nu vor avea loc iarăși alegeri anticipate parlamentare. Pe termen mediu, mă aștept să continuăm acea colaborare pe care am început-o în ultimul un an și jumătate. Uniunea Europeană este pregătită să ajute Republicii Moldova să pășească pe calea integrării europene, să ajute la integrarea economică a Republicii Moldova și la procesul de asociere politică pentru Moldova.

Și dați-mi voie să concluzionez prin a dori cititorilor publicației dumneavoastră un an cât mai frumos, prosper, sănătate, bunăstare. Sper că toate dorințele dumneavoastră vor deveni realitate și vreau încă o dată să reiterez că Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, eu personal, vă stau la dispoziție pentru orice întrebări sau comentarii pe care ați putea să le aveți.

IPN: Mulțumim mult.