Interviu cu Vlad Socor: Peisajul moldovenesc post electoral. Radio Europa Liberă. 11.12.2010.

78

Europa Liberă: Despre peisajul moldovenesc post electoral am stat de vorbă și cu analistul politic occidental, Vladimir Socor.

Vladimir Socor: „Cel puțin doi dintre liderii de partide vorbesc deja de posibilitatea unor noi alegeri peste un an.”

Europa Liberă: De acum trei lideri vorbesc.

Vladimir Socor: „Trei chiar. Așa încât, perspectivele nu par deloc optimiste. Se constată o competiție nedeclarată, dar acerbă între trimișii Rusiei și trimișii Uniunii Europene în ceea ce privește componența viitorului Guvern din Republica Moldova. Dar în ultimă instanță, constatăm în ultimii câțiva ani, că Republica Moldova nu este pregătită pentru sistemul de guvernământ parlamentar. În statele din fosta Uniune Sovietică experimente cu guvernarea parlamentară s-au făcut în Ucraina, în Republica Moldova și în Kîrgîzstan. Peste tot aceste experimente au eșuat, cu consecințe deosebit de grave pentru statele respective și pentru societățile din acele țări. Experimentele în guvernarea parlamentară, pur și simplu, au dezorganizat statele și au provocat întârzierea, sau chiar inversarea reformelor. În Ucraina, de exemplu, dar și în Republica Moldova. În cazul individual al Republicii Moldova corectitudinea deplină a alegerilor timp de mulți ani de-a rândul a condus la revanșa Partidului Comuniștilor în 2001 și perpetuarea acestuia la putere până mai ieri.”

Europa Liberă: Domnule Socor, cât de realistă este șansa unei coaliții de centru-stânga? Și cât de realistă este șansa unei coaliții de centru-dreapta?

Vladimir Socor: „Singurul lucru, care îmi pare realist în actuala configurație politică este continuarea instabilității.”

Europa Liberă: Dar ce ar fi mai benefic pentru Republica Moldova să se întâmple acum? Ce alianță să se închege?

Vladimir Socor: „Pe termen scurt, ar fi benefică formarea unei coaliții cu excluderea Partidului Comuniștilor. Partidul Comuniștilor s-a descalificat complet, continuând să se descalifice în timpul campaniilor electorale din 2009 și 2010. Partidul este lipsit de capacități de a se adapta contemporanietății și Europei. Lucrul acesta este foarte clar. Simplul fapt că domnul Vladimir Voronin este principalul atu electoral al Partidului Comuniștilor demonstrează, cât de învechit este acest partid. Domnul Voronin și echipa sa au trecut de la orientarea pro occidentală temporală, pe care și-o asumaseră în 2004, la o politică ceea ce se cheamă doi vectori, sau dublul vector, un fel de echidistanță între Rusia și Occident. Și acest lucru, bineînțeles, dăunează Republicii Moldova. Dăunează, în primul rând, populației și cetățenilor Republicii Moldova.

Țara are nevoie de un Guvern cu o orientare pro-europeană lipsită de ambiguități și lipsită de orice influență din partea Rusiei. Prin urmare, mi se pare cât se pare de clar, în favoarea continuării Alianței pentru Integrare Europeană, cu excluderea comuniștilor din majoritatea guvernantă, dar nu și din sistemul politic. Acest lucru ar fi imposibil și nedemocratic.

Partidul Comuniștilor este un partid mare, cu o bază socială încă puternică, deși în continuă și ireversibilă scădere. Totuși, în perioada scăderii, și în cele din urmă dispariției acestui partid, se cuvine ca partidul să fie inclus în sistemul și jocul democratic parlamentar. Dar aceasta este pe termen scurt. Pentru că Moldova are nevoie de un sistem de guvernare prezidențială, care să garanteze eficiența Guvernului, stabilitatea, continuitatea, cicluri de patru ani încheiați. Campania electorală neîncetată în ultimii doi ani, cu perspectiva de a continua, din nefericire, este un adevărat coșmar.”

Europa Liberă: În actualele condiții, Partidul Democrat, partidul condus de Marian Lupu, rămâne să cântărească binele și răul pentru Republica Moldova. Dacă nu se alege președintele, pentru că nu ajung voturi nici de o parte, nici de alta, atunci e catastrofă?

Vladimir Socor: „Stimată Valentina, acestea sunt detalii de ordin juridic și tehnic. Fie că se găsește o soluție, fie că nu se găsește o soluție, sau indiferent când s-ar găsi, ea nu rezolvă problema fundamentală. Problema fundamentală este că Republica Moldova nu este pregătită la nivel instituțional pentru democrație parlamentară. Partidele însele, cele care fac parte din Alianța pentru Integrare Europeană, nu sunt partide de natură democratică, așa cum există partidele în Occident.”

Europa Liberă: Și ce e de făcut, domnule Socor? Vorba lui Lenin.

Vladimir Socor: „Ce-i de făcut, vorba lui Lenin. Trebuie identificat un partid politic cu capacitatea de a guverna Republica Moldova în mod competent, eficient, stabil și cu continuitate pe mai multe cicluri electorale. Partidul condus de domnul Vlad Filat, și domnul Filat personal ar putea îndeplini acest rol.”

Europa Liberă: Vizita emisarilor străini la Chișinău impulsionează crearea unei coaliții de guvernare în Moldova?

Vladimir Socor: „Da, ar trebui s-o impulsioneze. Dar Uniunea Europeană nu este interesată de persoane și nu are favoriți între partide. Uniunea Europeană e interesată de Republica Moldova. În ce măsură cetățenii Republicii Moldova sunt interesați de Uniunea Europeană, e altă întrebare. Ei sunt, desigur, interesați de problema vizelor de intrare în Uniunea Europeană. Emisarii Uniunii Europene vor lucra cu oricare partid politic, care există la putere. Chiar dacă soluția preferată de Moscova – a unei coaliții dintre Partidul Comuniștilor și partidul domnului Lupu s-ar materializa, și în acest caz Uniunea Europeană ar lucra cu un asemenea Guvern.

Deoarece Uniunea Europeană este interesată în a integra Republica Moldova. Uniunea Europeană are mare nevoie de o poveste de succes în politica externă și, în deosebi, în politica de vecinătate. Republica Moldova oferă Uniunii Europene această posibilitate. Și prin poziția ei geografică, și prin dimensiunile mici, deci, relativ ușor digerabilă de către Uniunea Europeană. Surprinzător, cum ar părea să pară, chiar și în Uniunea Europeană mai sunt unii care gândesc strategic.

Și importanța strategică a Moldovei pentru Europa este în continuă creștere. După ce Ucraina a trecut de la un pol politic orientat spre Vest, la o politică orientată predominant către Rusia, nu în totalitate, dar predominant, după ce Rusia și-a întărit pozițiile militare în Ucraina, prin arendarea bazei navale de la Sevastopol pe zeci de ani de acum înainte, după ce influența businessului rusesc a început să crească substanțial în Ucraina, viitorul Ucrainei fiind incert. Profilându-se perspectiva că Ucraina să lunece îndărăt, în orbita Rusiei, Republica Moldova devine mai interesantă decât fusese până acum pe planul strategic, pentru Uniunea Europeană.

Iată de ce, Uniunea Europeană va căuta să strângă legăturile cu Republica Moldova, indiferent de culoarea guvernului care se va afla la putere. Desigur că misiunea Uniunii Europene ar deveni mai ușor de îndeplinit, dacă la putere s-ar afla partidele din Alianța pentru Integrare Europeană. Este necesară o guvernare stabilă, de către un președinte cu puteri executive, de orientare europeană, cum cred că domnul Filat este. Acest lucru ar putea îmbunătăți foarte mult perspectivele și reformelor economice, și integrării europene a Republicii Moldova.”