Interviu cu Eugen Carpov: Transnistria – un dosar delicat care necesită multă diplomație. Radio Europa Liberă. 14.01.2011.

105

Eugen Carpov: „Reintegrarea reprezintă, de fapt, un scop al Republicii Moldova, care nu mai rabdă amânare. Și suntem optimiști că această problemă trebuie să fie soluționată. Se schimbă contextul, se schimbă realitățile, trăim într-o lume interconectată, trebuie să comunicăm cât mai mult între cele două maluri. Noi avem parteneri și prieteni și la Vest, și la Est.”

Europa Liberă: Care va fi vocea Chișinăului?

Eugen Carpov: „Vocea Chișinăului va fi în interesul cetățenilor de pe ambele maluri. Cu siguranță, Moldova își doreșzte bunăstare. Moldova dorește democrație. Moldova dorește integrare europeană. Sunt sigur și vă asigur, că cetățenii din Transnistria doresc aceleeași valori, aceleeași principii, aceleeași standarde. Deci, promovând standardele respective pe malul drept al Nistrului, cu siguranță ele vor fi valabile și pentru malul stâng. Noi vom încerca să construim poduri de interconexiune, bazate pe aceste valori, care sunt general umane, pe care nimeni nu poate să le conteste.”

Europa Liberă: În calitate de vicepremier, primul contact cu cine ați vrea să-l aveți? Ar putea fi acest contact cu Igor Smirnov?

Eugen Carpov: „Nu exclud, că voi avea contacte și cu reprezentanții administrației de la Tiraspol. O să stabilim în baza priorităților și a realităților, pe care o să ni le planificăm.”

Europa Liberă: Au trecut aproape cinci ani de când s-a blocat procesul de negocieri în formatul 5+2. Acum există șanse pentru deblocarea lui?

Eugen Carpov: „Cred că există, pentru că este o dorință nu doar a Chișinăului. Este o dorință de a relua acest proces de negocieri în formatul existent 5+2 și din partea majorității partenerilor. Prea mult timp a fost o lipsă de comunicare. Nu este bine nici pentru noi, nici pentru partenerii din stânga Nistrului, nici pentru țările din regiune, nici pentru partenrii noștri strategici tradiționali. Noi trebuie să revenim la dialog. Asta ar fi o temelie a acțiunilor, care urmează să le întreprindem. Dialogul trebuie să-l purtăm atât cu participanții din cadrul formatului 5+2, cât și cu alte organizații internaționale, implicate în acest proces.”

Europa Liberă: Dialogul moldo-rus se va concentra prioritar pe soluționarea conflictului transnistrean? Și cum? În ce formă?

Eugen Carpov: „Dialogul moldo-rus include și partea politică a relațiilor noastre. Dialogul moldo-rus include un bloc foarte puternic și important pentru țara noastră care ține de cooperarea economică. Dialogul moldo-rus include și aspecte sociale, culturale, istorice, dacă vreți, pe care trebuie să le avem în vedere și să le promovăm în continuare.”

Europa Liberă: Bine, dar rolul pe care poate să-l joace Moscova cum îl vedeți? Ce ar trebui să facă Kremlinul în situația dată?

Eugen Carpov: „Moscova are un rol important.”

Europa Liberă: Concret, care?

Eugen Carpov: „Deocamdată pot să spun asta, că are un rol foarte important. Noi va trebui să găsim acea cheie de compromis în relația cu Federația Rusă, care să ne permită să deschidem ușile pentru soluționarea conflictului. Dar vreau să menționez, că nu doar Federația Rusă este unicul actor care poate contribui la soluționarea conflictului. Vreau să spun că toți actorii din cadrul 5+2 au un rol foarte, foarte important.”

Europa Liberă: De ce Chișinăul pune miza și pe Statele Unite ale Americii când e vorba de soluționarea acestei probleme? Pentru că Washingtonul și Moscova ar fi două puteri, care pot influența procesul de negocieri? De ce?

Eugen Carpov: „În general, Statele Unite sunt un partener strategici pentru Republica Moldova. Statele Unite sunt un actor foarte important pe arena internațională. Statele Unite pot influența situația și din țara noastră prin servicii de mediere, de ajutor, pe care pot să-l acorde.”

Europa Liberă: Și miza Bruxelles-ului în soluționarea crizei transnistrene?

Eugen Carpov: „Bruxelles-ul își are rolul său aparte. În primul rând prin faptul că este o structură multilaterală, o organizație cu potențial atât politic, cât și economic și de altă natură foarte puternic. Doi: Bruxelles-ul înseamnă 27 de țări, care, fiecare în parte, poate să-și aducă o contribuție importantă. Deci, aici va trebui să ne concertăm relațiile împreună cu Ministerul de Externe, așa cum s-a făcut și anterior, pentru a avea un dialog cât mai larg cu toate statele membre ale Uniunii Europene și să putem beneficia din plin din experiența și expertiza acestei instituții internaționale importante.”

Europa Liberă: Pentru actuala guvernare dosarul transnistrean e un dosar greu? Dificil?

Eugen Carpov: „Este un dosar care necesită maximă atenție, este un dosar delicat, un dosar care necesită multă diplomație atât pe intern, cât și pe extern, și care necesită muncă. Muncă asiduă, pe care trebuie s-o depună actualul Guvern.”