Interviu cu Vitalie Marinuța: O nouă doctrină militară – condiție a reformării armatei. Radio Europa Liberă. 23.02.2011.

116

Vitalie Marinuță: „Prioritățile Armatei Naționale reies din necesitatea ei stringentă de a se reforma. Avem o armată în strictă necesitate de a fi restructurată, remodelată în așa mod ca să corespundă cerințelor timpului de azi. Prioritatea numărul unu este aprobarea la nivel de stat a documentelor strategice, ce ne vor permite să mergem înainte. Ce am în vedere? Este aprobarea strategiei securității naționale, pe care nu o avem, cu toate că deja avem 20 de ani de independență. Din ea va reieși strategia militară națională, care va schimba doctrina militară, încă din 1995, care demult trebuia să fie reactualizată. Și în baza acestor două documente, vom putea să modelăm o armată, de care țara va avea nevoie și după sarcini, dar totodată și după resurse.”

Europa Liberă: Domnule ministru, reforma în sectorul de securitate și apărare, din câte cunosc și ascultătorii noștri, ar însemna și un control civil asupra armatei, chiar e o condiție.

Vitalie Marinuță: „Fără doar și poate. Într-un stat democratic, nu poate să fie o armată controlată doar de militari. Ea trebuie să fie sub un control strict civil. Acest deziderat este de acum cât de cât implementat. Ce înseamnă acest control civil? Este controlul strict parlamentar asupra bugetului Armatei Naționale, este controlul și prezidențial, și guvernamental asupra poate că a promovării ofițerilor în cadrul Armatei Naționale.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați venit în fruntea acestui Minister al Apărării în calitate de civil. Între timp ați obținut gradul de general. Aceasta înseamnă…?

Vitalie Marinuță: „Sunt în calitate într-adevăr de civil. Gradul de general este general în rezervă, ceea ce practic nu impune controlul militar. Dar totodată arată și problema, pe care o avem noi în țară. Noi nu avem cadre pur civile, care să aibă o pregătire destul de bună în domeniul securității, în domeniul planificării apărării, construcției forțelor armate. Eu mi-aș dori ca într-adevăr să fie un ministru civil. Civil-civil.”

Europa Liberă: Faptul că armata se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației, ce ar însemna? Că moldovenii trăiesc cu frică?

Vitalie Marinuță: „Nu, nu este că moldovenii trăiesc cu frică. Noi am arătat că noi suntem acolo unde este necesar țării. Eu consider că Moldova are nevoie de armată, are nevoie de o armată poate că puțin mai mică decât o avem acum, de șase mii, dar profesionistă și cu o componentă cu mult mai mare de rezerviști. Atâta timp, cât în coasta noastră stă un regim secesionist, care nu cred că-și controlează pe deplin forțele armate ale sale, noi trebuie să fim gata pentru luptă. Să ne pregătim de luptă, dar să menținem pacea.”

Europa Liberă: Mai nou, demnitarii europeni, atunci când vorbesc despre o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, accentuează euro atlantismul. Să vorbim și despre cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord Atlantică.

Vitalie Marinuță: „NATO este o organizație, care demult nu mai este sperietoare. Demult nu mai acționează doar în scopuri militariste, așa cum am fost noi cândva pe vremuri învățați de către Uniunea Sovietică și regimul de atunci. NATO este la moment unica organizație de securitate, care are capacitatea de a se implica în menținerea păcii și în soluționarea unor conflicte.

În ultimii 10 ani, aș spune, neutralitatea și NATO au fost două subiecte tabu în discuțiile din Republica Moldova. De aceea și avem rezultatul pe care-l avem, că peste 60 de procente din populație susține integrarea europeană, în același moment doar 25 de procente sunt pentru cooperarea și aderarea la NATO. În același moment noi nu putem să aderăm la NATO fiindcă suntem o țară neutră, iar toate prevederile neutralității sunt neaderarea la blocurile militare. Cred că Republica Moldova, fiind țară neutră, poate că va avea o altă abordare. Ori statele Uniunii Europene vor avea o altă abordare față de Republica Moldova, cu toate că eu personal nu cred în aceasta. Și atunci rămâne ca poporul Republicii Moldova să decidă în privința cum vom merge. Vom menține neutralitatea? Vom schimba acest concept? Dar până ce el este stipulat în Constituție, Armata Națională, eu personal, în calitate de ministru al Apărării, ne conducem de aceste prevederi ale Legii supreme a țării.”

Europa Liberă: Cum trebuie să înțeleagă simplu cetățean integrare euro atlantică?

Vitalie Marinuță: „Dacă dăm la o parte componenta militară a integrării euro atlantice, eu cred că simplul cetățean ar trebui să înțeleagă setul de valori euro-atlantice. Este un set de valori democratice, un set de valori de construcție a vieții sociale, politice, economice diferite de acelea tradiționale, care au fost în spațiul post sovietic. Aceasta cred că ar trebui să fie baza bazelor, cum să ne uităm la integrarea euro atlantică. Nu doar prin prizma acestei sperietori. Nu este o sperietoare, este o necesitate, cred, această integrare, anume prin setul de valori.”

Europa Liberă: Suntem în așteptarea vizitei, pe care o va întreprinde la Chișinău vicepreședintele american Joe Biden. În ce măsură suportul, care a venit din partea Washingtonului pentru Republica Moldova, și în speță pentru Armata Națională, a ajutat?

Vitalie Marinuță: „Vizita vicepreședintelui Joe Biden este un eveniment de anvergură pentru Republica Moldova. Consider că este o susținere a căii pe care a ales-o Republica Moldova, a căii spre integrare europeană, sau euro-atlantică din partea Statelor Unite. Sper foarte mult să văd unele rezultate ale acestei vizite pe urmă. Fiindcă Joe Biden merge la Moscova, după Moscova vine la Chișinău, în Moldova. Și să vină cu unele soluții pentru Republica Moldova, poate pentru soluționarea conflictului transnistrean, pentru calea pe care am luat-o noi spre integrare europeană, spre democrație.

Ajutorul, care a fost dat de către Statele Unite Armatei Naționale a fost unul foarte important pentru noi, pentru dezvoltarea noastră. În primul rând au fost programele de educație militară. Practic conducerea de vârf a Armatei Naționale la moment este toată un produs al Programului IMET (International Military Education and Training). Eu personal am făcut și Colegiul, și masteratul, și multe alte cursuri prin intermediul acestui program în Statele Unite, în alte state NATO. Aș spune că am putea și mai multă susținere să avem. Și am putut și mai multă susținere să avem, dacă ne-o doream.”

Europa Liberă: Adică, ce înseamnă? Nu ne-am dorit sprijinul SUA?

Vitalie Marinuță: „În unele cazuri, eu consider, că voința politică soluționează tot. Și în funcție de voința politică vine și ajutorul financiar, economic, educațional, ș.a.m.d.”