Progrese rapide la negocierile privind Acordul de Asociere. Radio Europa Liberă. 23.02.2011.

105

Emisarul Comisiei Europene la Chișinău, Dirk Schuebel și ministrul adjunct de externe Natalia Gherman au anunțat astăzi că Moldova și Uniunea Europeană au încheiat, în numai un an și o lună, negocierea a 20 de poziții din cele 24 ale viitorului Acord de Asociere. Acordul cadru propus de Uniunea Europeană nu promite Moldovei aderarea, dar oficialii moldoveni au spus mereu că această promisiune poate fi obținută în cursul negocierilor. Mai păstrează Moldova această șansă?

Șansa se menține, dar depinde de Republica Moldova dacă își va face bine lecția de acasă. Deocamdată Bruxellesul salută noul program de guvernare al coaliției liberal-democrate, apreciind ambițiile Chișinăului de a avansa rapid pe calea integrării europene.

Și pentru că recent ambasadorul Rusiei la Chișinău, Valeriu Kuzmin sugera că niciodată nu a fost făcută promisiunea de a acorda Moldovei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, Europa Liberă a adresat câte o întrebare emisarului Comisiei Europene la Chișinău, Dirk Schubel, și viceministrei de Externe Natalia Gherman.

Europa Liberă: Avem declarațiile ambasadorului rus, domnul Kuzmin care afirmă că Uniunea Europeană duce o politică de extindere precaută, iar Moldova este fără perspectivă de integrare europeană, cel puțin în următorii 10 ani. Cum să înțelegem?

Natalia Gherman: „Cred că nu este nici un temei de îngrijorare în ceea ce privește viitorul acestei relații consistente. Exemplul Croației ne demonstrează că atunci când sunt întrunite toate condițiile pentru aderare, când țara se conformează cerințelor, standardelor și normelor solicitate de Uniunea Europeană, UE este dispusă să ia o decizie pozitivă. Moldova parcurge o cale a reformelor și când vom fi la o etapă avansată a acestui parcurs de reforme, avem încredere că perspectiva aderării va fi una clară.”

Dirk Schuebel: „Aș vrea să spun că rezultatele vizibile din ultimul an și jumătate vorbesc de la sine. Șase comisari care au vizitat Republica Moldova din 2009, la fel și vizitele înalților oficiali ai Republicii Moldova la Bruxelles, vizitele primului ministru la Bruxelles, cinci runde de negocieri, zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător urmează să înceapă în curând. La fel, vom iniția negocieri privind acordul creării spațiului aviatic comun. De asemenea, a fost lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Acestea sunt exemplele care demonstrează foarte mult progres și cooperare strânsă. Toate reformele, pe care noi vă ajutăm să le implementați, sunt realizate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru obiectivul de integrare europeană și noi suntem foarte bucuroși să vă putem ajuta și asista în acest sens.”

Europa Liberă: Dar dacă Republica Moldova depune o cerere de a deveni membru, șansele care sunt?

Dirk Schuebel: „Uniunea Europeană are un catalog de condiții, Criteriile de la Copenhaga. Și întâi aceste criterii trebuie să fie implementate, după care ar putea să depună o cerere în acest sens. Și noi suntem gata și bucuroși să vă ajutăm să implementăm aceste condiții, după care să putem parcurge, sau aplica mai departe.”

Negocierile privind semnarea unui acord de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova au fost lansate la începutul anului trecut, acestea întregistrând până în prezent o evoluție pozitivă pe toate cele patru capitole, așa cum afirmă autoritățile de la Chișinău: dialog politic, cooperarea economică – sectorială și finaciară, justiție și afaceri interne și, respectiv, contactele interumane.