Fostul președinte al României face dezvăluiri despre cum a semnat Elțin angajamentul de retragere a trupelor din Transnistria. Info-Prim Neo. 31.03.2011.

166

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, face dezvăluiri despre Summit-ul de la Istanbul din 1999, când Federația Rusă s-a angajat să retragă forțele armate din regiunea transnistreană. Ex-președintele român a menționat în cadrul unui forum internațional la Chișinău că semnarea acelui document de către Rusia a fost și un cadou pentru domnia sa din partea președintelui rus, Boris Elțin, cu ocazia zilei de naștere.

„Atunci (la summit), în pauza de după întâlnirea oficială, președintele (Moldovei) Petru Lucinschi m-a luat într-o parte ca să stăm de vorbă. Când a trecut pe alături Boris Elțin, împreună cu ministrul său de externe, Ivanov, Petru Lucinschi le-a spus, să stăm puțin de vorbă împreună și să decidem ce facem cu trupele din Transnistria și dacă Elțin va semna sau nu documentul”, a relatat Emil Constantinescu.

Ex-președintele român a spus că ministrul rus de externe se împotrivea oricăror semnări, însă fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, l-a convins pe Boris Elțin să semneze tratatul cu privire la retragerea trupelor ruse, motivând că ar fi o faptă istorică și un cadou de ziua de naștere a lui Emil Constantinescu, pe care o sărbătorea tocmai în una din zilele summit-ului.

Emil Constantinescu a fost președinte al României din 1996 până în 2000.