Interviu cu Eugen Carpov: „Un mesaj care nu lasă loc pentru interpretări”. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.

121

Eugen Carpov: „Vorbind despre vizita aceasta, ea are o importanță strategică pentru Republica Moldova. Este o vizită istorică. În primul rând, pentru că este un mesaj atât pentru poporul moldovenesc, pentru locuitorii din Republica Moldova, un mesaj de sprijin, care demonstrează că Statele Unite sunt alături, în calitate de partener devotat pentru Republica Moldova. Statele Unite sunt gata să ne sprijine, să ne ajute în procesul reformelor și dezvoltării statului nostru pe o cale democratică, pe o cale europeană.

Este, la fel de important, un mesaj pentru alte state, pentru partenerii din străinătate. Este mesajul că Statele Unite este alături și în soluționarea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova. Și aici aș menționa discursul, pe care l-a ținut în centrul Chișinăului vicepreședintele Statelor Unite ale Americii. El a menționat faptul, că Statele Unite vor susține soluționarea conflictului doar cu o singură condiție și păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Soluționarea conflictului în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional ale Republicii Moldova. Este un mesaj foarte clar, este un mesaj care nu lasă loc pentru interpretări.

Pornind de la acest mesaj, vom construi în continuare politica noastră în raport cu toți partenerii, care participă la soluționarea conflictului transnistrean. De ce vom construi pe acest mesaj? Pentru că noi suntem exact pe aceeași poziție. Pozițiile noastre corespund întru totul și împreună vom merge spre a convinge toți partenerii, că este unica soluție, unica posibilitate de a găsi cheia acestui conflict.”

Europa Liberă: Concret, Washingtonul ce rol poate să aibă? Și cum ar putea să contribuie? Pentru că s-a vorbit, că acestă problemă a figurat și pe agenda discuțiilor ruso-americane. Credeți că se dezleagă mîinile acum? Se va întâmpla ceva în timpul imediat următor?

Eugen Carpov: „În ultima perioadă are loc o resetare a relațiilor ruso-americane. În cadrul acestui proces, atât Statele Unite și-au propus, cât și autoritățile din Federația Rusă au acceptat să revizuiască toate prioritățile de politică externă, toate capitolele de cooperare, care există pe plan bilateral, dar și în cadrul a diverse organizații internaționale între acele două state. Acum important este că pe agenda acestor resetări se află și Republica Moldova în primul rând cu conflictul transnistrean și cu prezența trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova, care urmează în conformitate cu deciziile luate de diverse organizații internaționale și acceptate de Federația Rusă, să fie retrase cât mai urgent. Subiectul respectiv este pe agendă și evident că se abordează cu diferite ocazii. Cunoaștem că domnul Biden a venit la Chișinău de la Moscova și din câte știu, subiectul respectiv a fost abordat și în cadrul întrevederilor cu oficialii ruși.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, să înțelegem că Moldova urmează Washingtonul și nu Moscova?

Eugen Carpov: „Nu aș pune problema că urmăm pe unii sau pe alții. Noi participăm în formatul de negocieri, care este 5+2. Fac parte din acest format și Moscova, și Washingtonul. Deci, noi încercăm să promovăm poziția noastră cu ajutorul inclusiv al partenerilor, poziția noastră, care o bazăm pe normele de drept internațional, pe standardele internaționale, pe principiile internaționale și vrem ca această poziție să fie promovată și de partenerii în cadrul acestui format. Discursul și poziția, care a fost prezentată de vicepreședintele Statelor Unite, demonstrează că Statele Unite împărtășesc poziția Republicii Moldova și vor contribui ca ea să fie promovată în continuare.”

Europa Liberă: În privința Transnistriei, vicepreședintele american a îndemnat Guvernul să oferiți o perspectivă clară moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului?

Eugen Carpov: „Mesajul a fost unul mai general, nu legat neapărat de conflictul transnistrean. Pe lângă soluționarea conflictului, în discuții au figurat și problemele dezvoltării Republicii Moldova ca stat independent și suveran. Promovării reformelor în justiție, reformelor pentru combaterea corupției, pentru reducerea traficului de ființe umane, de copii. Mai multe aspecte. S-a discutat și aspectul cooperării economice și dezvoltării economice a Republicii Moldova. Toate aceste elemente fac parte din aceeași politică și politica de a asigura bunăstare, democrație, respect pentru drepturile omului în societatea moldovenească de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Deci, Statele Unite nu sunt indiferente față de orientarea Republicii Moldova?

Eugen Carpov: „Nu sunt indiferente, pentru că vicepreședintele american a menționat foarte clar sprijinul pentru politica de integrare europeană a Republicii Moldova. Iar integrarea europeană înseamnă modernizarea, având ca bază principii și valori europene.”

Europa Liberă: Eu am văzut astăzi și o reacție de la Moscova. Cineva din funcționarii Ministerului de Externe rus vă cita pe Dumneavoastră referitor la urgentarea reluării procesului de negocieri în formatul 5+2. Când s-ar putea întâmpla acest lucru?

Eugen Carpov: „Cred că în aprilie vom avea următoarea rundă.”

Europa Liberă: Ce veți discuta?

Eugen Carpov: „Vom discuta subiectele, care vor fi incluse pe agendă.”

Europa Liberă: Dar ce vă propuneți să includeți în agendă?

Eugen Carpov: „În primul rând, ridicarea nivelului discuțiilor în format oficial. Acum, după cum cunoașteți, se discută doar în regim de consultări în cadrul formatului 5+2. Noi am propus și vom insista ca să trecem de la consultări la negocieri oficiale, formale pentru statutul regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: Referitor la retragerea trupelor ruse din regiunea de Est a Republicii Moldova SUA pot ajuta? Pot convinge Moscova că trebuie să-și onoreze angajamentele asumate încă la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999?

Eugen Carpov: „Evident că există modalități și un dialog pe tema respectivă. Există Tratatul privind forțele convenționale din Europa. În fiecare an au loc reuniuni ministeriale sau summit-uri la nivel mai înalt, cum a fost anul trecut la Astana, în cadrul cărora se discută subiectul prezenței trupelor militare străine, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Aici SUA joacă un rol foarte important, utilizând toate posibilitățile pentru a convinge Federația Rusă să-și îndeplinească obligațiunile pe care și le-a asumat atât pe plan internațional, cât și pe plan bilateral cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Putem vorbi și despre un termen anume? În care s-ar încadra Moscova referitor la retragerea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei?

Eugen Carpov: „Termenul exact era în anul 1994, când a fost adoptată Constituția moldovenească, care prevedea principiul neutralității statului nostru. Și din momentul respectiv bază juridică pentru prezența trupelor străine practic nu există.”

Europa Liberă: Și referitor la modificarea statutului forțelor de menținere a păcii?

Eugen Carpov: „Este un subiect, care la fel se discută deocamdată la nivel de consultări. Pentru că, după cum cunoașteți, forțele de menținere a păcii este un element, care asigură garanțiile unui proces. Atâta timp cât nu avem discuții la subiect, la propriu-zis reglementarea conflictului transnistrean și la statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, nu putem deocamdată vorbi foarte exact și despre aspectele care vor garanta acest statut. Dar în paralel consultări purtăm și vreau să vă spun că subiectul este pe agenda noastră.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare: am reținut din presa străină, că pentru Washington Republica Moldova, un stat neutru și post sovietic, ar putea fi un experiment în efortul de a crea o nouă ordine de securitate euro-atlantică. Așa să fie?

Eugen Carpov: „Sunt mai multe voci, care spun că Moldova ar putea să fie un exemplu frumos, un model de urmat… Eu aș lăsa exemplele la o parte și aș pleda pentru rezultate concrete, pe care trebuie să le obținem pe toate planurile și și pe plan economic, și social, și politic, și soluționarea conflictului. Și atunci vom fi în primul rând un exemplu pentru noi înșine, când vom demonstra, că am ridicat standardele și populația simte rezultatele.”