Vizita lui Joe Biden la Chisinau: „Poate aveți o țară mică, dar faceți lucruri mari”. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.

547

Vice-președintele american Biden: „Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va crește economia și vor veni investițiile.”

Vicepreședintele american Joseph Biden a ținut în după-amiaza zilei un discurs public în scuarul Operei, în fața mai multor mii de moldoveni. Domnul Biden i-a asigurat că SUA îi va sprijini pe calea reformelor democratice și integrării europene.

Joe Biden le-a spus moldovenilor că trebuie să fie mândri de ceea ce au realizat până acum.

„Experiența dumnevoastră a demonstrat că tranziția politică poate fi pașnică, alegerile pot fi libere, iar angajamentul total pentru reforme poate transforma valorile democratice în realitate. Știți din propria experiență că democrația nu se obține ușor, am urmărit cum ați ajuns aici și suntem hotărâți să vă ajutăm să vă consolidați realizările,” a spus vicepreședintele american.

Discursul său a atins transformările din toate țările care luptă în acest moment pentru libertate. Nu doar din Europa Centrală și de Est, ci și cele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

„Sunt aici pentru a vă felicita pentru mesajul puternic pe care îl transmiteți oamenilor din aceste țari”, a spus emisarul Casei Albe. „Poate aveți o țară mică, dar faceți lucruri mari”, a spus domnul Biden.

Vicepreședintele i-a îndemnat pe moldoveni să-și continue calea reformelor democratice și integrării europene, asigurându-i că Statele Unite le vor fi alături pe acest drum.

„Guvernul vostru mai are multe de făcut. Trebuie să luptați cu corupția și să reformați justiția”, a spus domnul Biden. „Dar cred în voi și în liderii voștri”, a continuat oficialul.

Vicepreședintele american a ținut să-i asigure pe moldoveni că le înțelege îngrijorările legate de creșterea prețurilor și a somajului.

„Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va crește economia și vor veni investițiile. Dacă veți continua tot așa, vă promit că vă vom fi alături”, le-a spus oamenilor Joseph Biden. După care a anunțat că în următorii trei ani Republica Moldova se va bucura de o asistență financiară de 262 de milioane de dolari din partea Statelor Unite.

Joe Biden s-a referit și la sprijinul Statelor Unite pentru soluționarea problemei transnistrene. A spus că Republica Moldova trebuie să-și mențină suveranitatea și integritatea teritorială, iar negocierile pentru reglementarea transnsitreană trebuie să reînceapă cât de curând.

„Viitorul Transnistriei se află în interiorul Republicii Moldova și al comunității europene”, a spus domnul Biden.

Spre finalul discursului, vicepreședintele SUA le-a mulțumit moldovenilor pentru americanii descendenți din rude moldovenești și a dat două exemple și cel al primarului de Chicago și cel al celebrei actrițe de la Holliwood Natalie Portman.

Joe Biden și-a încheiat discursul cu un „I’ll be back”, adică „mă voi întoarce”, iar înainte de plecare a făcut un tur prin mulțime, strângându-le mâna mai multor oamenii din primele rînduri.