Interviu cu Valeriu Lazăr: „România-Moldova: Oportunități și pragmatism”. 27.04.2011.

126

Valeriu Lazăr: „Pentru oamenii de afaceri existența unor relații politice bune este o premiză foarte importantă”.

Marian Lupu începe mâine prima vizită oficială în România de când a devenit președinte interimar și speaker al Parlamentului. Din delegația care-l va însoți la București face parte vicepremierul și ministrul economiei Valeriu Lazăr, căruia Valentina Ursu i-a solicitat astăzi detalii despre agenda economică a vizitei.

Valeriu Lazăr: „România rămâne în continuare unul din principalii parteneri comerciali, atât la exporturi, cât și la importuri. Adică, dimensiunea asta comercială este una foarte consistentă. Doi: în domeniul energetic avem foarte multe proiecte în comun, de fapt pentru noi, din perspectiva diversificării surselor de asigurare cu energie electrică. România este firesc țara, care fiind și membră a Uniunii Europene, ne asigură conectarea imediată la piața energetică.”

Europa Liberă: Dar România mai importă acum energie electrică de la Cuciurgan?

Valeriu Lazăr: „Pe moment nu. Dar cel puțin există această posibilitate tehnică. Noi avem, ca și priorități, să finalizăm o linie de inter-conexiune pe partea de energie electrică cu tensiune înaltă Fălciu-Gotești, suntem pe ultima sută de metri.

Dacă mergem de la Sud spre Nord, momentan am finalizat studiul de fezabilitate pentru linia de înaltă tensiune Bălți-Suceava. Vom intra în discuție cu finanțatorii. Interesul este manifestat de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, ei sunt potențialii finanțatori ai acestui proiect foarte important. Un alt proiect, tot din domeniul energetic, o eventuală linie de inter-conexiune pe axa Ungheni-Iași. Am avansat destul de bine în sfârși anul ăsta și cu gazoductul Ungheni-Iași deja.”

Europa Liberă: Ce înseamnă ați avansat? Ați ajuns până unde?

Valeriu Lazăr: „De la bugetul estimativ de circa 19 milioane de euro al acestui proiect deja avem decizia de principiu a Comisiei Europene, în cadrul unui proiect transfrontalier, de a ne cofinanța șapte milioane de euro.”

Europa Liberă: Faceți parte din delegația oficială a Republicii Moldova. Ce doriți să discutați și să obțineți de la partenerii de la București?

Valeriu Lazăr: „Ei au o experiență mult mai bogată decât noi. Pe de altă parte, de ce nu, și ei sunt interesați, să zicem investitorii fie români, sau fie multinaționali care sunt deja în România, ei sunt interesați de oportunitățile investiționale.”

Europa Liberă: Să-și extindă businessul și dincoace de Prut.

Valeriu Lazăr: „Sigur, sigur. Lumea delocalizează anumite produceri în goana după optimizarea costurilor. De aceea ei sunt interesați de Republica Moldova și eu asta vreau să promovez, că uite Republica Moldova intră în perioada în care vine cu niște oportunități investiționale, comerciale atât pentru investitorii români, cât și pentru multinaționale, care sunt stabilite acolo.”

Europa Liberă: Da altă dată și Republica Moldova se angajase să fie o punte de legătură între România și CSI, de exemplu.

Valeriu Lazăr: „Sigur, acest interes rămâne în continuare. Este o practică obișnuită, când companiile românești, care vor să penetreze pe piețele din Est își angajează moldovenii și viceversa. De aceea eu cred, că este și asta o oportunitate și ea rămâne una valabilă. Atâta doar, că mulți ani la rând s-a discutat mai mult așa, generalist, uite, veniți în Moldova, că avem foarte multe oportunități. Acum noi mergem mult mai pregătiți. De exemplu, dacă noi zicem veniți cu investiții în industrii, punem pe masă nouă studii de fezabilitate pentru parcurile industriale. Vorbim cu lucruri concrete. Poftim, vă dăm oportunitățile de la Portul de la Giurgiulești, oportunitățile de la Aeroportul de la Mărculești, etc. Adică venim cu proiecte concrete. La fel noi spuneam, că noi vrem ca voi să vă preocupați de domeniul energetic, dar când veneau oamenii – aici nu vă băgați, acolo nu vă băgați.

Acum noi spunem: uite, activele astea suntem gata să vi le oferim. A propos, am lansat procedura de privatizare. Spuneam: privatizările și o oportunitate, proiecte de parteneriat public-privat. Știți că noi ne inspirăm și din experiența României. Spuneam de obiecte de infrastructură. Noi abia acum intrăm în era proiectelor de infrastructură, doar anul ăsta vom avea vreo patru șantiere, dacă vorbim de drumuri.”

Europa Liberă: La cât se cifrează astăzi investițiile românești în Moldova?

Valeriu Lazăr: „Hai să zic, paradoxal, dar investițiile directe ale moldovenilor în România statistic sunt mai mari decât investițiile străine, sau stocul să zicem așa. Bine, lucrurile se schimbă. De exemplu, au venit câteva grupuri bancare, care au venit prin România și concernul Dräxlmaier, pe care noi îl aducem ca pe un exemplu demn de urmat, de fapt statistic este o investiție românească, fiindcă au venit germanii prin subsidiara lor din România. Adică, absolut firesc – România este o filieră, prin care în Republica Moldova intră și vor intra în continuare nu doar companiile românești. Și mi se pare un lucru absolut firesc.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, pentru că ați spus că România rămâne unul dintre partenerii comerciali principali pentru Republica Moldova. Știu, că vinurile moldovenești au penetrat piața românească. Ce se întâmplă cu ouăle, cu carnea, cu zahărul?

Valeriu Lazăr: „Toate țările Uniunii Europene, inclusiv și România este un mare producător de asemenea produse și toate țările își stabilesc și anumite bariere tehnice. Cât n-a fost problema României, a fost problema noastră și nu din perspectiva competitivității pur comerciale, dar anume aceste bariere, care au apărut odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Și pentru unele poziții deja noi am îndeplinit condițiile necesare, pentru unele văd că anul acesta și la anul mai avem de muncit.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, atunci când cooperarea economică nu e politizată…

Valeriu Lazăr: „Datoria noastră e să…”

Europa Liberă: Pe parcursul a mai mulți ani relațiile economice moldo-române au suferit de atâta că erau afectate politic.

Valeriu Lazăr: „Pentru oamenii de afaceri, cei care fac proiecte investiționale, cei care fac comerț, existența unor relații politice bune este o premiză foarte și foarte importantă. Noi avem suficient de mult pragmatism acum în relațiile noastre cu România. Dar existența și menținerea unui cadru benefic la nivel politic este o premiză absolut necesară.”