Oazu Nantoi: La masa de negocieri cu Smirnov soluția viabilă a problemei transnistrene nu poate fi atinsă. Info-Prim Neo. 01.04.2011.

96

Conflictul transnistrean nu este unul intern. Populația din stânga Nistrului nu este parte în conflict, iar administrația de la Tiraspol, în special Igor Smirnov, nu reprezintă această populație. Tezele au fost expuse de analistul politic Oazu Nantoi la Forumul Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acesta a remarcat că la masa de negocieri cu Igor Smirnov soluția viabilă a problemei nu poate fi atinsă.

„Soluția constă în demontarea dirijată, controlată, pașnică a structurilor acestui regim și integrarea treptată, ținând cont de psihologia populației, consecințele aflării timp de 20 de ani sub controlul acestui regim și lipsa totală a democrației. Prin urmare, așa-numita „Transnistria” nu necesită niciun fel de statut juridic-social, ci necesită un tratament special pe durata procesului de integrare în Republica Moldova”, a declarat Oazu Nantoi.

Potrivit analistului, cetățenii Republicii Moldova trebuie să demonstreze că au capacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru reîntregirea țării. „Noi, cetățenii Republicii Moldova și aleșii noștri, trebuie să fim angajați în procesul reîntregirii țării și doar atunci putem să visăm la sprijinul prietenilor din exterior. Și dacă noi o să fim angajați, atunci ne vom convinge că nu Rusia este puternică, Rusia singură nu știe ce să facă cu această Transnistrie, ci noi am fost slabi pe parcursul a 20 de ani, noi am fost incapabili cu demnitate să reîntregim țara noastră”, a spus Oazu Nantoi.

Expertul în problema transnistreană și-a exprimat speranța că Alianța pentru Integrare Europeană va fi cu adevărat pentru integrare europeană, ceea ce înseamnă nu numai declarații proeuropene, ci și asumarea practicilor europene și dialogul deschis, sincer, cu populația din stânga Nistrului.

În cadrul aceluiași forum, ex-vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a declarat că este nevoie de o angajare plenară pentru a obține rezultate. Într-un final s-a reușit ca în acest proces să fie atrași mai mulți parteneri ai țării. Acum avem datoria să valorificăm aceste circumstanțe și această disponibilitate de a sprijini cauza Republicii Moldova, a conchis Victor Osipov.

Forumul UE și Moldova a avut loc la Chișinău la 29-31 martie și a fost organizat de Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău și Institutul pentru Studii Estice din Varșovia. Evenimentul a întrunit politicieni, diplomați, oameni de afaceri importanți din străinătate și din Republica Moldova.