Anatol Țăranu și Radu Vrabie: Diplomația fotbalului la Tiraspol – perspective? Radio Europa Liberă. 11.07.2011.

99

Ce ar putea urma întâlnirii de vinerea trecută la Tiraspol, între premierul Vlad Filat și liderul transnistrean Igor Smirnov?

Vineri, premierul Vlad Filat a fost la Tiraspol, unde s-a întreținut, la un meci de fotbal, neoficial cu Igor Smirnov, liderul regiunii transnistrene. La acest sfîrșit de săptămînă Adunarea parlamentară a OSCE a dat publicității o rezoluție în care își exprima speranțele că negocierile oficiale în problema transnistreană vor fi reluate în formula 5 plus 2 și s cere retragerea armamentului și a militarilor ruși din regiunea separatistă. Radio Europa Liberă a vrut să știe ce anume aduc nou, și dacă aduc ceva noi, aceste evoluții de la sfîrșitul săptămînii în problema transnistreană.

Vineri, premierul Vlad Filat a fost la Tiraspol, unde s-a întreținut, la un meci de fotbal, neoficial cu Igor Smirnov, liderul regiunii transnistrene. La acest sfîrșit de săptămînă, Adunarea Parlamentară a OSCE a dat publicității o rezoluție în care își exprima speranțele că negocierile oficiale în problema transnistreană vor fi reluate în formula 5 plus 2 și cere retragerea armamentului și a militarilor ruși din regiunea separatistă. Radio Europa Liberă a vrut să știe ce anume aduc nou, și dacă aduc ceva nou, aceste evoluții de la sfîrșitul săptămînii în problema transnistreană. Liliana Barbăroșie:

Întîlnirea de vinerea trecută cu Igor Smirnov la un meci de fotbal la Tiraspol nu este ceva nou pentru premierul Vlad Filat. În 2010 au mai avut loc două asemenea întrevederi, iar după asta s-au întîmplat două lucruri și după o pauză de patru ani a fost reluată circulația feroviară pe ruta Chișinău – Cuciurgan și Odesa prin regiunea transnistreană, iar jurnalistul Ernest Vardanean condamnat la 15 ani de închisoare pentru ceea ce Tiraspolul a numit „spionaj în favoarea Moldovei” a fost grațiat și eliberat din detenție.

Se așteaptă analiștii la evenimente similare în urma celei din urmă întrevederi?

Iată ce crede despre asta politologul Anatol Țăranu:

„Luînd în considerație faptul că între liderii de la Chișinău și Tiraspol nu există practic nici un fel de contacte, aceste întîlniri vin indiscutabil să umple un vacuum de comunicare și sunt pozitive. Dacă cel puțin una din problemele abordate își va găsi soluție, asta va avea un efect pozitiv. Mă refer la soarta lui Ilie Cazac, nemaivorbind despre comunicarea pe calea ferată sau problemele de telefonie care există între două maluri. Plus la aceasta, s-a discutat și încercarea de a relua negocierile. Eu nu cred că această problemă își va putea găsi soluție în contactele dintre Smirnov și Filat, dar cel puțin niște lucruri ar putea fi planificate.”

O părere împărtășită și de Radu Vrabie, coordonator de programe la Asociația pentru Politică externă:

„Orice tip de discuție, în orice circumstanță și la orice nivel sunt mai bune decît o stare de conflict dintre Chișinău și Tiraspol. Alta e că nu trebuie să credem că în urma acestor întîlniri vom avea niște rezultate spectaculoase. Tot ce poate să aibă loc în procesul de reglementare transnistreană trebuie să aibă în formatul 5+2. Aceste întîlniri au menirea să catalizeze anumite lucruri. Este bine că există, dar să avem un optimism rezervat și să continuăm să căutăm soluția pentru deblocarea negocierilor în formatul 5+2.”

Dar iată ce importanță îi atribuie Radu Vrabie rezoluției adoptată zilele trecute la Belgrad de membrii Adunării Parlamentare a OSCE, rezoluție în care Rusia este îndemnată din nou să-și retragă armamentul și trupele de pe teritoriul Moldovei, iar Chișinăul și Tiraspolul să reia negocierile oficiale în formatul 5+2:

„Rezoluția nu va schimba mentalitatea sau modul de acțiune a administrației transnistrene sau a Federației Ruse. Dar este important că această problemă se bucură de atenție internațională, există unanimitate în ceea ce privește modul de rezolvare a problemei transnistrene.”

L-am întrebat și pe Anatol Țăranu cum ar răspunde celor ce critică rezoluția pentru că n-ar aduce nimic nou și susțin că nimeni nu va ține cont de recomandările ce se conțin în acest document:

„Este greu de spus în ce măsură această rezoluție ar putea să propulseze reglementarea politică în Transnistria, dar este absolut evident că comunitatea OSCE își manifestă iarăși interesul pentru reglementarea în Transnistria și acest lucru este deja pozitiv”, ne-a spun Anatol Țăranu.