Igor Corman despre perspectivele oferite Moldovei de Parteneriatul Estic. Radio Europa Liberă. 29.09.2011.

131

Europa Liberă: Domnule Corman, ce perspective oferă Republicii Moldova acest Parteneriat Estic? Cu atât mai mult că de fiecare dată oficialii europeni spun că ușa rămâne deschisă pentru doritorii, sau cei care întrunesc toate condițiile ca să ajungă în Uniunea Europeană.

Igor Corman: „Iată noi așteptăm în primul rând de la acest summit al Parteneriatului Estic, care se desfășoară azi și mîine la Varșovia, așteptăm un semnal clar de sprijin pentru partenerii estici. Este vorba și de sprijinul ăsta politic simbolic, privind din perspectiva europeană, ca să nu fie ambiguă această perspectivă. Ce înseamnă ușă deschisă larg? Este vorba de perspectiva de aderare la Uniunea Europeană pentru acele țări, care îndeplinesc criteriile și cei care doresc. Fiindcă partenerii estici se deosebesc între ei. Nu este un secret că sunt parteneri estici care nu pun deschis subiectul aderării la Uniunea Europeană. Moldova este cu totul în altă poziție și pe noi ne-ar avantaja acest lucru.”

Europa Liberă: Și atunci Moldova trebuie să se desprindă de acest pachet, din care face parte și Ucraina, și Belarus, și Georgia, și Armenia?

Igor Corman: „Nu vedem prin Parteneriat Estic doar o strategie pentru toată vecinătatea din partea Uniunii Europene. Dar acest principiu al diferențierii care iarăși cred că pe noi ne avantajează, pe care îl așteptăm să fie foarte clar în declarațiile summitului: mai mult, pentru mai mult. Ca aceste resurse financiare să nu fie acordate pe cap de locuitor, sau două treimi în Sud, o treime în Est, așa cum era anterior. Dar acele țări care merg bine cu reformele, care se apropie de Uniunea Europeană, să primească sprijinul financiar respectiv, așa cum au primit alte țări din Europa de Est, care deja sunt membre ale Uniunii Europene. Dacă îți faci temele pentru acasă, dacă ești pe calea cea bună, primești mai mult din partea Uniunii Europene. Eu cred că este un principiu bun.”

Europa Liberă: Păi, și acum dacă cerem de la Parteneriatul Estic trebuie să știm și să răspundem. Lecția de acasă e îndeplinită?

Igor Corman: „Categoric, aceasta este cealaltă parte a medaliei. Dar în primul rând noi așteptăm acum să fie claritate, din partea Uniunii Europene această ofertă. Dar mai departe va depinde foarte mult de realizările guvernării de acasă. Și aici, chiar dacă negociem acum acest acord de asociere, iată în viitorul apropiat așteptăm tot de la summit să se spună tranșant că vom începe negocierile privind crearea zonei de comerț liber. Toate aceste negocieri trebuie să ne creeze o foaie de parcurs și în dependență de rezultatele pe care le vom obține vom raporta la Bruxelles și se vor trage concluziile, cât de apți suntem. Sigur că este un circuit în ambele sensuri.”

Europa Liberă: Dar Moldova se îndreaptă spre o democrație autentică, spre un stat de drept?

Igor Corman: „Însuși faptul că am avut atâtea campanii electorale în acești doi ani de zile și au avut rezultate democratice, cred că asta inspiră mai mult optimism la Bruxelles că suntem pe calea cea bună la capitolul democrație. Dar sigur că fără stabilitate aici în Moldova nu vom realiza acest lucru. Nu este un secret că această fereastră de oportunitate pe care o avem deschisă pe parcursul acestui an, Moldova fiind considerată ca un potențial candidat pentru o istorie de succes, va rămâne deschisă, sau se va deschide și mai mult în cazul în care iată acum, în următoarele săptămâni, în Parlament va fi soluționată problema alegerii președintelui, va exista claritate pentru următorii ani, va exista o majoritate clară, o guvernare clară pentru următorii ani. Asta la moment este cel mai important lucru, pentru ca să creăm baza necesară promovării în continuare a reformelor.”

Europa Liberă: Pe când Moldova ar putea să depună o cerere pentru membru asociat al Uniunii Europene?

Igor Corman: „De depus cererea acum nu acesta este subiectul care ar trebui să ne intereseze. Noi trebuie să avem stabilitate, trebuie să înaintăm cât mai repede în procesul de negocieri asupra acordului de asociere, care va include această zonă de comerț liber. Și dacă vom avea semnat acordul de asociere, vom fi în poziția ca să-l implementăm acest acord, mai departe în dependență și de situațiația din cadrul Uniunii Europene, în dependență și de rezultatele din Moldova, se va vedea care este această perspectivă, conturată de acum în termeni mai clari.”*