Interviu cu Iurie Leancă: Conflictul transnistrean nu e doar o problemă a Republicii Moldova. Radio Europa Liberă. 20.09.2011.

148

Joi 22 septembrie, Moscova va găzdui o reuniune consultativă dedicată conflictului transnistrean, la care vor participa oficialități din Republica Moldova și din regiunea transnistreană, plus reprezentanți ai Rusiei, Statelor Unite, Ucrainei, Uniunii Europene și din partea OSCE. Reamintim că la 9 septembrie, premierul Vlad Filat a avut convorbiri în Germania cu liderul separatist transnistrean Igor Smirnov. După convorbirile cu Smirnov, premierul moldovean si-a exprimat speranța că întâlnirea din Germania va duce la reluarea negocierilor în procesul de pace transnistrean. Perspectivele reuniunii din 22 septembrie de la Moscova au fost subiectul dialogului dintre Valentina Ursu și ministrul de externe al Moldovei Iurie Leancă.

Iurie Leancă: „Eu sunt prudent optimist în ideea că pe data de 22 septembrie vom reuși, în sfârșit, după o perioadă de cinci ani, să depășim această fază de discuții neformale și să trecem la un dialog oficial. Ceea ce bineînțeles că ne va permite să ne axăm pe problemele de substanță, problema de substanță fiind identificarea acestui statut viabil al regiunii transnistrene în cadrul unei țări suverane, și independente, și integre. Și într-un context de apropiere cât mai puternică a Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Conducerea Federației Ruse afișează deschis simpatii pentru anumiți politicieni din stânga Nistrului. De exemplu, premierul rus Vladimir Putin, se pare, că-l sprijină pe Anatol Kaminschi, liderul partidului „Obnovlenie” de la Tiraspol. Alți demnitari de la Moscova continuă să-l susțină pe Igor Smirnov. E greu să înțelegi această atitudine a Federației Ruse: pe de o parte nu obosește să reitereze poziția oficială privind nevoia soluționării conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Și, pe de altă parte, acest sprijin masiv pentru autoritățile neconstituționale de acolo, de la Tiraspol.

Iurie Leancă: „Elementele la care v-ați referit Dumneavoastră tocmai vin să confirme că conflictul transnistrean nu este doar o problemă a Republicii Moldova și în acest sens cred că am reușit în acești doi ani să internaționalizăm suficient acest conflict, în sensul în care am putut face așa, încât mai multe capitale, cancelarii importante să se preocupe mult mai puternic și mult mai plenar de acest subiect și să-l transforme drept una din prioritățile pe agenda Est-Vest. Scrisoarea la care v-ați referit, de altfel semnată nu de premierul Putin, ci de către președintele partidului „Edinnaia Rosia” și e o nuanță, pe care nu putem s-o ignorăm. Bineînțeles că atitudinea noastră e una foarte clară și ați văzut că ambasadorul Rusiei a fost invitat la Ministerul de Externe. I s-a atras atenția asupra inadmisibilității folosirii unui astfel de limbaj, fiindcă vine să prejudicieze doar procesul de negocieri. Dar niciodată n-am zis că va fi o situație simplă.”

Europa Liberă: Dar vedeți cum se întâmplă? La cel mai înalt nivel autoritățile ruse vă asigură că Federația Rusă este interesată în menținerea statalității Republicii Moldova, consolidarea independenței, integrității. Pe de altă parte totuși se întâmplă absolut invers.

Iurie Leancă: „Nu avem altă soluție decât calea de discuții și eforturi pentru a convinge că argumentele noastre sunt unele viabile și soluțiile care le propunem noi servesc în primul rând cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și intereselor de ansamblu ale Republicii Moldova. Asta este unica soluție. Altă soluție nu avem. Asta înseamnă că nu avem altceva de făcut decât de explicat. De antrenat și alte capitale, care pot veni cu alte pârghii, cu alte elemente, care ar putea să schimbe percepțiile, pozițiile altor actori importanți. Deci doar prin astfel de soluții putem să avansăm. Eu sunt de acord cu Dumneavoastră că în acești doi ani am avansat poate nu așa cum ne-am fi dorit noi. În pofida tuturor acțiunilor întreprinse de Guvern – și în sensul creării unui climat de încredere, și dezamorsării unor astfel de afaceri și comunicăii între oameni, ș.a.m.d. Dar vedem că într-adevăr efectele sunt limitate fiindcă cheia soluției nu e doar la Chișinău și la Tiraspol, ci în afară. Și în continuare trebuie să discutăm, dar fără a prejudicia și a afecta interesul nostru de bază. Există aceste principii, această linie roșie, pe care eu sunt convins că acest Guvern cel puțin niciodată nu le va încălca.”

Europa Liberă: Bine, dar v-ați arătat foarte optimiști după reuniunea care a avut loc în Germania. Imediat după consumarea evenimentului liderul tiraspolean, Igor Smirnov, a zis că va veni la masa de negocieri doar atunci când Tiraspolul și Chișinăul sunt pe picior de egalitate.

Iurie Leancă: „Valentina, în primul rând nu am fost niciodată euforizați de anumite acțiuni și de anumiți pași. Nu, eu cred că noi suntem foarte bine înfipți cu picioarele în pământ și știm exact care e temperatura și ce putem să realizăm. Al doilea element: chiar dacă liderii de la Tiraspol pretind că ei discută despre un viitor statut independent, toată lumea știe foarte bine și uitați-vă și la declarația colegului meu, domnul Lavrov, care a vorbit foarte clar, univoc despre suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Poziția Ucrainei la fel răsună foarte clar, nemaivorbind de poziția actorilor occidentali. Deși uneori am senzația că cei de la Tiraspol joacă așa, rolul și politica struțului, care nu-și dă seama sau nu vrea să recunoască ce se întâmplă. Dar încă o dată și toți noi știm despre ce vorbim. Și cel puțin este foarte important că acești mediatori și trei plus doi vorbesc foarte clar depre un context foarte punctual: suveranitatea și integritatea Republicii Moldova. Există deosebiri de abordări, de nuanțe, nu le ascundem. Le-am reliefat și în timpul discuțiilor la Moscova și pe problema staționării trupelor, care este una în pofida voinței Republicii Moldova, și pe problema situației din Transnistria, și livrările de gaze în această regiune, care nu sunt plătite, și datoriile care se acumulează, și asistența umanitară, care din păcate nu vine prin Chișinău.”

Europa Liberă: Din partea Rusiei.

Iurie Leancă: „Din partea Rusiei am cerut insistent să meargă exact pe abordarea donatorilor occidentali, care tot ce ne oferă nouă și 15 la sută suntem gata să meargă spre regiunea estică a Republicii Moldova. Și asta nu este problema noastră că ei uneori nu acceptă proiecte sociale pe motive absolut neserioase. Că proiecte sociale, de exemplu, pot afecta securitatea națională a Transnistriei – ăsta a fost unul din răspunsuri. Deci, încă o dată: noi nu ascundem aceste divirgențe, aceste diferențe de abordări, dar tot ce facem noi, încercăm să demonstrăm și avem suficiente argumente că sunt poziții care nu sunt justificate, care nu țin și pe termen mediu, cel puțin cred că vom avea această șansă să inversăm într-un fel pozițiile, unde încă nu ne înțelegem.”