Victor Chirilă: Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varșovia a fost un succes. Info – Prim Neo. 06.10.2011.

144

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varșovia a fost un succes, în ciuda faptului că multă lume la Chișinău, politicieni și reprezentanți ai societății civile, au așteptat ca acest Summit să ofere o perspectivă clară de integrare europeană. Declarația aparține directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă.

„Aceasta a fost o așteptare legitimă a multora din noi, dar, în același timp, cred că trebuie luat în calcul contextul regional și cel intern pentru a analiza cât de realistă este această așteptare și dacă această așteptare urma să fie îndeplinită la acest summit”, a declarat Victor Chirilă, în cadrul Clubului de Presă al APE, desfășurat la Info-Prim Neo.

Potrivit lui Victor Chirilă, așteptarea politicienilor de la Chișinău a fost mai mult un mesaj către partenerii externi, precum că Republica Moldova așteaptă mai mult de la UE și că integrarea economică este un pas către viitoarea integrare politică europeană. Summit-ul Parteneriatului Estic reprezintă un dialog de consultări și chiar de luare a deciziilor de către cei 27 de lideri ai UE și cei șase lideri ai Parteneriatului Estic, fiind prima dată când liderii unor state din arealul post sovietic au acces la o atare platformă de discuții de nivel înalt, a subliniat directorul APE.

Victor Chirilă a mai spus că Summit-ul de la Varșovia a trasat direcții strategice pentru Parteneriatul Estic în următorii doi ani și aceste direcții lasă deschisă pentru Republica Moldova dimensiunea integrării în UE. „Trei priorități vor ghida activitatea Parteneriatului Estic în următorii doi ani și anume: asocierea politică a statelor membre ale Parteneriatului Estic cu UE, integrarea economică, care va presupune semnarea Acordului de Liber Schimb, Aprofundat și Comprehensiv, care în sine va însemna demararea procesului de armonizare legislativă și instituțională dintre Republica Moldova și UE și, facilitarea mobilității persoanelor, ceea ce înseamnă liberalizarea regimului de vize cu UE”, a subliniat Victor Chirilă.

Directorul executiv APE a mai menționat că pentru prima dată declarația statelor membre ale UE, la sfârșit de summit, nu face referire la liberalizarea regimului de vize într-o perspectivă îndepărtată, iar acest proces va avea loc mai repede dacă reformele dictate de UE vor fi implementate cât mai curând. Victor Chirilă este de părere că perspectiva de integrare în UE este mai accesibilă pentru Republica Moldova , deoarece în această declarație se pune accent pe o diferențiere între statele membre ale Parteneriatului Estic.

Referindu-se la declarația statelor membre ale UE prin prisma referendumului transnistrean, Victor Chirilă subliniază că acesta nu conține careva referiri la noțiunea de „egalitate în drepturi” a părților implicate în conflict, noțiune pe care pedalează foarte insistent Tiraspolul și Federația Rusă. Recunoașterea acestei noțiuni ar însemna că viitorul statut al unei țări reîntregite va semăna foarte mult cu o confederație, compusă din doi subiecți egali, a notat directorul APE.

Revenind la decizia reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2, luată în cadrul consultărilor informale de la Moscova, la 22 septembrie, Victor Chirilă a declarat, că aceasta reprezintă un succes pentru Biroul de reintegrare a Republicii Moldova. „Decizia corespunde cu interesele noastre naționale, cu poziția nostră la masa de negocieri. Această decizie a fost posibilă cu efortul Guvernului Republicii Moldova, care a demonstrat că este dispus pentru dialog constructiv”, a subliniat Victor Chirilă. „Pentru prima dată o declarație în formatul 5+2 este semnată nu doar de mediatori și de părțile implicate, dar și de SUA și UE. Acest lucru s-a făcut în urma mai multor tergiversări din partea Moscovei”, a mai spus directorul APE.

Martin Sieg, expert independent german, a declarat, în cadrul Clubului de presă, că nu se așteaptă ca negocierile în format 5+2 să ofere o soluție imediată. „Cred că va fi un proces de lungă durată, care va cere Tiraspolului și Chișinăului să se apropie și să soluționeze lucrurile problematice existente între ele”, a declarat Martin Sieg. Acesta a mai spus că Guvernul trebuie să construiască un consens în ceea ce privește liniile roșii pe care Moldova nu vrea să le treacă, dar și compromisurile pe care le poate face.

Summit-ul Parteneriatului Estic, la care a participat și o delegație a Republicii Moldova, a avut loc în perioada 29-30 septembrie la Varșovia. Acesta a fost al doilea Summit din ultimii doi ani.