Interviu cu Igor Corman: Va dialoga mai ușor Chișinăul cu un alt lider la Tiraspol? Radio Europa Liberă. 12.12.2011.

114

Europa Liberă: Cu un alt lider decât cu Igor Smirnov dialogul dintre Chișinău și Tiraspol ar fi mai ușor?

Igor Corman: „Mai întâi rămâne să vedem dacă va fi alt lider acolo și să vedem dacă acest început al unui eventual proces de democratizare este unul real, sau este doar unul mimat în această regiune. Personal cred că totuși se schimbă lucrurile și acolo. Însuși faptul că sunt mai mulți candidați și chiar dacă nu sunt observatori și noi nu putem ști în ce măsură cine și cum a falsificat rezultatele sau nu, dar însuși faptul că deja începe o concurență, sunt mai mulți lideri cred că este un lucru pozitiv.

Dacă va fi alt lider și dacă și noi vom avea în sfârșit stabilitate aici la Chișinău deja va fi o bază bună pentru niște discuții serioase la subiect. Poziția Uniunii Europene, Statelor Unite, OSCE, chiar și Ucraina este o poziție de sprijin. Oficial și Federația Rusă, a reiterat și Lavrov când a fost la Chișinău, este pentru identificarea unei soluții în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu elaborarea unui statut pentru Transnistria. Și iată, dacă vom ajunge să avem conjunctura normală ca să discutăm serios ce înseamnă acest statut, iată atunci ne vom apropia într-o oarecare măsură de ceea ce ne dorim cu toții.”

Europa Liberă: Am înțeles că un proiect de statut pentru regiunea transnistreană urmează să fie punctul de pornire în cadrul negocierilor 5+2.

Igor Corman: „Este important ca partea transnistreană mai întâi să accepte ca să se discute despre acest statut. Deocamdată, până la moment ei vorbesc doar de normalizarea relațiilor cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sau două părți pe picior de egalitate.

Igor Corman: „Vocea lor poate fi luată ca una egală cu a celorlalți care stau la masă, dar atunci când se discută de statutul Transnistriei în componența Republicii Moldova. Noi avem legile din 2005, mă întreb în ce măsură și până unde va trebui să meargă Chișinăul în identificarea unui compromis?”

Europa Liberă: Până unde ar trebui să meargă?

Igor Corman: „Păi, asta e întrebarea. Chișinăul va dori să meargă cât mai puțin, partea transnistreană, eventual cu sprijinul Federației Ruse vor dori să obțină cât mai mult.”

Europa Liberă: Subscrieți ideii că oricine nu ar conduce Transnistria, va fi o persoană loială Moscovei?

Igor Corman: „Probabil influența din partea Moscovei va rămâne una puternică în această regiune, dar toată lumea știe că oricum fără Moscova este greu de identificat o soluție. Moscova oficial spune că va sprijini orișicare soluție, care este agreată de Tiraspol și Chișinău, dar atunci când Tiraspolul face ceea ce dorește Moscova, atunci e un cerc vicios din care nu poți ieși. Să vedem ce se va întâmpla mai departe.”

Europa Liberă: Despre o federalizare nu poate fi vorba. Alții din contra, spun chiar și mai dur despre o transnistrizare a Moldovei.

Igor Corman: „Dau dreptate celor care spun că poate nu ar trebui să se înceapă să se discute despre denumirea acestei construcții, dar mai bine despre conținut, fiindcă federații avem și în Rusia, dar Moscova destul de centralizat ține controlul asupra regiunilor sale. Federație avem și în Germania, unde este de fapt o autonomie foarte largă a acestor landuri din Germania. Mai sunt și alte cazuri. Deci, nu contează cum se numește, contează conținutul.”

Europa Liberă: Până la urmă trebuie de menținut acest dialog dintre Chișinău și Tiraspol și chiar să se insiste asupra unor rezultate concrete pe parcursul negocierilor.

Igor Corman: „Dialog oricum trebuie să fie, trebuie să existe relații dintre partea dreaptă și partea stângă a Nistrului, între societățile civile, aceste grupuri care în diferite sectoare încearcă să consolideze cooperarea între ambele maluri, tot este importantă această activitate. Trebuie să facem ceea ce ne este în puteri altfel vedeți că cu cât mai puțin discutăm, cu atât mai mult ne îndepărtăm unii de alții. Deja este o generație nouă acolo care a crescut în acești 20 de ani. Și cu cât mai bine ne vom cunoaște, și dacă se va ajunge și acolo să se înțeleagă că o eventuală reunificare va fi și în avantajul acestei regiuni, atunci eu cred că ziua va fi mult mai apropiată.”

Europa Liberă: Ar trebui Uniunii Europene și Statelor Unite să li se dea statut de mediator?

Igor Corman: „Desigur că ar fi foarte bine ca să aibă și ei statutul de mediator, cu toate că și acest statut de observator ei au practic aceleași drepturi. Nu cred că asta este cea mai mare problemă.”

Europa Liberă: Problema retragerii trupelor rusești se va soluționa odată cu acordarea statutului regiunii transnistrene?

Igor Corman: „Partea rusă leagă aceste lucruri.”

Europa Liberă: Chiar insistă.

Igor Corman: „Și zic că vor fi gata să-și retragă forțele armate atunci când va fi apropiată soluția politică, cu atât mai mult ei spun că nu-și pot retrage munițiile pentru că nu permit autoritățile de la Tiraspol. Ei, da. Cred că chiar se va ajunge la o misiune cu un alt mandat, fie că va fi internațională, fie că europeană, o misiune de civili, oricum cred că se va discuta ca și Rusia să aibă o componentă importantă în această misiune, e un lucru firesc. Noi încă n-am uitat nici ceea ce n-am semnat în memorandumul Kozak și care au fost părțile cele mai sensibile în acest memorandum.”

Europa Liberă: De ce nu a fost semnat? – Pentru că acolo se insista ca trupele rusești să continue să staționeze pe teritoriul Republicii Moldova.

Igor Corman: „Era fixat acolo și un termen de referință. Și mai era și subiectul acesta cu veto din partea Transnistriei, iarăși e o chestiune care a pus pe gânduri și atunci și în continuare, dacă se va insista pe același model. Fiindcă avem nevoie de o construcție funcțională. Am mai văzut noi construcții de genul Serbia-Muntenegru, care nu a funcționat și până la urmă a avut eșec. Dar subiectul retragerii trupelor rusești este în agendă și va fi. Și este și firesc, dacă vom ajunge la soluția politică, atunci pe teritoriul republicii Moldova, așa cum prevede și Constituția neutralitatea noastră, să nu existe trupe străine.”