Fostul premier Ion Sturza crede în rezolvarea crizei constituționale. Radio Europa Liberă. 14.02.2012

111

În două zile, pe 16 februarie, începe sesiunea parlamentară la care Alianța pentru Integrare Europeană ar trebui să prezinte candidatul la președinția țării. Politic sau apolitic. Există șanse să se iasă din actuala criză constituțională altfel decît prin alegeri anticipate? – l-a întrebat Valentina Ursu pe fostul premier Ion Sturza.

Europa Liberă: Domnule Sturza, haideți să vorbim despre Moldova și șansa de a avea președinte.

Ion Sturza: „Da, poftim.”

Europa Liberă: Ce șanse există ca să fie ales șeful statului?

Ion Sturza: „Cred că cele mai mari din toată această perioadă. Eu dau foarte multe șanse că în următoarea lună Republica Moldova va avea un președinte.”

Europa Liberă: Ce vă alimentează acest optimism și această încredere, să spuneți atât de sigur că va fi șeful statului ales?

Ion Sturza: „Cunoașterea psihologiei umane. În linii mari, deciziile se primesc sub presiunea a doi factori. Primul este euforia. Deci, perioada de euforie și romantică în viața politică și a Alianței, și a Republicii Moldova este depășită. Și al doilea – este spaima. Primim deciziile sub presiunea spaimei.”

Europa Liberă: Doi ani și jumătate nu s-a reușit să fie ales șeful statului în Parlament. Credeți că în acest timp foarte restrâns se identifică atât de ușor un candidat cu șanse de a fi votat?

Ion Sturza: „Candidatul nu mai contează. Poate va fi identificat un nume lipsit de personalitate, mai puțin cunoscut, cred că nu e atât de important. E important ca acest proces să fie terminat. Eu cred că Alianța nu poate să-și permită astăzi luxul să piardă puterea, trebuie să-și ducă mandatul până la capăt, ca să aibă finalitate și unele procese politice, de curățare a clasei politice de la Chișinău, de debarasarea de tot felul de paraziți și profitori. Inclusiv acei, care speculează pe diferite teme, care sunt antiumane, le-aș spune eu. Deci, Alianța nu are dreptul să piardă puterea, dar eventualele alegeri asta ar însemna și pierderea puterii și revenirea revanșiștilor la putere.”

Europa Liberă: A comuniștilor.

Ion Sturza: „Bine, a comuniștilor, dar să nu avem iluzia că revine Voronin. Nu mai revine Voronin, cel care a fost până în 2008. Voronin în mare măsură rămâne un simbol sau o mascotă. Dar revin o hoardă de tineri oportuniști, care au un singur scop și să folosească instrumentele puterii pentru răfuirea cu oponenții și pentru a duce Moldova cu totul în altă direcție, decât are nevoie astăzi Moldova să fie, traiectoria de dezvoltare.”

Europa Liberă: O să vă întreb încotro ar trebui noul președinte să ducă Republica Moldova. Dar protestele stradale au făcut presiuni asupra Alianței de guvernare să ia o decizie fermă pentru a depăși criza politică?

Ion Sturza: „Nu cred nemijlocit protestele stradale au influențat. Aceste proteste sunt mai mult un ritual al unor pretinși politicieni de la Chișinău, care nu cred eu că mai au șanse să revină în viața activă politică. Opoziția are dreptul la proteste și e un proces absolut normal și așa cred că trebuie interpretată la Chișinău. Dar nu această formă vulgară, brutală de umilire a statului și a instituțiilor de stat, cum este Parlamentul, Guvernul. Bineînțeles că se simte un pic de disperare poate, dar de lipsă de reacție a autorităților.”

Europa Liberă: De ce a întârziat această reacție?

Ion Sturza: „Știți, aici chiar așa numiții protestatari și-au atins scopul și de a umili. De a demonstra că țara nu este guvernată. Că instituțiile statului nu pot să reacționeze prompt la tot felul de provocări, care trec nu numai limita bunului simț, dar și limita legii. În mod normal, s-ar putea de intervenit cu mult mai ferm pentru a avea posibilitatea ca instituțiile statului să-și exercite funcțiile în condiții normale. Presiunea străzii bineînțeles că este un factor pentru orice guvernare, pentru orice partid politic. Dar divergențele interioare din Alianță, această dragoste, în ghilimele, reciprocă cred că a atins culmile cele mai înalte și acum trebuie resetată nu Alianța ca o formulă juridică, dar ca relații interumane și și între lideri, și între cred componentele acestei Alianțe. Au nevoie de o resetare.”

Europa Liberă: Dacă mai zăbovim un pic și vorbim despre aceste acțiuni de proteste stradale, mă gândesc că poate în capul lui Iurie Roșca, fost lider PPCD-ist, e varianta pe care a aplicat-o în 99, când a căzut Guvernul ADR. Și poate el crede că uneori istoria se repetă.

Ion Sturza: „Fiind un cadavru politic, pentru mine Roșca nu mai există ca politician.”

Europa Liberă: Dar scoate lume în stradă, domnule Sturza.

Ion Sturza: „Ok, aste e o combinație între el și unii ideologi de ai Partidului Comuniștilor, intermediate de Alexei Tulbure, de exemplu, care este prieten și cu o parte și cu alta.”

Europa Liberă: Și care e finul Dumneavoastră.

Ion Sturza: „E finul meu, da, e finul meu. Un fin mai prăpădit așa, recunosc.”

Europa Liberă: Cum s-a pierdut el în tabăra aceasta a opozanților?

Ion Sturza: „Nu, el nu s-a pierdut. El întotdeauna a avut relații foarte bune cu Mark Tkaciuk, ei fiind fondatorii așa numitului institut antropologic. E într-o relație bună, sunt cam același tip de gândire și de acțiune. Acum cred că el intermediază această relație fructuoasă și prietenească între Mark Tkaciuk și Iurie Ivanovici. Iurie Ivanovici este un instrument al lui Mark Tkaciuk în destabilizarea situației, crearea unei situații revoluționare și pe fundalul acesta și revenirea la putere. Dar încă o dată spun: nu va reveni Voronin, care totuși a avut o anumită experiență administrativă, de viață, ș.a.m.d. El va fi utilizat ca mascotă și vor reveni cu totul alții. Cel puțin nu este clar ce scopuri au ei finale și unde, ce vor ei să facă cu Republica Moldova. Eu unul nu le-aș da Republica Moldova pe mâinile lor. Și aici nu este problema să alegem între alianță și ne-alianță. În cadrul Alianței totuși avem un Guvern funcțional, avem un Parlament care de bine, de rău adoptă niște legi, are o legitimitate și pe intern, și pe extern. Eu n-aș fi schimbat această situație cu o situație de haos.”

Europa Liberă: Dar vedeți că deputații comuniști, în frunte cu liderul lor Vladimir Voronin, continuă să insiste pe ideea că puterea este uzurpată și că eventual dacă se alege șeful statului, el nu va avea legitimitate.

Ion Sturza: „Este doar propagandă. Procesul până la momentul actual decurge constituțional, a fost decizia Curții Constituționale. Noi nu putem să punem la îndoială până la infinit toate deciziile instituțiilor statului, că atunci ajungem până la absurd. Și până acum toate decurg democratic și în câmpul constituțional. Sunt ferm convins că în timpul apropiat va fi anunțată data alegerilor și Alianța va începe procedura de alegere a președintelui.”

Europa Liberă: Ar putea pe data de 16 să fie numită ziua alegerii șefului statului?

Ion Sturza: „Să sperăm. Sunt unele condiționalități a domnului Ghimpu, care este un pic obosit și cred că frustrat de ceea ce s-a întâmplat până acum. Dumnealui consideră că a fost exclus din anumite procese, dar cred că el s-ar putea să se mobilizeze și în numele stabilității politice și continuității vectorului european, despre care se vorbește mult la Chișinău, să accepte o poziție comună de consens și să fie numită data alegerilor și să fie identificat acel candidat, să spunem așa, de compromis, care va fi votat de către 62 de deputați.”

Europa Liberă: Cum e mai bine? Să fie fixată data și după aceea să se caute candidatul? Sau mai întâi să existe această garanție că 62 de deputați votează pentru un candidat anume?

Ion Sturza: „Eu consider că există garanția că 62 de deputați vor vota un candidat.”

Europa Liberă: Dar ar putea să fie susținut de domnul Dodon, și să nu aibă sprijinul domnului Ghimpu.

Ion Sturza: „Știți, Dumneavoastră sunteți toți aici la Chișinău în prizonieratul anumitor stereotipuri și ce vrea Dodon, ce vrea Ghimpu, ș.a.m.d. Acum nu mai contează ce vrea Dodon, ce vrea Ghimpu, ce vrea Filat, ce vrea Lupu. Acum contează doar un singur lucru și să fie ales președintele, să fie pus punct acestui proces de creare a organelor de stat, cu funcția supremă și președintele țării. Și să înceapă să se realizeze programul de guvernare. Mai avem un an, doi când Guvernul poate să-și permită luxul să facă orice măsuri și care nu vor fi taxate de electorat. Și după aceea un an de „pomeni” electorale, unde se va începe iarăși campania electorală. Noi avem maximum doi ani de zile pentru a începe niște reforme reale, de care are nevoie țara asta și de semnale concrete. Deci, nu va soluționa nici o problemă care stă în fața țării alegerea președintelui și președintele propriu-zis, dar procesul trebuie terminat, scos acest argument din mâna opoziției. Și de avut acest răgaz de a consolida pozițiile țării, nu a partidelor sau a oponenților politici.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestor 20 de ani de independență s-a tot vorbit că șeful statului moldovean ar fi fost sprijinit, propus de la Moscova. Și în general se spune și ori e pro rus, ori e pro occidental. Și în general ce fel de președinte trebuie ales și va fi ales acum?

Ion Sturza: „Va fi ales un președinte la plesneală. Îmi pare rău să v-o spun, dar nu mai contează. Acum se creează la Chișinău un portret robot, cum ar fi trebuit să fie acest președinte. Bineînțeles că acest președinte, în viziunea liderilor din Alianță, nu trebuie să aibă nici un fel de ambiții politice, să nu înceapă nici un fel de proiect politic de sine stătător, să nu intervină în activitatea Guvernului, Parlamentului, ș.a.m.d., să fie un bun și rafinat cunoscător de cafea, ar fi bine să fie de vârstă înaintată, ca să nu mai pretindă și la al doilea termen ș.a.m.d. Cam așa se conturează robotul. Sunt multiple cete de susținători, care prin zăpadă se mișcă dintr-un birou în altul ca să-și propună candidații săi, sau oamenii săi la acest post. Oricum acest președinte nu va fi un președinte pe care cred că și-l dorește societate.”

Europa Liberă: Un președinte pe care și-l dorește doar Alianța? Liderii Alianței?

Ion Sturza: „Poate că nici ei nu și-l doresc. Pentru că fiecare are viziunile lui asupra portretului acesta robot. Bineînțeles că fiecare are și el o listă de candidați în cap, care sută la sută nu coincide cu lista altui partener din Alianță. Ceea ce se referă la așa-numitul președinte pro-Est, pro-Vest. Eu nu cred că în Republica Moldova foștii președinți au fost aleși la Moscova, sau la Bruxelles, sau la București. Ei au fost aleși de către electoratul din Republica Moldova. Greșeala mare care a fost făcută în acest proces în acești doi ani este că unii lideri ai Alianței au cerut opinia, dacă nu permisul unor capitale vis-a-vis de anumite candidaturi. Mai mult decât atât: unii din așa numiții candidați au fost duși ba în Vest, ba în Est, să fie văzut la curțile respective. Deci, e un proces extrem de umilitor. Chiar îmi spunea cineva din Est, că au fost profund mirați, când cineva de la Chișinău i-a contactat și i-a rugat să spună părerea despre X sau Y, de parcă ar trebui să treacă checking-ul candidatul nostru la Moscova, sau la Bruxelles, sau la București. Trebuie să-l aleagă la Chișinău, și să fie o personalitate. Poate să fie un om cu un CV absolut neutru, sau gri, care nu va stârni nici întrebări, nici suspiciuni și va fi aprobat fără mari probleme. Sau poate fi o personalitate chiar cu mare influență și susținere în societate, asupra cărui va fi greu de spus nu din partea unui sau altuia, care vor mai sta la îndoială în interiorul Alianței. Deși pe oricine nu l-ai pune astăzi în listă o să spună cineva că e strâmb, prost, că nu se gândește așa, că e pro, sau e contra. Deci, e un proces destul de complicat. Dar astăzi încă o dată vă spun: președintele va fi ales în mare măsură la întâmplare.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, pentru că totuși cunoașteți și din interior ceea ce zace în PCRM, cum credeți, vor veni deputații comuniști la ședința Parlamentului? Vor participa la acest exercițiu? Sau se vor detașa și vor insista pe ambâțul lor?

Ion Sturza: „Nu vor veni. Nu vor participa. Ei au avut doar două opțiuni și una: revenirea plenară la putere, cu un partener din cadrul partidelor din Alianță, marginalizat și secundar. Sau alegeri anticipate. Ultima tentativă a fost făcută în decembrie anul trecut. Practic, cu câteva ore înainte de a începe procedura de alegere a șefului statului, în certitudinea banală că va fi ales președintele și reconfigurată brutal guvernarea în Republica Moldova. Din fericire, liderilor Alianței le-a ajuns minte ca să nu se aventureze în tot felul de jocuri de culise, care ar fi brutalizat viața politică. Și atunci comuniștii și-au dat seama că nu mai au șanse de a intriga, de a cumpăra, de a reface Alianța și au revenit la tactica de alegeri anticipate. Înaintarea unui candidat cu un trecut glorios, dar cu mari probleme de sănătate.”

Europa Liberă: A domnului Talmaci.

Ion Sturza: „N-am spus numele. A fost o provocare majoră, știind foarte bine că nimeni nu va accepta. Deci, ei vor doar alegeri. Ei sunt îmbătați acum de aceste sondaje, care le arată eventual o victorie. Să mai vedem.”

Europa Liberă: Pentru că domnul Dodon insistă să spună cu tot dinadinsul că alegerea unui președinte apolitic înseamnă reformatarea actualei guvernări. Să vă întreb pe Dumneavoastră: această resetare a guvernării chiar se pornește de la alegerea șefului statului?

Ion Sturza: „Nu. Domnul Dodon are o singură opțiune, dacă vrea să mai rămână în viața politică, cel puțin are o singură posibilitate să-și cumpere timp pentru a-și consolida cât de cât propriul proiect politic și acești doi ani și jumătate. De aceea, el nu are variante. El astăzi trebuie să voteze și mătura de la Parlament. În caz contrar dumnealui riscă în alegerile anticipate să ia 1,0 procente, ceea ce ar însemna moartea politică a dumnealui. O spun atât de dur pentru că îmi dau seama că și el înțelege lucrurile acestea și le înțeleg toți. De aceea el nu are variante, decât una: să accepte orice variantă care va fi propusă de Alianță. Și atunci el își cumpără acești doi ani și jumătate, în care el ar putea să-și consolideze acest proiect politic. Nu e de ajuns numai banii și notorietatea liderului, este nevoie de structuri, ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar cum trebuie să înțelegem reformatarea Alianței?

Ion Sturza: „Reformatarea, eu nu consider că Alianța în sine astăzi are nevoie de reformatare. Există Guvernul care funcționează și chiar statistic vorbind, are niște performanțe, are un program pe care dă Doamne să-l implementeze și ar fi un beneficiu al țării. Există partajare de funcții, care sunt mai mult sau mai puțin cred că echitabile. Rămâne problema cu domnul Ghimpu.”

Europa Liberă: Și problema dacă rămân sau nu doi fruntași ai Partidului Democrat în fruntea Parlamentului.

Ion Sturza: „Cel puțin doi fruntași din Alianță ar trebui să facă un pas înapoi. Domnul Ghimpu și un pas înapoi. Ce ar însemna acceptarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu s-o accepte?

Ion Sturza: „S-o accepte. Și domnul Plahotniuc să facă trei pași înapoi, ceea ce ar însemna revenirea la afaceri, afaceri, care în mare măsură astăzi după câte înțeleg eu deja nu le mai are în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că el ar accepta să se retragă în condițiile actuale din politică?

Ion Sturza: „În afaceri contează acea coloană în balanța contabilă, care se numesc pierderi și venituri. Și atunci când tu contabilizezi zeci de milioane, și nu de lei, de cheltuieli cu politica și nu ai nimic, sau foarte puțin la compartimentul venituri, chiar îți dai la un moment dat întrebarea, că ești totuși om rațional, chiar merită aceste cheltuieli fabuloase pentru ce? Care este scopul? Care este finalitatea acestui proces? O funcție formală în stat și niciodată. Promovarea unei persoane și cam tot niciodată. Acapararea noilor influențe economice și cam tot niciodată. Deci, eu cred că el este un om foarte rațional. Acest business-proiect, la care el a insistat acum doi ani eu chiar am scris un articol despre oligarhia și elementele oligarhiei și am spus că nu încerca să joci pe câmpul politicienilor, dacă tu ești din afaceri. Pentru că politicienii întotdeauna o să se mobilizeze și au să te lase în outsider. Așa s-a întâmplat. O să cheltui bani enormi și la un moment dat poți să pierzi și banii, dar câte odată și libertatea. Deci, el fiind un om rațional și văzând că s-au cheltuit atâția bani, nici nu ai devenit om politic, nici nu ți-ai promovat interesele economice, nici nu ai putut să-ți promovezi oamenii tăi în pozițiile cheie, atunci nu costă, e prea scump.”

Europa Liberă: Dar nu-i puneți pe o balanță pe domnul Filat și pe domnul Plahotniuc?

Ion Sturza: „Nu, niciodată, niciodată. Domnul Filat, indiferent de ceea ce am mai spus, am spus-o câte o dată cam dur. Totuși el a realizat un proiect politic major. L-a realizat în văzul lumii, transparent și destul de profesional. El a făcut politică, câte odată în exces, dar în fața lumii, ceea ce n-am văzut-o la oponentul din umbră al lui. Apucăturile din business noi le avem cam tot aceleași, dar asta e altă poveste. Proiectul lui Filat politic este un proiect de succes. Sperăm că îl va conduce mai departe, dacă va avea și el tenacitatea și responsabilitatea, și bunul simț.”

Europa Liberă: Deși lucru vizibil că în anumite circumstanțe ei s-au dușmănit, în altele au devenit totuși aproape de a fi amici.

Ion Sturza: „Nu, niciodată nu au fost amici. Ei au făcut niște armistiții, pentru că e prea scumpă lupta asta. Armistițiul din ultimul timp cred că a fost legat de aceea că și unul, și altul au avut nevoie de răgaz, sau de timp pentru a-și restructura niște lucruri pe interior. Unul în afaceri, altul în politică. Dar revenirea la faza fierbinte a relațiilor lor, în sensul luptei pe viață și pe moarte eu cred că poate să se întâmple în orice moment.”

Europa Liberă: Din pricina intereselor lor, suferă mediul de afaceri? Sincer, domnule Sturza.

Ion Sturza: „Nu, nu aș spune că numai din interesele lor. În Moldova nu se știe de altă formă de a face afaceri decât intervențiile astea brutale prin administrativ, prin repartizare de fluxuri bănești, ș.a.m.d. E mai simplu să te pui de-a lungul drumului, să strângi niște biruri, decât să-ți promovezi propriu-zis niște afaceri. Se simte această presiune și costurile exagerate, care oamenii de afaceri sunt nevoiți să le plătească pentru dreptul de a face afaceri în Republica Moldova. Și din păcate lucrurile acestea se asociază cu acești doi oameni și Vlad Filat și Vlad Plahotniuc. Des sunt legende. V-o spun sincer, des sunt legende. Pentru că foarte mulți profită de această dualitate, sau trivialitate a puterii și își fac treburile lor.”

Europa Liberă: În apa tulbure peștele înoată.

Ion Sturza: „Categoric și fac referință, că e al lui X, că e a lui Y, ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Unul zice că e al lui Filat, altul zice că e al lui Plahotniuc.

Ion Sturza: „Dar între timp ei se duc la bibliotecă și citesc cărți. Ca în vechiul banc. Dar sunt multe lucruri, care sunt doar niște povești. Dar și lucrurile reale și omul se ciocnește în fiecare zi cu fiscul, se ciocnește cu vama. Eu înțeleg dorința de a administra tot și toate în țara asta, de a-i trece prin urechea acului pe toți și pe toate. E imposibil să faci lucrurile astea. Trebuie un pic guvernarea să se relaxeze și să se distanțeze de administrare și să se ocupe totuși de politică.”

Europa Liberă: Cine ar avea dreptul să înainteze candidatul? Și cine îl va înainta? Pentru că se zice că în eventualitatea unei înțelegeri asupra unei candidaturi, va avea prioritate cel care va propune candidatura.

Ion Sturza: „Păi 15 deputați, conform legii.”

Europa Liberă: Nu, din cei 62.

Ion Sturza: „Poate că în cazul respectiv ar fi bine ca ei să facă un „primary” în interiorul partidelor, în interiorul Alianței și după aceea să vină cu niște candidaturi publice. Eu sunt categoric împotriva imixtiunii societății civile și a așa-numiților analiști. Nu prea sunt ei atât de informați, ei sunt influențați.”

Europa Liberă: Dar și numele Ion Sturza a fost des vehiculat că ar merita să fie în fruntea țării. Ați reacționat? În ce fel?

Ion Sturza: „Da, bine. Nu pot să spun că am reacționat cu ironie, pentru că pe de o parte este măgulitor că cineva îți pronunță numele în contextul, în acest proces atât de important, dar nici nu pot să ajung în situația ridicolă de a mă antrena în tot felul de speculații și a-mi auto-oferi serviciile pentru șeful statului. Eu prea mult țin la propria imagine, ca să mă antrenez în așa procese. Deși încă o dată vă spun, că eu astăzi am aflat că sunt cete de cetățeni, care umblă și fără ca să mă întrebe pe mine, mă promovează la partide pentru funcția de președinte. Și la un moment dat, să vă spun sincer, mă gândeam că pentru a provoca lucrurile, s-ar putea de făcut o conferință de presă și de anunțat: Ion Sturza se autopropune în funcția de președinte al Republicii Moldova. Vă asigur, a doua zi Alianța va găsi un candidat și va promova repejor.”

Europa Liberă: Și cine va fi candidatul?

Ion Sturza: „Nu știu. Cred că nimeni astăzi nu știe.”

Europa Liberă: Când va fi ales președintele?

Ion Sturza: „Cred că în următoarele o lună-o lună și jumătate Moldova va avea președinte.”