Calea spre UE și renunțarea la prejudecăți. Radio Europa Liberă – 03.04.2012.

108

Premierul Vlad Filat s-a întâlnit astăzi la Chișinău cu un grup de diplomați de rang înalt din Statele Unite, țările Europei de nord și țările baltice, membrii unui for de promovare a democrației și stabilității. La discuțiile cu premierul oaspeții străini au lăudat succesele Moldovei în apropierea de UE. Dar la conferința de presă care a urmat, Valentina Ursu le-a cerut lor și oficialilor moldoveni prezenți opinia despre una din restanțele acestui proces.

Adoptarea Legii anti-discriminare face parte din pachetul de angajamente pentru liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și trebuiește adoptată pentru ca autoritățile de la Chișinău să avanseze în relația cu Bruxelles-ul, a declarat vice-ministra de externe, Natalia Gherman:

„Această lege vine să completeze tot pachetul legislativ menit să asigure un cadru propice și european pentru respectarea drepturilor tuturor cetățenilor. Această Lege face parte din blocul care asigură respectarea drepturilor omului și această Lege va moderniza și va europeniza cu adevărat Republica Moldova din toate punctele de vedere. Deci este un angajament pe care și la asumat actuala guvernare și este o treaptă și o etapă foarte importantă în procesul de integrare europeană a țării noastre.”

Legea anti-discriminare este necesară pentru că ea va permite fiecărei persoane să lupte cu discriminarea. În al doilea rând, legea face posibil ca Moldova să beneficieze de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană a spus șeful delegației lituaniene, Vytautas Leskevicius. Indiferent dacă le place sau nu, toate statele europene aplică niște standarde în ceea ce ține de drepturile omului, subliniază diplomatul lituanian:

„Nouă poate să ne placă sau să nu ne placă angajamentele și înțelegerile asumate între Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, dar faptul că deja este o înțelegere în acest sens noi presupunem că va urma și implementarea. Experiența țării mele demonstrează că desigur sunt probleme dureroase în realizarea procesului de integrare europeană, dar desigur că este o problemă de prioritizare. Țara noastră și poporul nostru a dorit foarte mult integrarea europeană și acest factor era unul unificator pentru țară de a deveni membru al Uniunii Europene și al NATO. Dar în același timp trebuie să fim conștienți de faptul că pentru a deveni membru al Uniunii Europene trebuie să fie sacrificate anumite prejudicii care mai există în societate.”

Și asistentul-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Daniel Russell, a sugerat că adoptarea legii anti-discriminare va duce la modernizarea Republicii Moldova:

„Desigur la acest subiect al anti-discriminării vă asigurăm că noi înțelegem cât este de greu de a face schimbarea în societate. Drepturile civile au fost o problemă și în trecutul Americii, dar dânșii au reușit ca problema respectivă să fie soluționată pentru a asigura o dezvoltare modernă a țării. Această problemă nu este doar o condiție a Uniunii Europene, dar soluționarea problemei respective ține și de nevoia de a asigura dezvoltarea modernă a Republicii Moldova. Și vă rog mult când aveți o dezbatere la capitolul toleranței nu uitați acest element.”

Legea anti-discriminare a fost avizată de Guvern în februarie anul trecut și urma să fie examinată de deputați în Parlament. În urma mai multor proteste, Executivul a retras proiectul legii pentru o nouă redactare. Așa cum declara ministrul Justiției Oleg Efrim, în cel puțin o lună proiectul legii va ajunge din nou în Legislativ.