Președintele APCE susține trecerea Moldovei la etapa post-monitorizare. Info-Prim Neo. 03.04.2012.

109

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a menționat în cadrul unui briefing de presă că va insista asupra trecerii de la etapa de monitorizare a Republicii Moldova la cea de post-monitorizare.

„ Atunci când mă voi întâlni cu raportorii Comisiei de monitorizare, voi insista să se treacă de la etapa de monitorizare la cea de post-monitorizare. Sunt sigur că voința țării de a trece la următoarea etapă va face ca Asambleea să poată îndeplini acest deziderat”, a declarat Jean-Claude Mignon.

Oficialul a mai spus că în Consiliul Europei se acordă multă atenție sentimentului de toleranță, iar Comisia de monitorizare supraveghează dacă toate actele normative sunt aduse la nivelul standardelor internaționale. Președintele APCE a accentuat că Moldova reprezintă o prioritate în mandatul său și l-a invitat pe prim-ministrul Vlad Filat să efectueze o vizită la Strasbourg, data vizitei urmând a fi concretizată.

Premierul Vlad Filat a declarat la același briefing de presă, că, până la viitorul summit al Parteneriatului Estic, în septembrie 2013, Moldova va îndeplini toate angajamentele ce țin de negocierea Acordului de Asociere RM și UE și Zona de Liber Schimb, Cuprinzător și Aprofundat. „Urmează să adoptăm acte normative și să implementăm întreaga agendă de reforme. Sunt obiective ambițioase, dar realizabile, mai cu seamă că acum avem stabilitatea politică dorită atât de mult”, a spus Vlad Filat.

Premierul și-a exprimat speranța că vizita președintelui APCE la Chișinău va oferi și mai mult dinamism relațiilor bilaterale, dând asigurări că Moldova va îndeplini toate angajamentele ce țin de domeniul electoral, eliminarea cazurilor de tortură, reformarea justiție și construirea statului de drept.

Cei doi oficiali au discutat și despre reglementarea conflictului transnistrean. Vlad Filat a precizat că în prezent există toate premisele de soluționare ale acestuia. Premierul a accentuat în context că este nevoie de coerență, perseverență și un efort consolidat din partea tuturor participanților, inclusiv al APCE.