Interviu cu Jennifer Leigh Brush: Prelungirea conflictului transnistrean este „foarte costisitoare”. Radio Europa Liberă. 16.04.2012.

99

Marți încep la Viena noi discuții în formatul 5+2 privind soluționarea conflictului transnistrean. Pentru prima data, misiunea OSCE din Moldova va fi reprezentată de noua ambasadoare Jennifer Brush, care a acordat astăzi un interviu Europei Libere:

Europa Liberă: Care sunt așteptările OSCE de la această reuniune în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean care este programată pentru zilele de 17-18 aprilie la Viena.

Jennifer Brush: „Este foarte bine că este deja a doua reuniune oficala în formatul 5+2. Prima reuniune a avut loc la Dublin și vrem să spunem că a fost o reuniune foarte bună, foarte pozitivă, s-au discutat o serie de chestiuni foarte importante și suntem bucuroși să vedem că toate părțile implicate în soluționarea conflictului transnistrean, deci în formatul 5+2, ceea ce înseamnă 7 părți prezente în sală, au o atitudine foarte constructivă, foarte pozitivă în această direcție și sunt gata să identifice soluțiile pentru problemele cu care se confruntă oamenii. Soluționarea lor va permite oamenilor să ducă un mod de viață mult mai bun, atât pentru ei, cât și pentru copii lor. Pot să zic că astfel de conflicte au devenit a fi foarte scumpe mai ales un conflict care durează deja de 20 de ani. Sunt scumpe atât pentru comunitatea internațională, cât și pentru Republica Moldova și de aceea pentru ca oamenii să aibă o viață mai bună este foarte important de a le soluționa. Și sunt mai mult decât convinsă că persoanele care locuiesc aici în Moldova pot să soluționeze acest conflict de unii singuri, dar noi suntem aici pentru a vă susține.”

Europa Liberă: Când ați vorbit despre preț imediat m-am gândit care ar fi costul care trebuie să-l plătească Chișinăul pentru soluționarea acestei probleme transnistrene? Pentru că în ultimul timp se discută foarte mult despre ce statut trebuie să-i fie acordat acestei regiunii de est știind ca unii analiști acreditează ideea că Chișinăul ar putea să plătească scump Moscovei. Putem vorbi despre un pret politic?

Jennifer Brush: „Dvs. vorbiți despre prețul politic însă aici este vorba de prețul economic, adică prețul care afectează viața zilnică a persoanelor. Deci aici mă refer la situația economică. Indicii economici arată că nivelul de viață pe ambele maluri ale râului Nistru a scăzut în ultimii ani și aceasta afectează viața oamenilor. În Statele Unite, cât și în Europa există principiul de negocieri și soluții reciproc benefice și soluții în care ambele părți câștigă și suntem în căutarea unor astfel de soluții. În această regiune a lumii părțile de regulă în procesul de negocieri caută soluții zero, adică în care o parte câștigă, iar cealaltă pierde. Însă în cazul acesta noi dorim ca ambele părți să fie câștigătoare. Recent au fost semnate două înțelegeri: înțelegerea cu privire la reluarea traficului feroviar și înțelegerea cu privire la eliminarea deșeurilor radioactive, care este o înțelegerea foarte importantă pentru viața de zi cu zi a oamenilor. Și aceste două înțelegeri au fost atinse de către părți de sine stătător, ceea ce arată că părțile sunt capabile să soluționeze singure unele probleme. Pe viitor se discută și atingerea unei înțelegeri privind telecomunicațiile, este foarte importantă comunicarea dintre persoane, comunicarea prin internet, comunicarea prin telefoanele mobile, acestea vor duce la dezvoltarea societății și la consolidarea acesteia.”

Europa Liberă: Guvernarea de la Chișinău insistă ca Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene să li se transforme statutul de observatori în statut de mediatori la masa de negocieri in formatul 5+2, e posibil acest lucru?

Jennifer Brush: „Nu pot să comentez asupra acestei întrebări întrucât sunt un diplomat american însă aici reprezint interesele OSCE și sunt foarte mândră de rolul pe care îl are OSCE în acest proces. Însă pot să zic că, atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană sunt prezente la masa de negocieri au întotdeauna dreptul de a-și expune părerile, de a-și exprima punctul de vedere în cadrul acestui proces.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre vizita pe care o întreprinde domnul Rogozin la Chișinău și Tiraspol?

Jennifer Brush: „Domnul Rogozin este un diplomat bine cunoscut, am urmărit atent activitatea acestuia la Bruxelles în cadrul NATO. Se exprimă foarte limpede. Vreau să spun că activitatea Federației Ruse în regiune este binevenită întrucât este in spațiu fost sovietic și Rusia trebuie să joace aici un rol constructiv. Nu există o alegere dintre Rusia sau Uniunea Europeană, trebuie să avem relații foarte bune cu toată lumea în regiune. Deci salutăm activitatea Federației Ruse în regiune. Sperăm ca vizita domnului Rogozin să fie una constructivă și productivă.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb. Republica Moldova trebuie sa mearga pe calea eurointegrării cu sau fără Transnistria?

Jennifer Brush: „Cunoaștem că integrarea în Uniunea Europeană este un proces foarte complicat, de aceea este prematur să spun cu ce condiții Republica Moldova urmează să adere la Uniunea Europeană. Vreau să vă spun că în activitatea mea în Balcani, după cum cunoașteți Serbia și Muntenegru au deja statut de țară candidat pentru aderarea la UE. Este un proces într-adevăr foarte complex. Ceea ce este important de implementat în regiune sunt reformele în domeniul supremației legii, consolidării democrației și a instituțiilor democratice, combaterii traficului de ființe umane, drogurilor, combaterii corupției, a crimei organizate. Și acestea trebuie făcute indiferent de când Moldova se va integra în Uniunea Europeană. Rolul misiunii OSCE în Moldova este să se ocupe și de aceste probleme la fel de importante ca și reglementarea conflictului. Și de aceea suntem gata să colaborăm, atât cu partenerii de pe malul drept, cât și cu cei de pe malul stâng în atingerea acestor obiective. La moment există două provocări în calea integrării europeană a Republicii Moldova, aici vorbim despre adoptarea legii privind non-discriminarea și închiderea canalului de televiziune NIT. Cât privește legea anti-discriminare considerăm că ține de drepturile fundamentale ale omului și majoritatea țărilor europene au adoptat această lege și trebuie să fim conștienți că pentru a corespunde într-adevăr normelor și standardelor europene este foarte important de adoptat și această lege. Îndemn cetățenii Republicii Moldova să se gândească despre adoptarea acestei legi, pasul pe care restul țărilor europene deja l-au întreprins. Cât privește retragerea licenței de la postul de televiziune NIT considerăm că închidere a oricărui canal de televiziune trebuie să fie făcut într-un mod cât mai deschis și transparent. Deci, cât privește iarăși legea anti-discriminare este o chestiune sensibilă nu doar pentru Republica Moldova cât și pentru alte state. Chiar să vorbim și despre Statele Unite ale Americii, acum suntem în campania electorală pentru alegerea președintelui, chiar și acum această chestiune apare și este discutată. Este o problemă foarte importantă întrucât câțiva zeci de ani în urmă și femeile au fost discriminate și pentru a atinge ceea ce avem acum a fost nevoie de luptă. Un exemplu elocvent în acest sens sunt chiar eu care dețin acest post aici în Republica Moldova fiind femeie. Trebuie să luptăm și în această direcție întrucât trebuie să asigurăm drepturi egale și un nivel de toleranță ridicat în societate.”

Europa Liberă: Doamnă ambasadoare, edificarea unui stat de drept s-a dovedit a fi un proces deloc ușor, totuși vorbind despre democratizarea țării pe cât de dificil i se pare Misiunii OSCE de a democratiza fie malul drept, fie malul stâng al Nistrului?

Jennifer Brush: „Democrația nu ține doar de elita politică, de liderii pe care îi alegem, ci de fiecare om în parte. Este dreptul și responsabilitatea fiecărui cetățean. Oamenii trebuie să ceară ca liderii să se conformeze normelor democratice, oamenii trebuie să fie cei care să se conducă de aceste norme democratice și să-și cunoască drepturile. Este responsabilitatea fiecărui cetățean de pe ambele maluri ale Nistrului să ceară democrație.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestei șederi scurte în Republica Moldova ce impresii vă lasă această țară?

Jennifer Brush: „Sunt un mare fan al diversității și venind aici pot să zic că Republica Moldova este o țară foarte diversă, cu oameni foarte frumoși și diferiți. Nu am avut posibilitate să călătoresc prin țară însă am mers prin Chișinău și pot să zic că este o parte a istoriei și această regiune. Planific să merg și prin alte orașe ale Republicii Moldova pentru a vedea care sunt aspirațiile, care sunt speranțele oamenilor de acolo. Am venit în Republica Moldova singură deocamdată, feciorul meu urmează să finiseze clasa a patra în Statele Unite și în curând se va alătura și el.In această perioadă de timp voi dedica viața mea cât și viața feciorului meu pentru consolidarea democrației în Republica Moldova. Accentuez de fiecare dată feciorul meu, pentru că, nu este doar o funcție și dedic o parte atât din viața mea, cât și din viața feciorului meu acestei țări.”