La Bruxelles a început runda a II-a de negocieri privind Zona de Liber Schimb. Info-Prim Neo. 12.06.2012.

120

La Bruxelles a început cea de-a II-a rundă de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Negocierile vor dura pe parcursul lunii curente.

Negocierile sunt purtate de către delegațiile Republicii Moldova și Comisiei Europene, conduse de negociatorii-șefi și viceministrul moldovean al economiei, Octavian Calmâc, și directorul general al Departamentului Comerț al Comisiei Europene, Luc Devigne. Conform mandatului de negocieri, aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană, negocierile au fost concentrate preponderent pe negocierea definitivării textelor juridice pe fiecare domeniu al ZLSAC.

Reieșind din pozițiile instituțiilor pe marginea textelor juridice, părțile vor introduce un șir de specificări sectoriale. Negocierile se desfășoară în 13 subgrupe sectoriale. La runda de negocieri participă și un reprezentant al regiunii transnistrene în calitate de observator, la invitația oficială a Guvernului Republicii Moldova.

La 19-23 martie 2012, la Chișinău a avut loc prima rundă de negocieri. Obiectivele de bază ale negocierilor au fost consolidarea echipelor de negociere ZLSAC, discutarea problematicii aferente fiecărui domeniu din cadrul Acordului și elaborarea textelor juridice propriu-zise ale proiectului Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre RM și UE.

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană presupune liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii, libera circulație a forței de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice și netarifare, abolirea restricțiilor cantitative și armonizarea legislației Republicii Moldova la acquis-ul comunitar. Regimul comercial actual RM-UE (ATP) este un regim unilateral.