Finlanda preferă să iasă din zona euro decît să plătească datoriile altor state. Agerpres.ro. 09.07.2012.

127

Finlanda preferă să se pregătească pentru ieșirea din zona euro decît să plătească datoriile altor state din uniunea monetară, a afirmat ministrul finlandez de finanțe Jutta Urpilainen în ediția de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti, preluată de AFP.

"Finlanda s-a angajat să fie stat membru al zonei euro și considerăm că moneda euro este benefică pentru Finlanda. Totuși, Finlanda nu se va agăța de euro cu orice preț și suntem pregătiți pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a declarat Jutta Urpilainen.

"Responsabilitatea colectivă pentru datorii (…) și riscurile altor țări nu reprezintă ceva pentru care trebui să ne pregătim", a adăugat ea.

Ministrul a recunoscut într-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat și public joi că Finlanda, una din țările din zona euro care beneficiază de nota maximă triplu AAA din partea agențiilor de rating, ‘a reprezentat o linie dură’ față de planurile de ajutor financiar.

"Suntem constructivi și vrem să rezolvăm criza, însă nu în orice condiții", a afirmat ea.

Finlanda și-a exprimat reticența față de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) să achiziționeze obligațiuni pe de piața secundară în cadrul acordului survenit săptămîna trecută la summitul de la Bruxelles unde au fost anunțate măsuri puternice menite a sprijini țările cu probleme, precum Spania și Italia.

Anul trecut, Finlanda a cerut și a obținut, în cadrul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia, încheierea unui acord bilateral cu Atena care să-i garanteze recuperarea sumelor oferite.

Joi, Finlanda a anunțat lansarea unor negocieri bilaterale cu Spania pentru a obține în același fel garanții în schimbul participării sale la planul de salvare a băncilor iberice.

Sursa: agerpres.ro
Foto: topnews.in