Interviu cu Hannes Swoboda: Viitorul R.Moldova este în UE. Radio Europa Liberă. 18.09.2012.

97

În aceste zile se află la Chișinău o delegație a grupului parlamentar Alianța Progresista a socialiștilor și democraților, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European. Întâlnindu-se astăzi cu reprezentanții partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană, dar și cu opoziția comunistă, liderul grupului, austriacul Hannes Swoboda, le-a spus că viitorul Republicii Moldova este în UE. Iar Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan nu ar fi o alternativă oportună pentru Moldova. Detalii, de la Alla Ceapai:

După ce a lăudat eforturile actualei guvernări de la Chișinău în promovarea reformelor și a vectorului european Hannes Swoboda a spus la o conferință de presă că integrarea europeană nu va fi o cale ușoară pentru Republica Moldova, dar singura oportună. El a mai spus ca este regretabil că unele forțe politice moldovenești văd Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ca o cale alternativă celei europene. Discutând cu toate partidele parlamentare, în special cu opoziția comunistă despre această alternativă, iată ce le-a spus deputatul european:

„Mereu va exista o cale alternativă celei de integrare europeană. Dar după cum i-am spus și deputatului comunist dl Petrenco trebuie să vă gândiți ce fel de alternativă este aceasta, este una bună sau proastă. Să ne uităm un pic la această Uniune Vamală. Din ea fac parte un Belarus cu Lukașenka, un Kazahstan care este o țară bogată, doar datorită rezervelor de țiței și gaze și o Federație Rusă cu Putin în frunte. Și nu știu dacă să mergi într-o uniune cu asemenea țări ar reprezenta chiar o alternativă mai bună pentru Moldova. Este adevărat că și UE se confruntă acum cu probleme dar noi suntem o uniune de democrații, de state democratice. De aceea noi suntem în favoarea unor uniuni de state democratice și nu în favoarea unor state care se confruntă cu un deficit de democrație.”

În replică, președintele Parlamentului Marian Lupu a spus că Moldova continuă să promoveze cursul de integrare în comunitatea de valori europene și că asta nu înseamnă să nu menții relații bune cu Estul:

„Integrarea europeană a Republicii Moldova nu vine în contradicție cu interesul nostru de a avea o bună colaborare cu partenerii noștri din Est. Platforma CSI este o platformă foarte bună, care ne oferă multe oportunități. Odată ce aceste două lucruri nu vin în contradicție, nu se bat cap în cap noi trebuie să valorificăm acest potențial care ne este oferit.”

Fiind și raportor în Parlamentul European pentru monitorizarea Rusiei, Hannes Swoboda a spus că a discutat cu politicienii moldoveni și despre relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, în special în contextul conflictului transnistrean:

„Noi ne dorim să avem relații pragmatice și constructive cu Federația Rusă. iar Rusia trebuie să ajute la soluționarea problemelor care există în vecinătate și nu să toarne gaz pe foc ci dimpotrivă Rusia trebuie să întreprindă măsuri pentru a reduce din tensiunile care există.”

Liberalii au solicitat deputatului european o implicare mai activă a UE în reglementarea conflictului transnistrean, a spus Europei Libere deputata liberală Corina Fusu:

„Noi vedem soluționarea acestei probleme prin implicarea mai puternică în a convinge Federația Rusă să-și retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova și prin schimbarea misiunii pacificatoare care este reprezentată acum de Federația Rusă printr-o misiune civilă internațională. Fără sprijinul celor două mari puteri UE și SUA bineînțeles că suntem foarte, foarte limitați în a soluționa această problemă.”

Deputatul european Hannes Swoboda a dat asigurări că grupul parlamentar al socialiștilor și democraților pe care îl conduce va sprijini Moldova pe calea integrării europene.

Amintim, că în aceste zile Moldova este vizitată și de un alt oficial european, Joseph Daul președintele grupului Partidului Popular European. În opinia mai multor experți, aceste vizite reprezintă un semnal foarte clar că Republica Moldova este în vizorul Uniunii Europene, în special al Parlamentul European.