Guvernul Poloniei a decis să mențină și pentru 2013 nivelul asistenței destinat Moldovei. Info-Prim Neo. 30.10.2012.

93

Polonia va sprijini Republica Moldova în continuare, în special în implementarea agendei de integrare europeană. Declarația a fost făcută de către șeful Guvernului polonez, Donald Tusk, la întâlnirea cu omologul său moldovean, Vlad Filat. Oficialul polonez a menționat că Republica Moldova este o țară prioritară pentru asistența poloneză, ca stat membru al Parteneriatului Estic. Pentru 2012 Polonia a planificat să ofere Republicii Moldova asistență în valoare de 1,1 milioane de euro, practic dublu față de anul trecut, transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al executivului de la Chișinău.

Guvernul Poloniei a decis să mențină și pentru 2013 nivelul asistenței destinat Moldovei. Donald Tusk și-a exprimat convingerea că Republica Moldova va reuși, până la următorul Summit al Parteneriatului Estic, să avanseze substanțial în negocierea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv pe segmentul creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dar și în implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Donald Tusk a menționat că Moldova știe cum să spună de ce are nevoie și să valorifice ceea ce i se oferă. De asemenea, premierul și-a exprimat aprecierea față de politicile privind consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, precizând în acest sens că integrarea Republicii Moldova în UE va crea premise pentru reintegrarea țării.

Vlad Filat, la rândul său, a menționat că Republica Moldova apreciază sprijinul Republicii Polone în promovarea reformelor și în consolidarea unui dialog constructiv cu UE, ținând cont de importanța crescândă a rolului Poloniei în structurile europene.

Premierii celor două state au apreciat pozitiv dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, menționând importanța desfășurării, la începutul lunii decembrie, la Chișinău, a următoarei ședințe a comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică, dar și a celui de-al doilea for al oamenilor de afaceri moldo-polonez.

Întrevederea lui Vlad Filat cu omologul său polonez a avut loc luni, 29 octombrie, la Varșovia. Vizita premierului în Republica Polonă are drept scop consolidarea relațiilor moldo-polone și aprofundarea cooperării bilaterale, inclusiv în contextul integrării europene a Republicii Moldova.