Ordinea publică este cel mai complex bloc din planul liberalizării regimului de vize. Info-Prim Neo. 02.10.2012.

118

Cel mai complex bloc în Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize Uniunea Europeană-Republica Moldova se referă la ordinea publică și securitate. Daniela Morari, șefă de direcție la ministerul de externe, a spus, marți, 2 octombrie, la o masă rotundă, că acesta este și blocul care presupune cele mai multe resurse financiare.

Planul privind liberalizarea regimului de vize conține patru blocuri. Al treilea se referă la ordinea publică și securitate. Potrivit Danielei Morari, toate blocurile implică o cooperare exemplară între mai multe instituții, însă blocul trei presupune mai multe acțiuni, care sunt și costisitoare.

Acest bloc se referă la tot ce înseamnă măsuri speciale de investigații. Acest lucru în domeniul crimei organizate necesită foarte mult echipament tehnic, în afară de cooperarea care trebuie să fie între organele de ocrotire a normelor de drept, adică Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală și altele. „Blocul trei include tot ce ține de aspectul de responsabilitate și acțiuni din partea MAI, adică crima organizată, reforma instituției, combaterea traficului ilicit de droguri și a traficului de ființe umane, dotarea laboratoarelor criminalistice și altele”, a mai spus Daniela Morari.

Blocul întâi al planului se referă la securitatea documentelor, blocul doi și la migrație și frontieră, iar blocul patru și la drepturile omului. Daniela Morari a spus că problema transnistreană nu reprezintă o condiționalitate a dialogului pe vize. Totodată, în atenția UE sunt două aspecte: securitatea documentelor și gestionarea fluxurilor migraționale pe segmentul transnistrean. În aceste cazuri se lucrează pentru a se găsi soluții.

Moldova a trecut de faza întâi de implementare a planului, care presupune ajustarea legislației. În acest sens, au fost aprobate 42 de acte legislative. Acum urmează faza a doua, care se referă la implementarea legislației.