UE a finanțat peste 30 de proiecte în orașul Ungheni. Info-Prim Neo. 27.10.2012.

99

Uniunea Europeană a finanțat, timp de 10 ani, peste 30 de proiecte în orașul Ungheni, în diferite domenii. Sumele alocate au depășit 40 mln de euro.

Primarul orașului, Alexandru Ambros, a comunicat, în cadrul unei vizite de studiu la Ungheni, că unul din primele proiecte este un incubator pentru business. Mai mulți agenți economici începători își înregistrează aici afacerea, beneficiază de consiliere, iar când se simt în stare continuă de sine stătător să muncească. Mai mulți antreprenori și în prezent își au înscrisă afacerea pe adresa juridică a proiectului, chiar dacă deja se descurcă singuri. Aceasta se întâmplă din cauza că înregistrarea afacerii în altă parte este mult prea complicată și birocratizată, necesită cheltuieli de bani și de timp, a spus primarul.

Alexandru Ambros a mai informat că UE a finanțat deschiderea unor centre de zi pentru copii și tineri cu dizabilități, a unor grădinițe și proiecte de consultare a cetățenilor și societății civile cum să aplice la alte proiecte europene și nu numai.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, care a efectuat o vizită la Ungheni, a rămas impresionat de numărul proiectelor implementate cu sprijinul europenilor. Ambasadorul spune că orașul Ungheni este văzut ca o punte a moldovenilor spre Europa. În special s-a referit la conducta de gaze Iași-Ungheni, a cărei construcție începe în luna februarie a anului viitor. Dirk Schuebel a menționat că acum practic fiecare oficial european cunoaște despre orașul Ungheni datorită faptului că se vorbește atât de mult despre această conductă de gaze, care va permite diversificarea serviciului de aprovizionare cu gaze naturale a moldovenilor și ca urmare este posibilă o micșorare a prețului acestora.