În Moldova se atestă o capacitate limitată de absorbție a fondurilor europene. Info-Prim Neo. 06.11.2012.

111

Republica Moldova se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește capacitatea de absorbție a fondurilor europene alocate pentru extinderea sistemului centralizat de apă și canalizare. În anul 2011 autoritățile moldovenești au reușit să utilizeze circa 80 la sută din totalul finanțărilor europene. Experții europeni urmează să evalueze această capacitate pentru anul 2012 și, în funcție de aceasta, vor decide dacă vor continua finanțările în acest domeniu.

Șeful Secției Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Kaido Sirel,a declarat marți, 6 noiembrie, în cadrul conferinței internaționale „Provocările din sectorul apă și canalizare în Republica Moldova”, că UE ar putea oferi mai multă asistență financiară Republicii Moldova, însă uneori se constată o capacitate de limitată de absorbție a fondurilor europene.

Kaido Sirel a menționat că în anul 2013 se încheie finanțarea în acest sector și la Chișinău vor sosi experți europeni care vor evalua cum Republica Moldova a cheltuit banii alocați. În funcție de aceasta vor decide oportunitățile de finanțare pentru perioada următoare. Oficialul a recomandat ca toți actorii implicați în acest proces să se concentreze pe câteva obiective, și anume să extindă sistemul centralizat de apă și canalizare, și să dezvolte accesul populației la acest sistem.

Premierul Vlad Filat a declarat că aprovizionarea cu apă de calitate și asigurarea cu servicii de canalizare a locuitorilor rămâne pentru autorități o prioritate. Potrivit premierului, în doar doi ani au fost construite peste 1000 km de apeducte noi. „Dacă în 2000-2009 în acest domeniu au fost implementate proiecte în valoare de 31 de milioane de euro, în ultimii doi ani au fost aduse investiții în valoare de 114 milioane de euro, iar circa 136 de apeducte au fost finanțate din bani publici. Aceste date ne bucură, dar în același timp ele denotă că suntem doar la început. În Moldova mai mult de jumătate din populație consumă apă necalitativă. Avem mult de lucru și avem nevoie de multe resurse”, a mai spus premierul.

Ministrul mediului, Gheorghe Șalaru, a declarat că la etapa actuală în Republica Moldova se atestă un dezechilibru în ceea ce privește asigurarea dreptului cetățenilor la apă. O bună parte a populației este lipsită de acces durabil și sigur la sursele de apă potabilă de calitate. Potrivit ministrului, 45 la sută din populația Republicii Moldova nu are acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65 la sută nu are acces la sisteme de canalizare.

Conferința internațională „Provocările din sectorul apă și canalizare în Republica Moldova” este organizată de Ministerul Mediului, Delegația UE în Republica Moldova și Biroul Elvețian de Cooperare.