Procesul de reformare în Moldova ar putea fi mai rapid decât este, oficial european. Info-Prim Neo. 04.02.2013.

117

Procesul de reformare în Republica Moldova ar putea fi mai rapid decât este, consideră șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel. Ambasadorul a declarat într-un interviu oferit postului de radio Europa Liberă că speră foarte mult că dezbaterile din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană nu vor împiedica continuarea reformelor și că desfășurarea lor va putea chiar va fi accelerată.

„Problema de ansamblu desigur este combaterea corupției și de aceasta sunt legate multe alte reforme, cum ar fi reforma sistemului judecătoresc și reforma instituțiilor de drept, și toate condițiile pentru investitori, condițiile economice, toate acestea sunt interconectate. Considerăm că toate aceste reforme trebuie făcute în paralel și, dacă acest lucru ar fi garantat, atunci eu sunt sigur că Moldova va fi pe calea cea dreaptă”, a notat oficialul.

Potrivit lui Dirk Schuebel, liderii AIE au demonstrat că sunt capabili să realizeze aceste reforme, dar pentru a le continua este nevoie de o abordare comună. Efortul trebuie pus asupra reformelor, nu asupra disputelor bilaterale. Ambasadorul a spus că este regretabil că s-a produs o astfel de situație, fiindcă, în opinia sa, odată cu alegerea președintelui țării, în martie anul trecut, atenția trebuie focalizată pe ceea ce trebuie de făcut pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale populației.

Referitor la eventuale alegeri anticipate, Dirk Schuebel a declarat că acestea nu ar fi o soluție. „În acest an, care este atât de important pentru Republica Moldova din punct de vedere al integrării sale treptate în Uniunea Europeană, este important să se concentreze doar pe aspectele care urmează să fie finalizate, și anume, negocierile pe marginea Acordului de Asociere, negocierile DCFTA și dialogul ce ține de regimul de vize. Din păcate, alegerile anticipate ar devia de la acest subiect și politicienii s-ar concentra doar asupra dezbaterilor electorale și ar încerca să obțină cât mai multe voturi posibile pentru propriile partide, iar reformele ar fi lăsate la o parte”, a notat Dirk Schuebel.

Șeful delegației UE a menționat că pentru moment clasa politică de la Chișinău trebuie să aibă ca prioritate finalizarea negocierilor celor două acorduri moldo-comunitare în cel mai scurt timp posibil. În al doilea rând, este necesară concentrarea asupra faptului ca prima fază a dialogului cu privire la regimul de vize să fie încheiată cu succes, la fel cât de curând posibil. Și în cel de-al treilea rând, este necesar mersul în plină viteză înainte cu reformele interne, reforma sistemului judecătoresc și reforma organelor de drept.