Interviu cu Eugen Carpov: „Trupele militare care staționează ilegal trebuie retrase, dialogul cu toate părțile implicate trebuie purtat pe căi diplomatice”. Radio Europa Liberă. 28.04.2013.

109

Europa Liberă: Domnule vicepremier cum comentați această situație tensionată care a fost pe parcursul unei nopți în zona de securitate?

Eugen Carpov: „Biroul de reintegrare a luat atitudine imediat în dimineața zilei de ieri referitor la acțiunile care au avut în regiunea localității Varnița. Nu putem fi de acord și nu acceptăm nici un fel de acțiuni unilaterale întreprinse de reprezentanții din regiunea transnistreană. Spre regret constatăm că în ultima perioadă avem un șir de asemenea acțiuni. Ele nu au nici un alt scop decât tensionarea situației și crearea problemelor adiționale pentru populația din regiune indiferent că sunt pe malul drept sau pe malul stâng al râului Nistru. Evident că în toate situațiile respective au fost întreprinse măsurile de rigoare. Dacă ne referim la ultimul incident, vreau să vă spun că, urmare a acțiunilor întreprinse de populația din regiune, de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, de partenerii noștri internaționali vagonetele care au fost instalate sub forma a două noi posturi de control au fost demontate și retrase de pe locurile unde intenționau să fie instalate.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dar totuși acest pretext de combatere mai eficientă a contrabandei în regiune e unul care poate fi și argumentat. Se face contrabandă?

Eugen Carpov: „Fenomenul probabil există, dar ca argument pentru acțiunile care au fost întreprinse nu poate să servească această teză. Există două grupuri de lucru pentru cooperare pe chestiuni vamale. În cadrul acestor grupuri s-a discutat posibilitatea întreprinderii unor acțiuni în comun pentru combaterea oricăror încălcări în domeniul vamal. Un patronat, aș spune, asupra unor asemenea acțiuni a fost luat de către misiunea EUBAM. În acest scop, experți din cadrul serviciului vamal de la Chișinău și partenerii lor de la Tiraspol au avut vizite comune de documentare, s-au întâlnit la Odesa nu demult. Dar mai mult decât discuții subiectul nu a fost avansat. Iar cauza a fost refuzul celor de la Tiraspol să implementeze în practică proiectele pe care le propunea misiunea EUBAM. Acum urmare a acțiunilor unilaterale argumentul declarat poate fi calificat neserios și absolut neargumentat. Tiraspolul oficial printr-o scrisoare a anunțat EUBAM că nu este gata să finalizeze acest document și să coopereze în continuare.”

Europa Liberă: Dar pe parcursul acestor tensiuni ei au invocat anume acest lucru.

Eugen Carpov: „Este un argument fals.”

Europa Liberă: Se discută foarte mult despre rolul pacificatorilor în zona de securitate. Ce trebuiau ei să întreprindă în asemenea situație?

Eugen Carpov: „Pacificatorii trebuie să contribuie ca asemenea incidente să nu se întâmple. Iar în cazul în care una dintre părți încalcă flagrant regulamentele din zona de securitate mecanismele instituite în cadrul mecanismului de pacificare trebuie să fie activate imediat. Aceasta înseamnă că observatorii militari din partea tuturor participanților în Comisia Unificată de Control (CUC) trebuie să se deplaseze la fața locului pentru, în primul rând, a documenta situația și a întreprinde măsuri care să stopeze orice degradare sau tensiune în continuare. Spre regret, în ultima situație care s-a produs din nou au avut loc trăgănări în ieșirea observatorilor militari la fața locului. S-au deplasat membrii CUC de la Chișinău. Au fost și reprezentanții din partea ucrainenilor. Spre regret, alții nu s-au deplasat.”

Europa Liberă: De fapt, despre nevoia schimbării statutului forțelor de menținere a păcii se discută mai mult atunci când se produce un incident. Trebuie, totuși, să existe această problemă pe agenda dvs. de discuții atât cu Tiraspolul, cât și cu cei care participă în formatul 5+2?

Eugen Carpov: „De fapt, ea există. Dacă ne uităm în programul de guvernare, aprobat pentru guvernul trecut, una dintre priorități este modificarea mecanismului de pacificare și transformarea acestuia în unul civil cu mandat internațional. Evident, noi acest deziderat l-am promovat în relațiile noastre cu partenerii internaționali. Evident că pentru modificarea mecanismului existent trebuie să fie acordul tuturor părților. Deocamdată nici Tiraspolul, nici Moscova nu sunt pregătiți să accepte o asemenea decizie.”

Europa Liberă: Șeful diplomației de la Kiev, domnul Leonid Kojara, cel care este și președinte în exercițiu al OSCE, a reacționat, și-a exprimat îngrijorarea față de evenimentele din zona de securitate care afectează stabilitatea din regiune. Am văzut și o reacție din partea misiunii OSCE la Chișinău pe care o făcea doamna Jennifer Brush. Ce veți face în continuare?

Eugen Carpov: „Sunt multiple reacții, inclusiv pe interior, cât și din partea partenerilor internaționali. În continuare subiectele respective vor fi discutate în cadrul mecanismelor care sunt – CUC. Oricum încălcarea unilaterală a regulamentelor în interiorul zonei de securitate de fiecare dată este pusă pe agenda CUC. În paralel purtăm discuții și cu reprezentanții Tiraspolului, cu reprezentanții internaționali. Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va fi prilej pentru ca să abordăm ți să punem în discuție același subiect în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Am văzut și reacții de la Tiraspol, inclusiv de la analiști de acolo, care spuneau că anume continuarea și extinderea crizei politice de la Chișinău ar scădea din presiunea exercitată de autoritățile Republicii Moldova asupra regiunii transnistrene. Să fie așa?

Eugen Carpov: „Este greu să comentez care sunt motivele unui asemenea comportament din partea celor de la Tiraspol. Dar orice procese politice care au loc la Chișinău sunt într-un format democratic, sunt într-o manieră care se întâmplă oriunde. Toate procesele au un sfârșit, după care vom intra în normalitatea politică așa cum trebuie ea să fie. Eu cred că situația, de astăzi, de la Chișinău sub nici o formă nu trebuie să încurajeze pe cei de la Tiraspol sau din alte capitale să întreprindă acțiuni ilegale, unilaterale, să tensioneze situația. Consecințele vor fi suportate tot de ei și de populația din regiune indiferent pe care mal al Nistrului aceștia locuiesc.”

Europa Liberă: Locuitorii din Varnița spuneau că ar trebui mai insistent să cereți și retragerea armatei ruse și poate că e cazul să fie modificat formatul de negocieri.

Eugen Carpov: „Referitor la necesitatea retragerii trupelor militare rusești de pe teritoriul Republicii Moldova – nu s-a produs pe parcursul ultimelor 20 de ani nici o schimbare în poziția oficială atât a Chișinăului cât și a tuturor actorilor internaționali. Trupele militare care staționează ilegal trebuie retrase. Dialogul cu toate părțile implicate în reglementarea conflictului transnistrean trebuie purtat pe căi diplomatice, politice, prin consultări, prin convingere, prin compromis. Astfel ca să revenim la situația pe care ne-o dorim. dacă este vorba despre formatul 5+2, acest format este unul eficient, este unul lucrativ care a progresat de la un format care era inițial compus din trei actori, după care au devenit cinci, acum avem 5+2, adică șapte parteneri care au aceeași sarcină.”