Interviu cu Iurie Leancă: „Apropierea de Uniunea Europeană nu este o opțiune, este o necesitate”. Radio Europa Liberă. 01.05.2013.

117

Europa Liberă: Domnule Iurie Leancă, mulțumim mult că ați acceptat să acordați acest interviu pentru Radio Europa Liberă. Ați fost și rămâneți promotorul ideii de integrare europeană pentru Republica Moldova. Apropierea de Uniunea Europeană ar trebui să fie motorul multor reforme atât de necesare țării și populației. Dar acesta nu funcționează tocmai între partidele care formaseră Alianța pentru Integrare Europeană. Ce credibilitate mai are strategia pro-europeană?

Iurie Leancă: „Republica Moldova nu are șansa să devină un stat funcțional, un stat stabil, previzibil, un stat care acționează în interesul cetățeanului, în primul rând, un stat care poate beneficia de sprijinul partenerilor săi din Vest, dar și din Est, în afara acestei strategii de integrare europeană, care, așa cum ați spus dumneavoastră, foarte corect, înseamnă și locomotiva sau forța motrice în efortul de a moderniza țara noastră. Integrarea europeană, care înseamnă nimic altceva pe plan național, decât acest proces de asanare, de reformare, de remodelare a felului nostru de a fi, de a acționa, de a gândi. Nu este un proces simplu. Este un proces foarte și foarte complicat. Este un proces care trebuie să afecteze mult mai multe lucruri decât, pur și simplu, structura unei instituții, de exemplu. În primul și în primul rând, trebuie să ne afecteze mentalitatea, felul nostru de a gândi, felul nostru de a reacționa, felul nostru de a percepe anumite fenomene, dar și de a contribui la eradicarea acestor fenomene, dacă vorbim de fenomene negative, cum ar fi corupția, cum ar fi ineficiența instituțiilor, cum ar fi deseori un fel de anarhie, pe care nu știu de ce unii o confundă cu democrația. Iar democrația nu înseamnă doar drepturi, înseamnă responsabilități. Democrația nu înseamnă doar alegeri anticipate, înseamnă altceva. Înseamnă, în primul rând, supremația legii, crearea unei clase de mijloc. Doar în baza acestor elemente fundamentale se poate clădi o societate democratică. Bineînțeles, faptul că nu am reușit să finalizăm mai multe reforme care au fost inițiate, faptul că anumite instituții ale statului, din păcate, au opus atâta rezistență la acest proces de reformare, că uneori te gândești: păi poți să reformezi această instituție sau mai bine să o demontezi și să clădești una nouă în totalitate…”

Europa Liberă: Pare-se că mimarea reformelor și a jucat festa multora.

Iurie Leancă: „Deci vroiam să zic: asta poate sigur că rezulta într-o corupere a acestei idei de integrare europeană, care în sine este una nu doar nobilă, dar absolut necesară. Vreau să fac referință la Țările Baltice, care au pornit, ca și noi, în 91, de pe aceeași poziție, fiind republici din fostul imperiu sovietic, și uitați-vă unde sunt ele astăzi și de ce noi nu am reușit. Deci nu există alternative. Aceasta este sinteza răspunsului meu. Dacă există o idee care ne menține, pe fostele partide din Alianța pentru Integrare Europeană și cu anumite mici amendamente și deci dacă ne menține și ne mobilizează să resetăm această coaliție, să creăm un guvern, dar eventual mai funcțional, în baza anumitor greșeli, eu cred că această idee tocmai se poate formula drept ideea integrării europene. În 3 ani și 7 luni, s-au făcut multe lucruri pozitive. Țara nu mai e așa cum a fost în 2009. Dar ar fi mare păcat să nu finalizăm aceste reforme pe interior. Iar în baza lor să nu capitalizăm în relația noastră cu Uniunea Europeană. Pornind de la această înțelegere, pornind de la faptul că miza este mare, sper să reușim să reclădim o coaliție, dar cu obiective și priorități foarte clar definite.”

Europa Liberă: Dacă e să insist să vă referiți la ce credibilitate ar avea teza fostelor partide din AIE că sunt singurele partide, forțe politice care pot asigura apropierea Moldovei de UE?

Iurie Leancă: „Guvernul, care a fost demis în 6 martie, după cum vă spuneam, a reușit să realizeze mai multe progrese. Partidele, actorii au demonstrat, în linii mari, înțelegerea problemelor, complexității moștenirii, au dat dovadă de responsabilitate, începând cu finanțele publice, transparentizarea, pe de o parte și pe altă parte, cu câtă rigoare au fost administrați banii publici. Uitați-vă la parametrii principali: deficitul bugetar și așa mai departe, ceea ce nu a fost un exercițiu simplu. Eu sunt absolut convins că guvernul, care a fost expresia acestei coaliții de până acum, a demonstrat capacitate și suficientă voință politică pentru a merge înainte. Pe acest motiv sigur nu pot decât să regret actul din 6 martie, când guvernul a fost demis, fără suficiente motive pentru acest lucru și într-o perioadă absolut critică pentru a reuși să avansăm mai departe.”

Europa Liberă: Ultimul sondaj al Barometrului de Opinie Publică arată o scădere a entuziasmului moldovenilor pentru Uniunea Europeană. E o tendință conjuncturală acum? Că același BOP indica o revenire în forță a comuniștilor care nu sunt mari avocați ai Uniunii Europene.

Iurie Leancă: „Aceste rezultate, dacă sunt adevărate, pot reflecta anumite percepții din societate, percepții bazate pe o anumită informare sau uneori informare insuficientă privind starea de lucruri în Uniunea Europeană, privind starea de lucruri în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În acest sens, recunosc că poate nu am comunicat suficient cu concetățenii noștri din diferite categorii sociale, începând cu fermierii, terminând cu funcționarii publici despre beneficii, avantaje și așa mai departe. Dar noi am realizat un lucru fără precedent în relația cu Uniunea Europeană. Suntem pe ultima fază, care sigur că a fost complicată de această criză politică mult prea lungă, dar oricum sunt convins că avem toate șansele să finalizăm discuțiile, să trecem la faza următoare, să pregătim aceste documente pentru parafare și, după aceea, într-o anumită perspectivă și și aici va depinde foarte mult de interacțiunea cu Comisia Europeană și cu țările membre și de semnarea, intrarea în vigoare, în momentul semnării acestor acorduri, obținerea regimului fără de vize și sunt convins că ne vor permite să facem așa încât percepția să fie diferită, încât instituțiile, multe din ele care deja se aliniază la alte standarde, la alte practici să funcționeze cu totul în altă manieră. Și sunt convins că cetățeanul va aprecia aceste schimbări la față în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, cât de mult presează acuma timpul găsirea unei soluții pentru problema transnistreană? Vă întreb, ținând cont și de ceea ce ați vorbit dumneavoastră până acuma, de această perspectivă a semnării acordurilor moldo-comunitare, după parafarea lor. Tiraspolul va trebui acuma să facă o alegere: urcă în vagonul european sau rămâne în gara estică?

Iurie Leancă: „Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Asta nu cred și autoritățile de la Tiraspol.

Iurie Leancă: „E o problemă a lor. Slavă Domnului că în aceasta credem noi și în aceasta cred toți partenerii noștri, toți cei care au calitatea de subiecți ai dreptului internațional. În baza acestui element construim strategia și tactica noastră. În al doilea rând, reglementarea conflictului transnistrean a fost, este și trebuie să fie o prioritate în activitatea instituțiilor de la Chișinău, fie pe planul politicii interne, fie pe planul politicii externe, să creăm condițiile necesare, pe aceste două paliere diferite, prin dialogul direct cu Tirasplolul, dar și prin comunicarea cu partenerii noștri, în mod special, în formatul cunoscut „5+2”, să creăm condițiile necesare, pentru a identifica această soluție.”

Europa Liberă: Dar poate rămâne o prioritate și fără șansă de rezolvare?

Iurie Leancă: „Trebuie să facem tot ce ne stă în putere, ca să găsim soluții. Și eu sunt convins că, cu răbdare, dar și cu acțiune, în mod special, orientate pe ceea ce putem face, ceea ce ne stă în putere și aceasta constă în crearea unui mediu atractiv pe malul drept al Nistrului, astfel încât cei de pe malul stâng să vadă că noi suntem capabili să creăm un sistem benefic pentru omul simplu. Sigur că criza politică, intervenită în urma demiterii guvernului, creează probleme și din punctul de vedere al procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Atunci când apele sunt tulburi, pot apărea tot felul de evoluții sau mai bine zis involuții, tot felul de provocări, tentația de a vedea cu ce s-ar putea solda o anumită acțiune crește, bănuiesc eu, din partea anumitor cercuri. Nu în zadar această provocare de la Varnița, foarte recentă, s-a întâmplat tocmai în această perioadă. Dar cred că trebuie să fim foarte atenți, să monitorizăm evoluțiile, trebuie să continuăm dialogul cu Tiraspolul, să continuăm comunicarea cu partenerii noștri. Eu cred că intervenția Președinției în exercițiu a OSCE, deținută de Ucraina, a avut, la fel, un rol pozitiv, pe lângă acțiunile locuitorilor din Varnița, pe lângă acțiunile reprezentanților instituțiilor Republicii Moldova, dar sigur că atunci când există această situație de la Chișinău e mult mai complicat să ai abordare sistemică și consecventă, inclusiv pe acest subiect.”

Europa Liberă: Dar, din moment ce autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, autoritățile de la Tiraspol zic că ar prefera regiunea totuși să meargă spre Uniunea Euroasiatică. Și aici vreau să vă întreb de ce Moscova ar prefera Republica Moldova în acest proiect euroasiatic?

Iurie Leancă: „Nu pot vorbi în numele altui stat. Pot vorbi doar din punctul de vedere al intereselor naționale ale Republicii Moldova. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, recunoscută ca atare de către Federația Rusă, de către Ucraina, de către alți parteneri internaționali, astfel încât acest obiectiv de integrare doar a unei regiuni într-un organism integraționist este un obiectiv iluzoriu și unul strict propagandistic. Nu există precedente pentru astfel de procese pe plan internațional.”


Europa Liberă: Dar o eventuală semnare a acordurilor moldo-comunitare se va răsfrânge, într-un fel, și asupra regiunii de Est a Moldovei?

Iurie Leancă: „Primul efect care va fi resimțit asupra regiunii transnistrene bănuiesc că va fi urmare a intrării în vigoare a Zonei privind Liberul Schimb. E foarte simplu, fiindcă astăzi companiile transnistrene care au negoț cu cele din Uniunea Europeană, fiind înregistrate la Chișinău, beneficiază de sistemul autonom preferențial. În momentul în care intră în vigoare Zona de Liber Schimb, acest regim autonom se desființează și companiile din regiunea transnistreană vor putea beneficia de noul regim doar în măsura în care vor corespunde noilor standarde, în mod special, mă refer la cele din domeniul agricol, zootehniei și așa mai departe, fiindcă acolo sunt noi norme, noi condiții. Ce am făcut noi până acum, în acest sens, pentru a explica colegilor de la Tiraspol, comunității de afaceri, cu susținerea experților de la Comisia Europeană, deocamdată nu am avut un rezultat foarte precis în acest sens și concret. Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne dezicem de a încerca în continuare să explicăm care ar putea fi beneficiile și care ar putea fi pierderile pentru întreprinderile din regiunea transnistreană, dar și pentru angajați, pentru situația economico-socială din regiune, în ansamblu. Noi vom continua acest efort de explicare, de angajare a lor și sper să producă un rezultat, fiindcă, dincolo de anumite obiective ideologice sau mai știu de care gen, contează, până la urmă, situația reală: locuri de muncă, venituri și așa mai departe.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, în cooperarea moldo-rusă prioritățile trebuie să rămână care?

Iurie Leancă: „Avem un dialog important politic, avem o cooperare importantă economică, contează dimensiunea relațiilor umanitare și bineînțeles că este conflictul transnistrean, este problema veche de prezență a trupelor, deci e un mozaic foarte bogat în aceste relații. Sigur că, să nu omit dimensiunea energetică unde mai există probleme și sper să se găsească soluții. Vedeți este o gamă foarte bogată, cu interese importante și tot ce trebuie să facem e să continuăm acest dialog.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, pentru că răspundeți întrebărilor Europei Libere, să vă întreb ce înseamnă libertatea pentru un om din stat modern?

Iurie Leancă: „Cunosc o definiție a libertății în ansamblu sau ce înseamnă un om liber, cred că e o definiție dată de un filosof german care spunea că libertatea este conștientizarea necesității. În anumită măsură această definiție poate fi aplicată și în contextul Europei din secolul XXI.”

Europa Liberă: Pentru Iurie Leancă libertatea ce înseamnă?

Iurie Leancă: „Șansa de a gândi neîncorsetat, în baza mai multor surse de informare. Libertatea înseamnă a crede în anumite obiective și a avea anumite aspirațiuni și capacitatea de a le transpune în viață, împreună cu colegii, împreună cu echipa. Libertatea înseamnă nu în ultimul rând, și asigurarea libertății pentru concetățenii tăi. Nu poți fi liber într-o societate anchilozată, într-o societate inhibată. Nu poți fi un om liber atunci când în jurul tău există atâtea probleme.”

Europa Liberă: Și punem punct acestei discuții prin a vă întreba dacă e o caracteristică pentru moldoveni hărnicia?

Iurie Leancă: „Mi-au spus și părinții, și rudele, și prietenii că noi, moldovenii, suntem harnici. Și eu nu am îndoieli în acest sens, că noi într-adevăr suntem harnici.”

Europa Liberă: Cantemir zicea și leneși la carte.

Iurie Leancă: „Leneși la carte și aceasta poate e o problemă. Deși această tendință afectează nu doar Republica Moldova, când copiii tot mai puțin și mai puțin sunt interesați în lectură și mai mult în aceste mijloace moderne de informare. Moldova nu este o oază în acest sens, dar problema este puțin de alt gen. Avem nevoie, în afară de această hărnicie înnăscută, avem nevoie de un sistem, avem nevoie de alt mediu pentru oamenii noștri ca ei să își manifeste aceste talente, acest spirit harnic. Uitați-vă la moldovenii care lucrează în Italia sau în SUA, sau în Irlanda, deși încep de la zero, majoritatea din ei, în condiții nu neapărat prielnice, totuși știu să se integreze, să se adapteze, fiindcă mediul, fiindcă sistemul este benefic pentru om. Deci noi, prin aceste reforme, urmează să creăm astfel de condiții, încât fiecare om din Republica Moldova să își manifeste aceste elemente înnăscute, pe care le-am moștenit din generație în generație: hărnicia, onestitatea, optimismul, care există în noi și pe care îl notează toți cei care vin la noi din țări mult mai bogate. Dar tocmai în această și constă responsabilitatea statului și datoria statului și a instituțiilor respective să creeze mediul necesar, minimum de birocrație, un sistem educațional mult mai performant, un sistem de medicină mult mai performant, o calitate a vieții mult mai bună. Și atunci eu sunt convins că moldovenii își vor manifesta plenar aceste capacități pozitive, nu doar în afara Republicii Moldova, dar și la noi, aici, acasă.”