Catherine Ashton și Å tefan Füle îngrijorați de evoluția lucrurilor în Moldova. Info-Prim Neo. 04.05.2013.

103

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate și vice-președintele Comisiei Europene, și Å tefan Füle, Comisarul European pentru extindere și politica de vecinătate au făcut vineri, 3 mai declarații prin care și-au arătat îngrijorarea în legătură cu evoluția situației politice din Republica Moldova.

„Am aflat cu mare îngrijorare despre adoptarea unei modificări la Legea cu privire la Curtea Constituțională a Republicii Moldova care permite revocarea din funcție a judecătorilor Curții Constituționale în cazul în care aceștia nu beneficiază de „încrederea” Parlamentului. Această lege, precum și o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcționării democrației în Moldova, au fost adoptate cu o grabă extremă și fără o consultare adecvată cu societatea din Moldova sau cu respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituțională, în special ale celor de la Comisia de la Veneția a Consiliului Europei. În acest context, noi împărtășim totalmente îngrijorările exprimate de către Președintele Comisiei de la Veneția în declarația sa de astăzi”, se spune în document.

„Noi înțelegem că aceste legi, adițional măsurilor ce vizează judecătorii Curții Constituționale, includ modificări cu privire la legea electorală, pragul electoral necesar pentru accederea partidelor în parlament, împuternicirile Prim-ministrului interimar de a putea demite miniștrii și șefii instituțiilor, precum și modificări cu privire la statutul Centrului Național Anticorupție. Aceasta indică un nou curent îngrijorător de luare a deciziilor în Moldova, reflectat de asemenea și în alte modificări legislative, unde instituțiile statului au fost utilizate în interesul unora. Reiterăm îngrijorarea noastră că asemenea măsuri, întreprinse fără o pregătire și consultare corespunzătoare, ar putea constitui o amenințare la independența instituțiilor-cheie naționale și un obstacol pentru dezvoltarea viitoare a democrației și a stabilității statului de drept în Moldova”, au declarat oficialii europeni.

Catherine Ashton și Å tefan Füle îndeamnă liderii politici din Moldova să nu piardă din vedere impactul de lungă durată a deciziilor lor, inclusiv în ceea ce privește atingerea aspirațiilor Moldovei.

Traducerea în romană a declarației înalților oficiali europeni au fost distribuită presei de către secretariatul Curții Constituționale a Republicii Moldova.