Interviu cu Valeriu Lazăr: Dialog energetic moldo-român. Radio Europa Liberă. 10.07.2013.

115

Europa Liberă: După vizita pe care a efectuat-o premierul Leancă la București, mergeți și dumneavoastră în vizită. Relațiile moldo-române au pe agendă mai multe subiecte, inclusiv cele ce țin de dimensiunea economică.

Valeriu Lazăr: „Aveți dreptate. Paleta discuțiilor este destul de largă, dar avem focusul precis, pe câteva subiecte, cele mai actuale. Bineînțeles, discuția va fi dominată de tematica energetică, fiindcă avem pe rol câteva proiecte foarte importante, cu agendă precisă. Discuția va viza finalizarea acestor proiecte, dar să nu uităm că au mai intervenit niște schimbări de conjunctură în această zonă a Europei. Și respectiv se impune actualizarea anumitor poziții.”

Europa Liberă: Ce e potrivit să reactualizați acum?

​​Valeriu Lazăr: „Vedem, în continuare, în special, gazoductul Ungheni-Iași: infrastructura sau elementul de infrastructură prin care noi ne vom conecta la piața energetică paneuropeană pe gaze naturale, prin intermediul României, din perspectiva că România ar urma să fie, cu certitudine, conectată la una din conductele magistrale. Acuma, după ce a fost luată decizia că Nabucco-West, cel puțin, pe moment, nu va fi, știm că România este foarte atentă, ca și noi, chiar mai atentă, dar are și alt potențial de a determina anumite decizii care vizează ceea ce se întâmplă în regiune.”

Europa Liberă: Atenția aceasta ce anume înseamnă?

Valeriu Lazăr: „Atenția aceasta înseamnă mai multe proiecte, care sunt în regiune, să zicem, proiectul AGRI, proiectul South Stream, sunt diferite proiecte. Și noi avem ca și bătut în cuie un anumit scenariu. Acum este necesară această discuție pe viu, ca să înțelegem mai bine cum își reconsideră colegii români strategia lor. Că o fac o știu, cu certitudine, lucrurile acestea nu întotdeauna se spun în public, dar noi vrem, prin dialog, să știm la ce ne așteptăm. Eventual, de ce nu, poate ne mai ajustăm și noi strategiile. Dar ceea ce vă pot spune cu certitudine: în privința gazoductului, nu schimbă absolut nimic, fiindcă noi îl vedem, pe termen scurt, în special, pentru a consolida starea noastră de securitate energetică, aici eu nu văd nicio surpriză. Și, de fapt, legat de ceea ce am aflat, în comunicarea cu domnul prim-ministru Leancă, după discuția de ieri, de la București, cred că intuiția noastră a fost una corectă. Noi, în orice formulă, vom avea de beneficiat de acest gazoduct. De aceea el pentru noi rămâne la fel de important.”

Europa Liberă: Dar Bucureștiul se oferă să își asume o parte din cheltuieli, din acele 100 de mln de euro promise pentru Republica Moldova?

Valeriu Lazăr: „Așa este. Aceasta a fost înțelegerea: din 9 mln de euro, care sunt necesare pentru gazoduct pe partea moldovenească, banii sunt în buget pentru anul curent, de aceea am anunțat licitația. Iar ca sursă de venituri pentru buget, 3 mln de euro vor fi compensate de grantul Comisiei Europene, iar soldul de 6 mln euro, cu partea română am avut înțelegerea cu ei, așa cum premierii au discutat și, încă o dată, au consolidat decizia anterioară, 6 mln euro vor fi acoperiți din acei 100 mln euro. Acum colegii de la Ministerul de Finanțe din Republica Moldova, cu cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale din România, fiindcă ei gestionează acești bani, discută modalitatea tehnică, cum să realizăm lucrurile corect.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, cei doi premieri, Leancă și Ponta, au declarat, la București, că își doresc rezultate concrete ale colaborării pe care ar vrea să o întărească în curând, la o ședință comună a celor două guverne. Dimensiunea energetică nu include doar acest gazoduct Iași-Ungheni, mai sunt și alte proiecte.

​​Valeriu Lazăr: „Domeniul energetic nu se limitează doar la anumite gazoducte. România, fiind parte a pieței energetice europene, are expertiză deja, ei au trecut cu ceva ani înainte, perioada prin care trecem noi, fiindcă domeniul energetic nu înseamnă doar interconectoare fizice. Domeniul energetic înseamnă reguli de joc, înseamnă legislație, înseamnă legislație secondară, înseamnă instituții, înseamnă bune practici. Și deloc întâmplător noi acum avem în Republica Moldova un consilier de nivel înalt de la Comisia Europeană anume pe domeniul energetic. Adică domeniul energetic, vă spuneam, depășește cu mult aceste infrastructuri fizice, care sunt importante. De aceea noi vom discuta la toate nivelele.”

Europa Liberă: Și alte interconexiuni care ar fi?

Valeriu Lazăr: „Noi discutăm despre Bălți-Suceava, despre Iași-Ungheni-Strășeni, care, în viziunea noastră, s-ar putea întâmpla să devină cel mai important proiect pe partea de energie electrică. Adică sunt lucruri în discuție. Fiindcă, câțiva ani în urmă, lucrurile se vedea într-un fel, era Bălți-Suceava și nimic mai mult. Acum noi lăsăm loc și pentru Bălți-Suceava, dar am pus pe rol în discuție și proiectul pe axa Iași-Ungheni-Strășeni care are avantajele sale. Conjunctura se schimbă și noi nu putem rămâne încorsetați în scenariile cu 5 sau cu 10 ani în urmă. Adică piața energetică este una foarte dinamică. De aceea și noi trebuie, cu aceeași viteză, să ne întâlnim cu colegii din România (de ce nu?), ne întâlnim și cu colegii din Ucraina, fiindcă trăim, activăm într-o regiune foarte interesantă.”